Bedreigd of gechanteerd met foto of video | Stop Pesten NU

084-0035994

Foutmelding

You may not view this site from your current location.

Bedreigd of gechanteerd met foto of video

18-jarige jongen: Ik was anoniem aan het chatten op Omegle met een mooie vrouw. Ze had alleen een beha aan. Ze zei dat ik me ook uit moest kleden en m’n piemel moest laten zien. Daarna zou zij haar billen en borsten laten zien. Ze heeft dit stiekem gefilmd en dreigt dit nu naar al m’n Facebookvrienden te sturen als ik niet betaal. Ik wil echt niet dat het filmpje verstuurd wordt. Ik schaam me echt. Help, wat te doen bij chantage!

Stel, je hebt op een chatsite je webcam aangedaan en tijdens het chatten heb je je kleren uitgetrokken, nu blijkt diegene het te hebben opgenomen en wil hij of zij veel geld van jou….

Of je hebt een naaktfoto van jezelf naar iemand gestuurd en diegene dreigt het nu door te sturen naar al je vrienden op Facebook.

Dit wordt ook wel ‘sextortion’ genoemd, of chantage via internet. Het is belangrijk te beseffen dat jij niet de enige bent die dit meemaakt. Het is natuurlijk wel heel vervelend.

Hoe kun je het voorkomen?

Wil je een foto naar iemand sturen? Of wil je webcamseks hebben? Zorg ervoor dat je elkaar goed vertrouwt. Stuur dus niet zomaar naar iemand foto’s. En, wanneer je webcamseks hebt, kan de ander dit opnemen. Bedenk daarbij dat iemand die je via internet kent, zich voor kan doen als iemand anders. Trek dus niet je kleren uit voor iemand die je alleen via internet kent.

Zorg ervoor dat onbekenden jou geen berichten kunnen sturen. Per website of applicatie kun je je instellingen daarop aanpassen. Lees bijvoorbeeld hier hoe je dat doet voor Skype en hier voor Facebook. Door deze instellingen aan te passen kunnen alleen mensen die jij hebt toegevoegd jou berichten sturen. Zo kun je niet meer lastig gevallen worden door een onbekende!

Controleer als je een vriendschapsverzoek ontvangt, of je diegene ook echt kent. Dat doe je zo:

  • Controleer het e-mailadres van degene die jou een vriendschapsverzoek stuurt. Is het e-mailadres dezelfde als van degene die jij inderdaad kent?
  • Controleer wat voor vrienden hij of zij heeft. Heeft hij of zij veel gezamenlijke vrienden dan is dat een goed teken. Wanneer iemand alleen maar jonge meisjes als ‘vriend’ heeft toegevoegd dan is het maar de vraag waarom hij of zij jou wil toevoegen.
  • Stel een vraag waarmee je kunt controleren of je diegene kent. Als hij of zij zegt dat jullie bij elkaar op school zitten, vraag dan bijvoorbeeld hoe jullie conrector heet.

Maak, voordat je elkaar foto’s stuurt of webcamseks met elkaar hebt, goede afspraken. Maak duidelijk dat de foto’s tussen jullie blijven en niet aan anderen worden getoond of doorgestuurd en spreek af dat je elkaar niet opneemt.

Zorg ervoor dat je je chats bewaart. In veel chatprogramma’s kun je ervoor kiezen om je chats te bewaren. Lees bijvoorbeeld hier hoe je dat doet voor Skype.

 

Toch mis gegaan? Dit kun je doen…

Word jij gechanteerd met een foto? Of dreigt iemand een filmpje van jou online te zetten? Dit kun je doen:

Praat erover
Neem iemand in vertrouwen en praat erover. Zo blijf je er niet alleen mee zitten en kunnen jullie samen een oplossing zoeken. Ben je jonger dan 18? Neem dan een volwassene in vertrouwen. Het liefst je ouders, maar als dat niet kan of lukt, bespreek het dan met een andere volwassene die jij vertrouwt.

Ga er niet op in
Ga niet in op de bedreigingen en doe niet wat hij of zij jou vraagt te doen. Als je geld overmaakt dan kan hij/zij het alsnog verder verspreiden. En, gelukkig verspreiden zij meestal de foto of het filmpje uiteindelijk helemaal niet. Stuur ook niet meer foto’s of video’s van jezelf door als daar om wordt gevraagd.

Blokkeer en verwijder

Blokkeer diegene overal en verwijder hem/haar uit je contactenlijst. Zo voorkom je dat je nog berichten van hem/haar kunt ontvangen.Het komt vaak voor dat degene die jou probeert te bedreigen op andere manieren ook contact met je probeert te zoeken. Zorg er daarom voor dat je de instellingen van je sociale media aanpast, zodat vreemden geen contact met je kunnen opnemen.

Meld het
Meld diegene bij de website waar het contact is ontstaan. Misschien zijn er al meer klachten over diegene binnen gekomen en kunnen zij informatie doorgeven aan de politie. Op onze website staan voor meerdere websites handleidingen waarin staat hoe je dit kunt doen.

Zoek jezelf
Zoek jezelf op internet. Wanneer diegene toch een foto of video van jou online zet, dan vind je dat misschien door jezelf te zoeken. Als je het inderdaad vindt, maak dan eerst een screenshot en neem dan zo snel mogelijk contact op met die website. Vaak vind je onder- of bovenaan een site een link naar ‘abuse’, ‘help’ of ‘contact’. Laat in je melding weten om welke foto of video het gaat en dat je geen toestemming hebt gegeven om het op internet te plaatsen. Je kunt hiervoor ook de voorbeeld e-mail gebruiken die Helpwanted heeft ontwikkeld. Deze voorbeelden kan je hier vinden. Stel ook een Google Alert in. Je ontvangt dan een berichtje wanneer jouw naam op een website verschijnt.

Naar de politie
Geld vragen om te voorkomen dat iets op internet komt te staan, is strafbaar. De dader kan een straf krijgen. Dat heet officieel ‘afdreiging’ maar wordt ook ‘afpersing’ genoemd. Daar kun je dus aangifte van doen. Ga naar de politie in jouw woonplaats en vraag daar een intakegesprek aan. Neem zoveel mogelijk bewijs mee. Denk daarbij aan:

  • Chatgesprekken, smsjes, mailtjes of WhatsApp berichten waaruit blijkt dat iemand jou bedreigt of chanteert.
  • Zoveel mogelijk informatie over degene die jou bedreigt of chanteert: Naam, leeftijd, e-mailadres, woonplaats, nickname.

Contact met Western Union
Heb je geld overgemaakt via Western Union? In sommige gevallen kun jij je geld terug krijgen. Kijk daarvoor hier.\

Advies van Helpwanted?

Heb jij hiermee te maken en wil je advies van Helpwanted? Dat kan..! Meld het 24 uur per dag (anoniem) bij ons door het meldformulier in te vullen. Ook kun je van maandag tot en met vrijdag anoniem met ons chatten. De openingstijden zie je door op de chatknop te drukken. Je krijgt dan advies wat jij in jouw situatie het beste kunt doen.

 

Bron Helpwanted