Doxing | Online Pesten | Cyberpesten

084-8340086

Foutmelding

You may not view this site from your current location.

Doxing | Online Pesten | Cyberpesten

Doxing

Doxing – ook wel doxxing – is het (online) delen van persoonlijke gegevens om een persoon of organisatie te intimideren. De term is afgeleid van de Engelse afkorting docs  – oftewel, dox – wat staat voor documenten. Het gaat bijvoorbeeld om het zonder toestemming publiceren van iemands volledige naam, foto, adresgegevens, of telefoonnummer. Het doel is om de bedreigde persoon zo bang te maken dat hij of zij al haar activiteiten stillegt.

Hackers kwamen in de jaren negentig voor het eerst met de term op de proppen. Zij waren én zijn vaak alleen onder hun gebruikersnaam of alias bekend. Aangezien anoniem blijven voor hen belangrijk is, werd het verzamelen en  het ‘droppen’ van ‘dox’ over je rivaal een manier om de ander te intimideren. Hoewel hackers deze activiteit niet hebben uitgevonden, is het woord doxing vervolgens ook doorgesijpeld naar de ‘gewone’ wereld.

En dat is vaak alles behalve onschuldig. In de jaren negentig verzamelden en verspreidden anti-abortusactivisten in de Verenigde Staten bijvoorbeeld persoonsgegevens van medewerkers van abortusklinieken. Deze ‘hitlijst’ kwam op een website terecht waar bezoekers aangemoedigd werden deze medewerkers te doden of te verwonden. De rechtbanken oordeelden dat de hitlijst aanzette tot geweld. Maar dat hield de activisten niet tegen om tussen 1993 en 2016 acht medewerkers en meerdere politiemensen te vermoorden.

Machtsvertoon en vernedering

Groepsverkrachtingen komen volgens hoogleraar forensisch psychiatrie Jan Hendriks, die onderzoek doet naar zedendelinquenten, vaker voor dan bekend is. "De cijfers zijn zeer onbetrouwbaar, omdat er weinig aangiften van verkrachtingen worden gedaan. Slechts zo'n 10 procent is bekend bij politie en justitie. Maar van het aantal slachtoffers dat bekend is, is toch wel een kwart slachtoffer van een groep."

Volgens Hendriks is de situatie bij een groepsverkrachting anders dan één op één, omdat de daders elkaar opjutten. "Er zit niet alleen een seksueel aspect achter, het heeft ook te maken met machtsvertoon en vernedering."

Dubbel slachtoffer

"Als het daarna ook nog op sociale media wordt gedeeld, maak je iemand eigenlijk dubbel slachtoffer. Het ene trauma na het andere. De daders delen de beelden op sociale media voor een gevoel van triomf. Bijna als jagers die willen laten zien: kijk wat ik raak heb geschoten. Dat heeft ook weer te maken met machtsvertoon."

Hoe het kan dat er weinig onderzoek gedaan wordt naar groepsverkrachtingen, weet Hendriks niet. "Dat is een vraag die ik moeilijk blijf vinden. Het heeft voor een deel toch te maken met het beeld dat wij hebben van een verkrachter: een individu dat sociaal geïsoleerd is en een stoornis heeft. Maar toch wordt zo'n 80 procent van de jeugdcriminaliteit in een groep gedaan. De link met seksueel gedrag wordt dan minder snel gelegd op de een of andere manier."

Groepsverkrachting Belgisch meisje maakt veel los: 'Dit gebeurt vaker'

Ze was nog maar 14 jaar oud en bracht zichzelf om het leven nadat beelden waren verspreid waarop te zien is hoe ze het slachtoffer wordt van groepsverkrachting. De dood van het meisje uit het Belgische Gavere is geen op zichzelf staand geval en brengt opnieuw de duistere kant van social media aan het licht.

Het verhaal begint op 15 mei, toen het 14-jarige meisje afsprak met een jongen. Maar zonder dat ze ervan wist, kwamen nog vier andere jongens opdagen.

Ze werd verkracht op een begraafplaats en beelden ervan zou ze later hebben teruggezien op sociale media. Vier dagen later stapte ze uit het leven. De vijf verdachten – jongens van 14, 15, 16, 18 en 19 – zitten op dit moment vast.

België is in rep en roer door de zaak, zie video

Naar aanleiding van de zaak dook de Vlaamse omroep VRT in verschillende gesloten groepen op internet waarin naaktfoto's en video's worden gedeeld. De zogeheten 'exposegroepen' hebben soms wel 100.000 leden.

Naast beelden worden ook telefoonnummers en andere privégegevens gedeeld, blijkt uit het onderzoek van VRT. Daarbij worden berichten gestuurd als: "Iedereen massaal spammen, deze hoertje doet moeilijk", "Iedereen spam op WhatsApp, bel haar", en "Bel en app haar kapot".

Heb jij vragen over zelfmoord?

Stichting 113 Zelfmoordpreventie: bel 113 of 0800-0113 (gratis), of anoniem via de chat op de website 113.nl 

24 uur per dag bereikbaar, 7 dagen per week

In de groepen worden ook privégegevens van de vijf verdachten van de groepsverkrachting op het 14-jarige meisje gedeeld. De ouders van de jongens worden bedreigd. 

Bron RTL Nieuws en Linda

Doelgroep: 
Professionals
Ouders

Tip van de redactie

Heb je haast? Navigeer dan snel naar:Angela

► Scholen & Professionals Kenniscentrum Pesten in het Onderwijs

► Sportverenigingen Kenniscentrum Pesten in de Sport

► Werkgevers Kenniscentrum Pesten op het WerkJan Joost

► Ouderen Kenniscentrum Pesten in Woonzorgcentra

Tip Stop Pesten Nu

 

Breng snel een bezoekje aan ...

Kenniscentrum (Klassiek) Pesten 

Kenniscentrum Online pesten (cyberpesten)

Kennisbank & Downloadcentrum o.a. Beleid & Factsheets  / Handleidingen / Lesmaterialen Posters / Wetenschappelijke Onderzoeken 

► Ik word gepest, wat kan ik doen

 

 

Stichting Stop Pesten Nu is het enige Erkende Goede Doel tegen Pesten in Nederland!

CBFGoede Doelen NederlandANBIKBUnesco