Doe iets! tegen cyberpesten gratis lespakket helpt je om cyberpesten veilig te bespreken in de klas | Stop Pesten NU

084-0035994

Doe iets! tegen cyberpesten gratis lespakket helpt je om cyberpesten veilig te bespreken in de klas

Video Jeugdjournaal

Online pesten is een groeiend probleem onder jongeren. Zij zijn steeds vaker en altijd en overal online! 'Gewoon' pesten stopt meestal na schooltijd maar cyberpesten gaat door, vierentwintig uur per dag, 7 dagen per week. Met alle gevolgen van dien..

Hoewel cyberpesten ook buiten schooltijd plaatsvindt, is de school mede verantwoordelijk voor het voorkomen en stoppen van cyberpestgedrag. Een veilige en positieve sfeer zijn immers heel belangrijk voor goed onderwijs. Leerlingen leveren de beste leerprestaties als zij zich prettig voelen en zichzelf kunnen zijn. Het is aan de leerkracht om de sfeer in de klas goed te houden of te krijgen.

Ons gratis lespakket helpt je om cyberpesten veilig te bespreken in de klas. Met als doel dat de groepsnorm verschuift van ‘toekijken en niets doen’ naar ‘ingrijpen en verdedigen’.

Het lespakket

Voor wie
Het lespakket Doe iets! is speciaal ontwikkeld voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Maar de les is ook goed te gebruiken voor groep 8 van het primair onderwijs.

Onderdelen van het lespakket
Het lespakket bestaat uit een korte handleiding voor de docent, een digibordomgeving voor in de klas, een Virtual Reality-film en een kist met 30 VR-brillen die je gratis kunt reserveren (en dus leent). Heb je vragen over het lespakket? Kijk dan bij de veelgestelde vragen.

De handleiding
De handleiding geeft docenten praktische informatie over de opbouw van de les. Ook biedt de handleiding een handvat om de les te geven en extra achtergrondinformatie over hoe om te gaan met reacties van leerlingen. Ook krijg je een beknopt stappenplan om het thema cyberpesten gedurende het schooljaar blijvend aandacht te geven.

De lesmodule
In digibord staat de les voor de leerlingen. Op interactieve wijze ga je met de leerlingen het gesprek aan over de VR-film, cyberpesten, het groepsproces, de rollen en wat zij zelf kunnen doen om een bijdrage te leveren om het cyberpesten te stoppen (rol van de verdediger).

De Virtual Reality-film
Onderdeel van de les is de Virtual Reality-film ‘Doe iets!’ geregisseerd door acteur en regisseur Hugo Metsers. Alle leerlingen bekijken deze Virtual Reality-film tegelijk maar wel individueel. Zo ervaart ieder voor zich wat cyberpesten is en doet. Het doel is dat de groepsnorm verschuift van ‘toekijken en niets doen’ naar ‘ingrijpen en verdedigen’.

De VR-brillen
De VR-brillen krijg je bij het bestellen van het lespakket in bruikleen. Deze worden op de afgesproken dag afgeleverd bij jullie op school en ook weer opgehaald zodra jullie er klaar mee zijn. Bij de brillen zit een uitgebreide instructie.

Bestellen voor scholen

U kunt dit lespakket bestellen voor uw school door onderstaand boekingsformulier in te vullen. Wegens het overweldigende aantal reacties en reserveringen dat wij onvangen kan het wat langer duren voordat wij reageren, Deze enorme populariteit zorgt ook voor een beperkte beschikbaarheid en een wachttijd. Wij hopen op uw begrip hiervoor.

Het lespakket is bedoeld voor scholen. Mocht u het lespakket willen bestellen voor een andere instantie dan een school. Vul dan het contactformulier in op deze pagina.

De sets zijn beschikbaar vanaf mei 2019.

Voor wat voor instantie wilt u het lespakket bestellen?

Bron

Doelgroep: 
Professionals

Tip van de redactie

Tip van onze redactie met interessante informatie over pesten en online pesten (cyberpesten):