De vraag: Kind wordt gepest | Stop Pesten NU

084-0035994

Foutmelding

You may not view this site from your current location.

De vraag: Kind wordt gepest

Mijn kind (13) wordt op school gepest en genegeerd. Ik zou het liefst naar school gaan om poolshoogte te nemen, of ernaartoe bellen, maar ik ben bang dat ik het daar alleen maar erger mee maak. Wat kan ik het beste doen?

Pestprotocol

Uit uw vraag blijken bezorgdheid en betrokkenheid, wat zeer begrijpelijk is. Als uw kind wordt gepest, is dat iets om uiterst serieus te nemen, omdat pesten grote invloed heeft op het welbevinden van uw kind. Ik verwacht dat u zelf al op internet gezien heeft dat er talloze websites zijn over pesten. Onder andere die van het Nederlands Jeugdinstituut en Stop Pesten Nu zijn betrouwbaar en kunnen u voorzien van ideeën om in actie te komen.

Allereerst is het heel belangrijk dat u steeds in gesprek bent met uw kind over wat er op school gebeurt. Wees er voor uw kind. Vraag hoe hij/zij het pesten ervaart en bedenk samen wat jullie eraan gaan doen. Ook voor uw kind zijn er meerdere informatieve sites met adviezen hoe nu te handelen.

Elke school in Nederland is verplicht zich te houden aan een (sociaal) veiligheidsbeleid, waarvan het pest­protocol een onderdeel is. Hierin staan de stappen beschreven hoe te handelen als er sprake is van pestgedrag. U kunt van de school van uw zoon of dochter verwachten dat deze stappen onderneemt om het pestgedrag aan te pakken! Gezien de leeftijd van uw kind verwacht ik dat hij of zij op het voortgezet onderwijs zit. Wat u kunt doen is het gesprek aangaan met de mentor van uw kind of de vertrouwenspersoon van de school.

Aarzel niet om contact op te nemen. Het zou jammer zijn als u uw gevoelens opkropt en te lang wacht. Docenten vinden het fijn als een ouder tijdig contact opneemt om de zorgen te delen. Vervolgens kunt u samen werken aan het oplossen van het probleem.

Naast het feit dat de school verantwoordelijkheid heeft, denk ik dat het waardevol is dat u kijkt hoe u uw kind meer weerbaar kunt maken. Vaak heeft het kind dat gepest wordt weinig zelfvertrouwen, waardoor hij of zij niet voor zichzelf op durft te komen. Als dit bij uw kind ook het geval is, zou u dit zelfvertrouwen kunnen vergroten. Heeft uw kind naast school een club, vereniging of sport waar hij/zij zich gewaardeerd voelt en waar uw kind wel op een positieve manier benaderd wordt door leeftijdsgenoten? Dat is op deze leeftijd heel belangrijk. Het is mooi als u deelname hieraan actief stimuleert. Als uw kind niet bij een club of sport aangesloten is, zoek dan eens uit welke sport uw kind weerbaarder kan maken. Soms worden er via scholen of wijkteams ook weerbaarheidstrainingen aangeboden.

Kortom, er zijn tal van manieren waarop u als ouder in actie kunt komen om –samen met uw kind– deze nare situatie op een constructieve manier aan te pakken. Zie hier een overzicht met allerlei tips en adviezen voor ouders & opvoeders.

Jacoba de Lijster-Brak, docent omgangskunde Hoornbeeck College Amersfoort

 

Bron RD

Doelgroep: 
Ouders

Tip van de redactie

Heb je haast? Navigeer dan snel naar:Angela

► Scholen & Professionals Kenniscentrum Pesten in het Onderwijs

► Sportverenigingen Kenniscentrum Pesten in de Sport

► Werkgevers Kenniscentrum Pesten op het WerkJan Joost

► Ouderen Kenniscentrum Pesten in Woonzorgcentra

Tip Stop Pesten Nu

 

Breng snel een bezoekje aan ...

Kenniscentrum (Klassiek) Pesten 

Kenniscentrum Online pesten (cyberpesten)

Kennisbank & Downloadcentrum o.a. Beleid & Factsheets  / Handleidingen / Lesmaterialen Posters / Wetenschappelijke Onderzoeken 

► Ik word gepest, wat kan ik doen

 

 

Stichting Stop Pesten Nu is het enige Erkende Goede Doel tegen Pesten in Nederland!

CBFGoede Doelen NederlandANBIKBUnesco