“Faruk werd gepest en geïntimideerd” | Stop Pesten NU

“Faruk werd gepest en geïntimideerd”

Ömer Faruk Demircioglu behoudt het vertrouwen van de Gentse N-VA, ondanks zijn schermutseling met Resul Tapmaz (sp.a) in het stadhuis. “Het potje is bij Faruk overgekookt omdat hij en zijn familie al lange tijd bedreigd en gepest worden. Er was geen sprake van fysieke agressie”, zegt lijsttrekker Anneleen Van Bossuyt.

Dinsdagavond kwam het tot een klein handgemeen in het stadhuis. Terwijl in de gemeenteraad gedebateerd werd over motie tegen haat en racisme gingen Demircioglu en schepen van sport Resul Tapmaz ei zo na op de vuist. Het opstootje begon in de keuken van het stadhuis en ging nadien verder in de pacificatiezaal. Volgens Tapmaz begon het als een discussie over de boerkini. Demircioglu verwees naar Tapmaz’ dochters en duwde een gaf hem enkele duwen. Daarop besliste burgemeester Termont om de politie er bij te halen. Die namen verklaringen af van alle betrokken, inclusief Mehmet Sadik Karanfil (Open VLD) die de kemphanen uit elkaar haalde.

Bij de N-VA wenste men dinsdag niet te reageren, maar uiteindelijk probeerde Anneleen Van Bossuyt het brandje toch te blussen.

”De verkiezingscampagne binnen een deel van de Gentse Turkse gemeenschap wordt geplaagd door intimidatie, pesterijen en zware sociale druk. Ons gemeenteraadslid Ömer Faruk Demircioglu is hiervan het slachtoffer. De discussie op de voorbije gemeenteraad is in die context te zien. De Gentse N-VA blijft als één groep achter Ömer Faruk staan”, klinkt het. De partij kon eigenlijk geen kant meer op. De lijsten zijn intussen definitief vastgelegd en zelfs voor een sterfgeval worden die niet meer aangepast. Dus de N-VA kon hem onmogelijk zijn 24ste plaats ontzeggen.


”Uiteraard betreuren we dit voorval, maar van fysiek geweld was er volgens mijn informatie geen sprake. Ik heb dan ook vragen bij de démarche van schepen Tapmaz. We kunnen nu enkel het onderzoek van de politie afwachten”, zegt Elke Sleurs.
 

Schepen Resul Tapmaz (sp.a).
 Wannes Nimmegeers Schepen Resul Tapmaz (sp.a).

Onder druk

Van Bossuyt zegt dat het raadslid onder zware druk stond omdat hij voor N-VA koos. “Symbooldossiers zoals de hoofddoek op school en de boerkini in de zwembaden hebben erg hevige reacties uitgelokt. De druk is te voelen tot in de raadszaal. Van treiterende sms’en tot beschuldigingen Dit moet stoppen”, zegt ze. Van Bossuyt verwijst ook naar BelemTurkTV, een turkse website waarop Demircioglu vaak aangevallen wordt.

Op de website zijn inderdaad meerdere artikels terug te vinden waarop Demircioglu rechtstreeks wordt aangepakt. De N-VA krijgt er steevast het label extreemrechts mee en de vader van Demircioglu (een imam) wordt regelmatig in de artikels betrokken.


”Gentenaars uit de Turkse gemeenschap moeten vrij hun mening kunnen uiten, zonder te moeten vrezen voor pesterijen en intimidatiepogingen. We willen daarom een oproep doen naar alle partijen die claimen dat ze niet willen polariseren, om zich hierover te beraden”, zegt Van Bossuyt.

Niet onbesproken

Demircioglu was ook binnen zijn partij niet onbesproken. Hij kaartte eerder het chagrijn van de nationale partijtop van de N-VA aan en waarschuwde dat zijn partij geen kopie mag worden van het Vlaams Belang. Een boodschap die niet goed viel binnen de partij.

Bron

Doelgroep: 
Pesten op het werk

Tip van de redactie

Tip van onze redactie met interessante informatie over pesten en online pesten (cyberpesten):