De politie heeft deze week in de regio Leiden drie jongens in de leeftijd van 15 tot 18 jaar opgepakt voor het afpersen van tientallen slachtoffers met naaktfoto' | Stop Pesten NU

084-0035994

3 jongens in de leeftijd van 15 tot 18 jaar voor afpersing van tientallen slachtoffers met naaktfoto'

De politie heeft tot nu toe contact gehad met veertien jongens en mannen die de dupe zijn geworden. Het jongste slachtoffer is 14 jaar. Een deel van hen heeft aangifte gedaan, de rest overweegt dat te doen. Vermoedelijk volgen er meer aangiften. De politie denkt dat de verdachten circa honderd slachtoffers hebben gemaakt. 'Het afgetroggelde bedrag van een ton is vermoedelijk veel hoger', zegt de politie.
 
Sextortion: De politie heeft deze week in de regio Leiden drie jongens in de leeftijd van 15 tot 18 jaar opgepakt voor het afpersen van tientallen slachtoffers met naaktfoto's. Eerder werden al vijf anderen aangehouden. De slachtoffers hebben samen zo'n 100.000 euro aan de verdachten betaald.

Slachtoffers durven vaak niet te vertellen dat ze zijn afgeperst en zoeken geen hulp 

"Ze betalen maar en hopen dat het heel snel voorbij is, zodat ze er niet meer aan hoeven te denken", zegt Arda Gerkens van helpwanted.nl.

De hulporganisatie doet onderzoek naar online afpersing en hoopt dat jongeren die ermee te maken hebben gehad zich (anoniem) bij hen te melden 

 

Video gemaakt door Europol en de Politie

 

  Video HelpWanted.nl

 

‘Sextortion’ betekent dat iemand wordt gechanteerd en afgeperst met naaktbeelden die van hem of haar zijn gemaakt, bijvoorbeeld via de webcam. ‘Sextortion’ is een samentrekking van de Engelse woorden ‘sex’ en ‘extortion’, wat afpersing betekent. Vaak dreigt de afperser de opgenomen beelden door te sturen naar vrienden of familie, tenzij het slachtoffer geld naar de afperser overmaakt. We spreken daarom ook wel van ‘financial sextortion’. Bekijk hier het stroomschema om te controleren of je slachtoffer bent en wat je kunt doen.

 

Zelf slachtoffer geworden van sextortion? Dit kun je doen:

  • Blokkeer en verwijder de persoon die jou afperst overal. Ga niet in op de bedreigingen.
  • Maak geen geld over! Je krijgt geen enkele garantie dat de beelden niet online worden gezet en de kans is groot dat ze nog meer geld willen.
  • Controleer welke gegevens de dader van jou heeft en verander die. Mocht diegene bijvoorbeeld jouw Skype gegevens hebben, verwijder jouw Skype account. Datzelfde geldt voor jouw e-mailadres, Facebook account, telefoonnummer, etc. Mocht je jouw social media account echt niet willen verwijderen, deactiveer deze dan voor in elk geval 2 weken.
  • Controleer de instellingen van al jouw social media accounts. Zorg er voor dat onbekenden jouw profiel niet kunnen bekijken. Maak ook je vriendenlijst onzichtbaar voor anderen. Hoe je dit kunt doen kan je hier vinden.
  • Rapporteer het profiel van degene die jou afperst via social media. Tips hiervoor vind je hier. Facebook heeft een apart meldformulier voor sextortion waar je het profiel van de afperser kunt rapporteren. Deze kun je hier vinden.
  • Doe aangifte bij de politie. Afpersing (eigenlijk heet dit ‘afdreiging’) is strafbaar. Neem zoveel mogelijk informatie mee over degene die jou afperst. Denk hierbij aan chatgesprekken, telefoonnummer, naam, username op Skype en rekeningnummer. Wanneer de beelden online zijn gezet kan er ook sprake zijn van smaad. Dit houdt in dat jouw imago wordt aangetast doordat de beelden online zijn gezet.
  • Als je toch geld hebt overgemaakt, neem dan contact op met de bank of het wisselkantoor (bijvoorbeeld Western Union) waar je dit hebt gedaan. Laat de bank weten wat jou is overkomen, en wie degene is die jou probeert af te persen. Mogelijk kan de bank een onderzoek naar deze persoon instellen. Neem hier contact op met Western Union.
  • Stel een Google Alert in op je naam of andere informatie die diegene van jou heeft. Denk aan jouw Facebook account, jouw e-mailadres, jouw Skype username. Je krijgt dan bericht van Google wanneer er ergens op internet iets over jou wordt geplaatst met één van die gegevens erbij, bijvoorbeeld de naaktbeelden. Doe dit hier.
  • Zoek jezelf regelmatig op internet. Mocht het om een foto gaan, dan kan je ook via Tineye zoeken.
  • Als de beelden toch online komen, dan kun je het beste zo snel mogelijk contact opnemen met de website en verzoeken om de beelden te verwijderen. Als je jonger bent dan 18 jaar, vermeld dat dan duidelijk in je bericht, en laat de website weten dat de beelden tegen jouw zin in geplaatst zijn.

 

Tip van de redactie

Tip van onze redactie met interessante informatie over pesten en online pesten (cyberpesten):