Corona brengt Twentse triatleet terug naar zijn jeugdtijd vol pesterijen, een depressie en zelfmoordgedachten | Stop Pesten NU

084-0035994

Corona brengt Twentse triatleet terug naar zijn jeugdtijd vol pesterijen, een depressie en zelfmoordgedachten

Stijn Jansen moet nog Nederlands kampioen triatlon worden. Maar de 23-jarige Enschedeër is eigenlijk al een winnaar: hij heeft tien jaar speciaal onderwijs, pesterijen, een depressie en zelfmoordgedachten overwonnen. Zijn verhaal.

Van het ene op het andere moment had hij ADHD (hyperactief), PDD-NOS (autisme) en McDD (meervoudige ontwikkelingsstoornissen). Stijn Jansen moest de basisschool in Enschede verlaten voor speciaal onderwijs in Borculo. Goed, hij was ‘een druk ventje’, maar al die labels die op hem werden geplakt… „Zou je me nu testen, dan heb ik helemaal niets. Toen wel, ja. Als ik niet rustig was in de les, mocht ik voor straf niet mee naar de gym. Terwijl dat nou net het moment was om je energie kwijt te kunnen.”

Praatjesmaker

Aan de andere kant van de tafel in de Saxion Bibliotheek in Enschede zit - op ruime afstand - een 23-jarige sporter wat ongemakkelijk op z’n stoel te schuiven. De ogen schieten alle kanten op, behalve naar de gesprekspartner tegenover hem. Met de duim en wijsvinger van zijn rechterhand zit hij constant aan kleine gezichtshaartjes te draaien. „Ik ben een praatjesmaker die liever niet praat.”

Toch was het de triatleet van het eredivisieteam TC Twente zelf die contact opnam om zijn verhaal uit de doeken te doen. Om te vertellen over de moeilijke weg die hij heeft bewandeld. De ‘verbanning’ naar Borculo, gevolgd door ook nog eens vijf jaar speciaal onderwijs in Almelo, heeft zijn leven getekend. 

Jansen dacht zijn verleden te hebben afgesloten, maar door corona en alle beperkingen werd zijn geschiedenis weer actueel. „Ik dacht terug aan de ellende van toen.” Maar bang voor een terugval is hij niet, want hij voelt zich nu sterker. 

Stoppen slaan door

Vijf jaar dagelijks heen en weer met het taxibusje naar Borculo, daarna nog eens vijf schooljaren vmbo in Almelo. Met medescholieren die bij het minste of geringste een woedeaanval konden krijgen. Die gingen slaan en schoppen, als de stoppen weer eens doorsloegen. „De chauffeurs deden niets, wij moesten het zelf oplossen. In Almelo werd het alleen maar gevaarlijker, de agressie en bedreigingen namen toe.”

Pispaaltje 

De pesterijen in de bus waren aan de orde van de dag, kleine Stijn Jansen was het pispaaltje. „Ik zie er nog steeds heel jong uit, maar dat was vroeger veel erger. Ik was klein en mager, hooguit 1.20 meter hoog en woog zo’n 25 kilo. Een makkelijk slachtoffer.”

Ik was klein en mager, een makkelijk slachtof­fer

Stijn Jansen

Waar vrijwel al zijn klasgenoten rookten, dealden en bezig waren met onoorbare praktijken, daar hield Jansen zich verre van. „Ik heb misschien wel een miljoen keer aangeboden gekregen om met ze mee te doen, maar ik heb me tegen alles verzet. Ik wist dat het niet goed was.”

 

Lees verder >> Tubantia

Tip van de redactie

Tip van onze redactie met interessante informatie over pesten en online pesten (cyberpesten):