,,De jongen achter in uw lokaal wordt gepest door een paar van zijn klasgenoten. Hij heeft er heel veel last van. Hebt u dit niet gezien of gehoord?” | Stop Pesten NU

084-0035994

,,De jongen achter in uw lokaal wordt gepest door een paar van zijn klasgenoten. Hij heeft er heel veel last van. Hebt u dit niet gezien of gehoord?”

Leeuwtje - Herinneringen aan het gymnasium

,,Brul brul”, hoor ik op een vroege ochtend wanneer ik mijn lokaal binnenstap. Normaal gesproken houden beide leeuwtjes die ik op het digibord vastgeplakt heb hun muiltjes dicht vóór 8 uur in de ochtend. Kennelijk is er iets heel bijzonders aan de hand.

Ik houd op met bordpoetsen en geef aan dat ik open sta voor een gesprekje. Het wordt een heel gepuzzel om aan de intonatie van de diverse brulgeluiden te raden waar het over gaat, maar we kunnen elkaar toch begrijpen.

Stevige actie

,,De jongen achter in uw lokaal wordt gepest door een paar van zijn klasgenoten. Hij heeft er heel veel last van. Hebt u dit niet gezien of gehoord?” Nou, dat had ik dus niet. De leeuwtjes vinden dat ik er werk van moet maken omdat ik zijn mentor ben en pesten niet dien te tolereren. Pesten is inderdaad één van de ergste dingen die de ene leerling de andere aan kan doen. Je hoort toch ook met enige regelmaat dat gepeste mensen de rest van hun leven er last van houden en zich minder goed en sociaal ontwikkelen dan de niet-gepesten? Tijd voor stevige actie!

Stomverbaasd

Een gesprekje met deze jongen maakt duidelijk dat drie klasgenoten, voorheen zijn vrienden, hem tegenwoordig buitensluiten en dat hij zich daar erg beroerd onder voelt. Zelfs moeder mailt me na dit gesprekje, dat zonnigheid thuis bij hem is verdwenen. Ik nodig de drie bewuste leerlingen uit om te peilen wat er mis gaat en speel open kaart door te zeggen wat ik heb gehoord van Leeuwtje en Leeuwtje.

Uitsluiten

De jongens zijn stomverbaasd. Niet door het klikken van de leeuwtjes, maar door het feit dat ze van mening zijn dat ze helemaal niet hebben gepest, maar slechts een paar kleine grapjes hebben uitgehaald, zoals het niet laten mee-eten van een gemeenschappelijke reep en het uitsluiten van een wandeling naar de plaatselijke snackbar. Onnozelheden, zeggen ze. Ik leg uit dat hij dat beslist zo niet voelt en zij beloven zich weer normaal te gedragen. Twee weken later meldt de gepeste leerling dat het helemaal over is en dat hij zich weer geaccepteerd voelt. Ook van moeder ontvang ik een blije mail dat thuis de zon weer schijnt. Wat heerlijk dat sommige problemen zo gemakkelijk opgelost kunnen worden…!

Lang leve dus de hulp van medelokaalschepselen als Leeuwtje met zijn vriendin. Zouden ze er nog staan? Ik heb even geen idee…

 

Bron

Tip van de redactie

Tip van onze redactie met interessante informatie over pesten en online pesten (cyberpesten):