Bijna helft van tienermeiden wordt online gepest: 'Accepteer haatcomments niet!' | Stop Pesten NU

084-8340086

Bijna helft van tienermeiden wordt online gepest: 'Accepteer haatcomments niet!'

Kutwijf', 'dik varken' en 'pleeg zelfmoord' zijn voorbeelden van reacties die tienermeiden krijgen op hun foto's op social media. Haatcomments lijken er tegenwoordig gewoon bij te horen. Dat blijkt ook uit onderzoek van Girlscene. Hoe kun je hier het beste mee omgaan?

Door de komst van social media is online pesten enorm toegenomen. Bijna de helft van de jonge meiden wordt online gepest, blijkt uit onderzoek van Girlscene. En maar liefst drie op de vijf tienermeiden heeft weleens een foto bewust niet op sociale media geplaatst, terwijl ze dit wel wilde, uit angst voor de reacties van anderen. Een kwart van de meiden heeft zelfs wel eens een foto verwijderd door nare reacties. 

Acceptatie tegengaan

"Meiden gaan er eigenlijk al vanuit dat ze zo'n comment kunnen krijgen", vertelt Girlscene hoofdredacteur Roos Aalpoel aan EditieNL. "Ze houden er dus rekening mee door een foto niet te posten of te verwijderen, maar doen met de nare reacties verder niks. Het is een soort van geaccepteerd. Die acceptatie moeten we natuurlijk tegengaan."

De hoofdredactrice hoopt met behulp van dit onderzoek meer bewustzijn onder jongeren te creëren. Want naast de tieners die aangaven dat zij wel eens zo'n nare reactie krijgen, heeft ook 28 procent toegegeven zelf wel eens zo'n reactie bij iemand anders achter te laten. "Veel jongeren hebben simpelweg niet in de gaten hoe kwetsend hun reacties zijn", zegt ze. "Vaak is het een 'grapje', of doen ze het om stoer te doen."

'Het zijn maar woorden'

"Veel mensen denken: 'het zijn maar woorden', maar zulke akelige woorden hebben een grote impact op tienermeisjes", vertelt puberexpert Marina van der Wal. "Als je haatcomments krijgt op een foto waar jij trots op bent, en dat ben je want anders plaats je die niet, dan activeert dat je pijncentrum in je hersenen. De mentale pijn die je ervaart is dus net zo erg als fysieke pijn."

Daarom is het belangrijk om deze reageerders erop aan te spreken. "Als je iemand kent die zulke reacties plaatst, wees dan niet bang om er iets van te zeggen. En rapporteer reacties waarvan jij vindt dat ze niet kunnen, die functie is er niet voor niks", adviseert Aalpoel. 

De rol van een ouder

"Ook als ouder kun je hier op letten", vertelt de puberexpert. "Als je Instagram hebt, kun je zien wat je volgers liken en reageren op andermans foto's. Zo kun je dus ook zien wat je kinderen onder de foto's van anderen plaatsen. En heel belangrijk: vertel je kind dat schelden pijn doet, heel simpel!"

 

Tip van de redactie

Heb je haast? Navigeer dan snel naar:Angela

► Scholen & Professionals Kenniscentrum Pesten in het Onderwijs

► Sportverenigingen Kenniscentrum Pesten in de Sport

► Werkgevers Kenniscentrum Pesten op het WerkJan Joost

► Ouderen Kenniscentrum Pesten in Woonzorgcentra

Tip Stop Pesten Nu

 

Breng snel een bezoekje aan ...

Kenniscentrum (Klassiek) Pesten 

Kenniscentrum Online pesten (cyberpesten)

Kennisbank & Downloadcentrum o.a. Beleid & Factsheets  / Handleidingen / Lesmaterialen Posters / Wetenschappelijke Onderzoeken 

► Ik word gepest, wat kan ik doen

 

 

Stichting Stop Pesten Nu is het enige Erkende Goede Doel tegen Pesten in Nederland!

CBFGoede Doelen NederlandANBIKBUnesco