Definitie Online Pesten | Cyberpesten | Kenniscentrum | Stop Pesten Nu

084-0035994

Foutmelding

You may not view this site from your current location.

Definitie Online Pesten | Cyberpesten | Kenniscentrum

Definitie

Niet alles dat kwetsend is op het internet valt onder online pesten (cyberpesten). Net als bij klassiek pesten zijn er een aantal voorwaarden noodzakelijk om van online pesten te kunnen spreken. 

  1. Het doel is om pijn te doen De dader moet de bedoeling hebben om het slachtoffer te schaden of te willen schaden. Dit kan moreel of materieel zijn. Daarom, als iemand gekwetst wordt door een bepaalde zin, is het niet per se een kwestie van online pesten. Dit kan ook een ongepaste grap zijn die uit de hand loopt.
  2. Ongelijke macht Er moet een duidelijk machtsverschil zijn tussen dader en slachtoffer. Dit kan op verschillende manieren tot uiting komen. De dader kan bijvoorbeeld groter, sterker of populairder zijn. Ook kunnen de digitale vaardigheden van de dader beter ontwikkeld zijn. Iedereen die bijvoorbeeld goed is in het gebruik van Photoshop of die zijn identiteit goed kan verbergen, heeft een sterk voordeel als dader
  3. Terugkerend gedrag Één kwetsende opmerking is geen cyberpesten. Dit gebeurt alleen wanneer de dader zich specifiek op het slachtoffer richt en iemand meerdere keren gekwetst wordt.
  4.