Gepest op het werk: 'Slapeloze nachten als ik met haar moest werken' | Stop Pesten NU

084-8340086

Gepest op het werk: 'Slapeloze nachten als ik met haar moest werken'

Bij pesten denk je misschien vooral aan het schoolplein, maar ook onder volwassenen komt het veel voor. Miljoenen Nederlanders hebben te maken met pesten op het werk, blijkt uit een onderzoek in opdracht van vakbond CNV. 'Ik was mijn hele zelfvertrouwen kwijt.' 

Een kwart van alle werkenden gaf in het onderzoek aan weleens te maken te hebben met roddelen, treiteren of ander pestgedrag op het werk. Omgerekend zijn dat meer dan 2 miljoen mensen.

Niet meegevraagd

Vooral in de zorg, de IT-sector en de landelijke overheid komt pestgedrag vaak voor. Eén op de drie medewerkers krijgt daar met vervelend gedrag te maken.

Ook Chantal* (41) en Jurieke (28) hebben pesterijen meegemaakt op hun werk.

Chantal werkte bijna dertien jaar in het archief van een ziekenhuis. Ze vond het een ideale baan, maar de laatste jaren werd ze steeds meer gepest. "Ik merkte dat ik buiten de groep kwam te liggen. Ik werd bijvoorbeeld niet meegevraagd voor een borrel, of hoorde pas achteraf dat er een etentje was bij een collega. Of mensen weigerden me te helpen."

Chantal kreeg commentaar over haar lichaam en haar gezondheid. "Ik heb een aantal ziektes, waar ik niks aan kan doen. Maar collega's maakten hele rottige opmerkingen. Dat ik me aanstel, of dat het mijn eigen schuld is."

Chantal: "Ik voelde me echt aan de kant geschoven. En enorm verdrietig, Je denkt: 'Hallo, ik ben er ook nog'. Op je werk wil je je veilig voelen."

Schreeuwende collega

Jurieke uit Oldebroek werd gepest tijdens haar eerste 'echte' baan, in de keuken van een bejaardentehuis. "Ik was een jaar of zeventien, en werkte vaak samen met een vrouw van halverwege de veertig. Zij zette me altijd te kakken, of deelde steken onder water uit."

Zo liet de collega Jurieke geen pauze houden, probeerde ze haar ten onrechte te verklikken bij de managers of schreeuwde ze zelfs naar Jurieke.

"Samen een oplossing zoeken zat er bij haar niet in. Dan was het echt alsof je de duivel in de ogen keek. Ik voelde me verschrompelen tegenover haar."

Wantrouwen

Chantal probeerde het pesten aan te pakken, en ging naar de bedrijfspsycholoog: "Die heeft mijn leidinggevende gebeld, maar die deed niks. Het had geholpen als hij het had besproken, had gezegd dat mensen elkaar gewoon normaal moeten behandelen. Maar er gebeurde niks."

Karin ontwikkelde een app tegen pesten (item uit 2019). Pesten op de werkvloer is moeilijk te herkennen, zegt Patricia Bolwerk van Stichting Stop Pesten Nu. "Ik ben leidinggevende geweest met een team van zestig werknemers en voelde wel eens dat er iets niet in de haak was. Maar ik kwam er niet achter wat dat was", vertelt ze. "Er rust nog steeds een taboe op pesten. Pesten is een kleuterding, denken mensen die gepest worden. Daarom komen ze niet in actie." 

Indien de uitzending van Editie NL hieronder niet zichtbaar is dan is deze te bekijken via deze link Pesten van 9 tot 5 

Hoog ziekteverzuim

Als leidinggevende moet je volgens Bolwerk daarom erg alert zijn. "Je moet herkennen wie de rotte appels zijn. Doe je dit niet, blijven zij zitten waar ze zitten en zoekt de rest wat anders." Ook zouden werkgevers het probleem volgens haar aan moeten kaarten. "Je kunt het beste zo duidelijk mogelijk zijn als leidinggevende: pesten tolereer ik niet. Wat hier gebeurt staat me niet aan. Als je dit preventief uitstraalt, krijg je al een gezondere cultuur."

Intimidatie

Pesten op het werk kan verschillende vormen aannemen, van iemand buitensluiten tot vervelende berichten sturen en zelfs seksuele intimidatie. Karin Bosman weet als geen ander dat het lastig is om daarmee naar buiten te komen. Ze schreef er uiteindelijk het boek 'Spugen in de tosti van Hans' over. "In 2014 ben ik ermee naar buiten gekomen, met mijn verhaal over de seksuele intimidatie door mijn baas die twee jaar duurde. Het eindigde in een aanranding in de keuken van het bedrijf."

Angst

Het was een heftige periode voor Karin. "Ik ben heel erg ziek geweest, ik verloor mijn levenslust. Ik heb kinderen en anders was ik er niet meer geweest. Dat klinkt heel heftig, maar het was ook heel heftig. Als je het niet zelf hebt meegemaakt, weet je niet hoe het is. Ik kon echt niet meer. Het is zo vernederend. Je hele omgeving lijdt eronder."

Een collega van Karin had door dat er iets aan de hand was, waardoor het balletje ging rollen. "Uiteindelijk ben ik naar de vertrouwenspersoon gegaan. Die geloofde me wel. En het was mijn grootste angst dat niemand me zou geloven."

Chantal heeft nog altijd last van de gevolgen van de pesterijen: "Ik heb heel veel wantrouwen naar mensen toe, ik zit nog altijd niet lekker in mijn vel. Vroeger op school werd ik al gepest, en toen kwam op mijn werk het gezeik weer terug. Het is zo kinderachtig."

'Ik lag de hele nacht wakker'

Ook bij Jurieke hielpen leidinggevenden niet. "Iedereen was bang voor haar, dus niemand durfde er wat van te zeggen. Als we een gesprek hadden, klapte ik ook helemaal dicht, dus zij kreeg altijd gelijk."

"Als ik mijn rooster kreeg, keek ik meteen of ik met haar moest werken", vertelt Jurieke. "En dan lag ik van tevoren de hele nacht wakker. Ik zag echt op tegen mijn werk. En ik ging aan mezelf twijfelen. Mijn hele zelfvertrouwen was ik kwijt. Zelfs nu begint mijn stem alweer te trillen als ik het erover heb. Dat zegt genoeg."

 

In eerste instantie wilde Jurieke zich niet gewonnen geven: "Ik gunde het haar niet dat ze me weg kon pesten. Maar na een jaar heb ik toch ander werk gezocht. Daar was ik eerst ook heel bang, ik heb mijn zelfvertrouwen weer opnieuw op moeten bouwen. Gelukkig zag ik dat mensen daar wel blij met me waren, en het dus niet aan mij lag."

Jurieke kon bij haar nieuwe werk opbloeien. "Als ik zelf met jonge collega's moet werken, probeer ik hen altijd heel erg op hun gemak te stellen. Ik heb er dus wel van geleerd over hoe je met mensen om moet gaan. Maar op een behoorlijk vervelende manier."

* De naam van Chantal is aangepast, omdat ze graag anoniem wil blijven. Haar echte naam is bekend bij de redactie

 

 

Bron RTL Nieuws

 

Doelgroep: 
Pesten op het werk

Tip van de redactie

Heb je haast? Navigeer dan snel naar:Angela

► Scholen & Professionals Kenniscentrum Pesten in het Onderwijs

► Sportverenigingen Kenniscentrum Pesten in de Sport

► Werkgevers Kenniscentrum Pesten op het WerkJan Joost

► Ouderen Kenniscentrum Pesten in Woonzorgcentra

Tip Stop Pesten Nu

 

Breng snel een bezoekje aan ...

Kenniscentrum (Klassiek) Pesten 

Kenniscentrum Online pesten (cyberpesten)

Kennisbank & Downloadcentrum o.a. Beleid & Factsheets  / Handleidingen / Lesmaterialen Posters / Wetenschappelijke Onderzoeken 

► Ik word gepest, wat kan ik doen

 

 

Stichting Stop Pesten Nu is het enige Erkende Goede Doel tegen Pesten in Nederland!

CBFGoede Doelen NederlandANBIKBUnesco