Grijp je in? | Wat doe jij als je ziet dat iemand gepest wordt?

084-0035994

Foutmelding

You may not view this site from your current location.

Grijp je in? | Wat doe jij als je ziet dat iemand gepest wordt?

Uit vele experimenten blijkt dat veel mensen toekijken als iemand wordt gepest en niets durven te zeggen. In onderstaand experiment leten ze een groep acteurs eerst een andere acteur uitschelden om te zien of mensen zouden ingrijpen. Vervolgens lieten ze de jongeren ook handtastelijk worden en op het laatst werd de gepeste jongen in een kliko gestopt.

Video-experiment laat zien: veel mensen doen niets als er gepest wordt

► of zie video hier

 

Opvallend is dat veel mensen toekeken en maar een klein aantal daadwerkelijk ingreep. Volgens Patricia Bolwerk, oprichtster van stichting Stop Pesten Nu, is dit wat mensen die gepest worden het allerergst vinden.

"Als je gepest wordt, voel je je vaak onzichtbaar omdat niemand ingrijpt", legt Bolwerk uit. "Met die onzichtbaarheid hebben ze het vaak zwaarder dan met de fysieke pijn. Je eigenwaarde wordt van pesten heel laag, als niemand iets zegt, ga je zelf ook geloven dat je het wel verdiend zult hebben. Als er ook maar een iemand iets van zegt, weet je: diegene vindt ook dat ik dit niet verdien." Volgens Bolwerk is het daarom altijd belangrijk om er iets van te zeggen.

"Wat ook meespeelt bij de afwachtende houding van omstanders, is dat mensen opgevoed worden met het idee dat stoeien erbij hoort. "Daarom denken ze: ik bemoei me er niet te snel mee. Wat ook veel mensen denken, is dat de gepeste voor zichzelf moet opkomen. De meeste slachtoffers bijten ook echt wel van zich af, maar het is altijd een oneerlijke situatie. Bijvoorbeeld omdat de pesters met meer zijn of omdat een pester ouder is."

En hoe je dan het beste ingrijpt, als je ziet dat iemand gepest wordt? "Kijk altijd eerst of het veilig is", zegt Bolwerk. "Als je ziet dat iemand in elkaar wordt geslagen door een groep, is het niet heel handig er tussen te springen. Kijk daarom of je medestanders kunt vinden en spreek die direct aan. Is er misschien iemand die fysiek of mentaal sterker is in de buurt? Een bewaker, een leraar of een ouder?"

"Als dat allemaal niet lukt, stap dan na afloop op het slachtoffer af", zegt Bolwerk. "Dat is wel heel naar, want dan is het leed al geschied. Maar dan bied je in elk geval steun en voelt het slachtoffer zich niet meer onzichtbaar. Stel bijvoorbeeld voor om het samen aan iemand te vertellen. Een leerkracht bijvoorbeeld, een ouder of een werkgevende."

Bron RTL Nieuws

 

Of dit nu op je werk is, op de sportverenigiing, op school, in het bejaardentehuis of gewoon buiten in de speeltuin of op straat. Waar je ook bent, of je die persoon nu kent of niet, als je ziet dat iemand gepest wordt.

Zeg er iets van! Doe wat je kan of durft, maar Doe Iets!  Uit vele experimenten blijkt helaas dat veel mensen het zien gebeuren maar er niets van zeggen.

Niks zeggen zorgt ervoor dat het pesten door kan blijven gaan:

De pester & meelopers denken dan 

"Wie zwijgt, stemt toe! Als jij ziet dat wij aan het pesten zijn en jij zegt er niks van,  dan vind jij het kennelijk oké! Want als je het ergens niet mee eens bent, moet je het zeggen!"

Het slachtoffer denkt dan

"Jij zal het wel oké vinden wat ze mij aandoen, want jij staat erbij, kijkt ernaar en doet niks."

Slachtoffers van pesten geven ook aan dat je je daardoor onzichtbaar voelt. Allerlei mensen staan erbij, kijken ernaar … en grijpen niet in. Met die onzichtbaarheid hebben ze het vaak nog zwaarder dan met de fysieke pijn. Je eigenwaarde wordt van pesten heel laag, als niemand iets zegt, ga je zelf ook geloven dat je het wel verdiend zult hebben. Als er ook maar één iemand iets van zegt, dan weet je: diegene vindt ook dat ik dit niet verdien! Daarom is het altijd belangrijk om er iets van te zeggen.