Een op de tien werknemers wordt digitaal gepest door collega | Stop Pesten NU

084-8340086

Een op de tien werknemers wordt digitaal gepest door collega

Intieme foto’s van iemand delen of roddelen in een Whatsapp-groepje gebeurt niet alleen tussen jongeren op school. Bijna een op de tien Belgische werknemers zegt ook op de werkvloer het slachtoffer te zijn van cyberpesters.

Cyberpesten is al langer een bekend fenomeen bij kinderen en jongeren, maar komt dus ook voor op de werkvloer, zo blijkt uit een studie van KU Leuven en IDEWE, de externe dienst voor bescherming en preventie op het werk. Na een steekproef bij 1.001 Belgische werknemers zegt bijna een op de tien (9 procent) minstens twee keer per week het slachtoffer te zijn van online pesterijen. Buitenlandse studies tonen vergelijkbare resultaten, met cijfers die variëren tussen 3 en 13 procent. 

Minstens maandelijks wordt over een collega geroddeld via digitale communicatiemiddelen (7,9 procent) of wordt hij of zij via die kanalen beledigd, bedreigd of geïntimideerd (6,2 procent). “Al zijn de meest voorkomende vormen van cyberpesten werkgebonden”, legt onderzoeker en professor arbeidsgeneeskunde Lode Godderis (KU Leuven) uit. “E-mails, berichten of telefoons worden genegeerd (32 procent), documenten bewust achtergehouden (9,6 procent) of werk wordt op het net openlijk bekritiseerd (8,7 procent).” 

Soms is er ook sprake van intrusie: dan worden persoonlijke info en foto’s online geplaatst of gedeeld via berichten (5,5 procent), neemt iemand online de identiteit over (5,3 procent) of is er sprake van hacking (5 procent). “Er is meer aandacht voor pesten op het werk, maar niet voor cyberpesten”, vervolgt Godderis. “We sturen nochtans veel meer mails en sms’jes en bazen verwachten dat we ook ’s avonds en in het weekend nog online zijn.” De gevolgen zijn zwaarder dan bij ‘gewoon’ pesten. “Als iemand een uitlachfoto maakt, keert die vaak jaren later nog terug. Meer ogen hebben hem ook gezien. Pesten gebeurt niet langer face to face, maar achtervolgt ons thuis, buiten de werkuren.” 

PESTBELEID

Wie de pesters zijn en wie gepest wordt, is moeilijk af te lijnen. Niet enkel introverte werknemers zijn het slachtoffer. Werkdruk en jobonzekerheid blijken de belangrijkste oorzaken. “We hebben ook niet gekeken naar etniciteit of seksuele geaardheid, wel naar stress en werkcontext. Sommige collega’s reageren probleemgericht en ondernemen actie, anderen zijn emotioneel en angstig. Zo ontstaat wrevel binnen een team”, zegt Godderis nog. “Goede afspraken kunnen dit vermijden. Bedrijven stellen best een pestbeleid op en communiceren helder. Een raad voor leidinggevenden: zorg ervoor dat iedereen weet wat verwacht wordt. En als je als collega pestsignalen opmerkt, handel je van persoon tot persoon. Maak duidelijk hier niet aan mee te doen.”

Hoeveel werknemers hun job hebben opgezegd na pestgedrag is niet becijferd, al geven slachtoffers wel duidelijk aan een hogere neiging te hebben de onderneming te verlaten. Ze voelen zich ook vaker emotioneel uitgeput.

Bron DeMorgen.be

 

Doelgroep: 
Pesten op het werk

Tip van de redactie

Heb je haast? Navigeer dan snel naar:Angela

► Scholen & Professionals Kenniscentrum Pesten in het Onderwijs

► Sportverenigingen Kenniscentrum Pesten in de Sport

► Werkgevers Kenniscentrum Pesten op het WerkJan Joost

► Ouderen Kenniscentrum Pesten in Woonzorgcentra

Tip Stop Pesten Nu

 

Breng snel een bezoekje aan ...

Kenniscentrum (Klassiek) Pesten 

Kenniscentrum Online pesten (cyberpesten)

Kennisbank & Downloadcentrum o.a. Beleid & Factsheets  / Handleidingen / Lesmaterialen Posters / Wetenschappelijke Onderzoeken 

► Ik word gepest, wat kan ik doen

 

 

Stichting Stop Pesten Nu is het enige Erkende Goede Doel tegen Pesten in Nederland!

CBFGoede Doelen NederlandANBIKBUnesco