Capelse Lily (9) werd gepest, ging viraal en maakte er een liedje over: 'Dat laat zien dat meiden ook sterk zijn' | Stop Pesten NU

084-0035994

Foutmelding

You may not view this site from your current location.

Capelse Lily (9) werd gepest, ging viraal en maakte er een liedje over: 'Dat laat zien dat meiden ook sterk zijn'

De 9-jarige Lily werd vanwege haar bos krullen jarenlang gepest op school. Toen zij haar verhaal deelde in een programma van NPO Zapp, ging het meisje uit Capelle aan den IJssel viraal op het internet. Ze is genomineerd voor een Tina Award én staat ze op het punt om te beginnen op haar nieuwe school.

Het pestgedrag begon al toen Lily in groep 2 zat. "Toen vonden ze mij te dik en wilde ik niet meer eten", zegt de Capelse tegen RTV Rijnmond. Daarmee stopte het niet. "In groep 4 werd ik gepest vanwege mijn haar. En toen heb ik dus een tijd gehad dat ik niet meer naar school wilde en dat ik nooit meer mijn haar los wilde dragen."

RTV Rijnmond ging met Lily in gesprekDe opmerkingen van haar klasgenootjes zorgden ervoor dat Lily minder zelfvertrouwen had.

"Het voelt eigenlijk zo gemeen. Waarom zou je dat doen?", vraagt ze zichzelf af. Daar heeft ze een paar verklaringen voor. "Zij zijn anders dan ik. Misschien zijn ze zelf onzeker, hebben ze problemen of gewoon een slechte dag. Ik weet het niet, maar het is een van die dingen."

Zelfvertrouwen

In deze moeilijke tijd vond Lily veel steun bij haar moeder Sophie.

"Meestal ga ik gewoon naar mijn moeder en praat ik erover, want dan kan ik mijn gevoelens uiten", vertelt ze. Ook geeft haar moeder haar bruikbare tips. "Wat mensen tegen jou zeggen, dat ga je geloven. Maar als je iets in de spiegel zegt, dan zeg je het eigenlijk tegen jezelf, waardoor je dat ook gaat geloven. Dan krijg je meer zelfvertrouwen."

Hoewel ze Lily goed heeft kunnen helpen, voelde moeder Sophie zich vaak machteloos. "Het is moeilijk om aan te pakken, omdat je gewoon niet goed weet waar je beginnen moet. Ik heb mijn best gedaan om haar heel sterk te maken en inzichten te geven. Maar het is jammer dat het moet", legt ze uit.

Inspireren

Inmiddels kan Lily de negativiteit omzetten in iets positiefs. Toen ze haar verhaal deed in een programma van NPO Zapp, bracht dat op het internet veel teweeg. "Ik kreeg heel veel liefde naar me toe. De meeste reacties waren heel positief. Iemand zei dat ik een heel verstandig, mooi en wijs meisje ben." En dat kan Lily nu zelf ook inzien. "Ik ben gewoon wie ik ben."

Die positiviteit wil ze graag delen met de wereld. Ze bracht hiervoor een liedje uit 'Helden'. "Ik wilde mensen laten zien dat je mensen pijn kunt doen met pesten. Ik heb mensen kunnen inspireren en daar ben ik gewoon super blij mee", vertelt Lily.

Nieuwe school

Daar blijft het niet bij. Vanwege haar inzet tegen pestgedrag, is ze ook genomineerd voor een Tina Award. Inmiddels zit ze bij de laatste vier in de categorie 'Girlpower'. "Dat laat zien dat meiden ook sterk zijn", zegt ze trots. 
Maar misschien nog wel belangrijker: na de zomer gaat Lily naar een nieuwe school. Daar kijkt ze vol vertrouwen naar uit. "Ik wilde zelf ook een nieuwe start. Ik heb heel veel zin in het nieuwe schooljaar."

 

Bron

Doelgroep: 
Kinderen en jongeren
Professionals
Ouders

Tip van de redactie

Heb je haast? Navigeer dan snel naar:Angela

► Scholen & Professionals Kenniscentrum Pesten in het Onderwijs

► Sportverenigingen Kenniscentrum Pesten in de Sport

► Werkgevers Kenniscentrum Pesten op het WerkJan Joost

► Ouderen Kenniscentrum Pesten in Woonzorgcentra

Tip Stop Pesten Nu

 

Breng snel een bezoekje aan ...

Kenniscentrum (Klassiek) Pesten 

Kenniscentrum Online pesten (cyberpesten)

Kennisbank & Downloadcentrum o.a. Beleid & Factsheets  / Handleidingen / Lesmaterialen Posters / Wetenschappelijke Onderzoeken 

► Ik word gepest, wat kan ik doen

 

 

Stichting Stop Pesten Nu is het enige Erkende Goede Doel tegen Pesten in Nederland!

CBFGoede Doelen NederlandANBIKBUnesco