‘Hoe ontstaat haat en hoe kunnen we dit samen aanpakken? Kijk zondag 7 juni om 22:10 op NPO 2 naar Why We Hate @omroephuman’ | Stop Pesten NU

084-8340086

‘Hoe ontstaat haat en hoe kunnen we dit samen aanpakken? Kijk zondag 7 juni om 22:10 op NPO 2 naar Why We Hate @omroephuman’

Op zondagavond 7 juni zendt omroep Human de eerste aflevering van de veel geroemde documentaireserie Why WHate uit om 22:10 op NPO 2.  

 

De wereldwijde Black Lives Matter protesten van de afgelopen week zetten het onderwerp haat, en de effecten ervan, voor veel mensen weer op de agenda. Voor anderen was dit allang een dagelijkse realiteit. De documentaireserie Why We Hategeproduceerd door Steven Spielberg, laat zien welke mechanismen een rol spelen bij het ontstaan van haat en wat de oplossingen zijn om haat uit te bannen. In de zes afleveringen komen de verschillende facetten van haat ter sprake. Zijn we allemaal in staat om te haten en wat is ervoor nodig om die haat aan te wakkeren? Hoe werkt het als haat voortkomt uit ideologie? Wat is er nodig om het ergste of het beste in ons naar boven te halen? En wat kunnen we doen om gewelddadige conflicten te voorkomen? 

Veelgeprezen serie over het ontstaan en voorkomen van haat, geproduceerd door Steven Spielberg

 
"Een geweldige, sterke serie. Spielberg heeft een dreamteam van topwetenschappers bijeengebracht om eeuwenoude vragen te stellen en nieuwe antwoorden te geven." (Rutger Bregman in DWDD)
 
In zes afleveringen komen de verschillende facetten van haat ter sprake. Zijn we allemaal in staat om te haten en wat is ervoor nodig om die haat aan te wakkeren? Hoe werkt het als haat voortkomt uit ideologie? Wat is er nodig om het ergste of het beste in ons naar boven te halen? En wat kunnen we doen om gewelddadige conflicten te voorkomen?
 
In tijden waarop als één wordt gestreden tegen een wereldwijde pandemie lijkt een televisieserie over haat niet vanzelfsprekend. Schijn bedriegt. Juist met een mondiale recessie voor de boeg kan het groeiend rechts extremisme en vrees voor vreemdelingen haat aanwakkeren. Het framen en blamen van anderen dan jezelf is aan de orde van de dag. Denk aan de blaming strategie van Trump, die met regelmaat China, de WHO of immigranten de schuld van negatieve ontwikkelingen in de schoenen schuift. Of de haatdragende reacties jegens Arnon Grünberg na zijn speech op 4 mei. Volgens Spielberg is haat als het 'constante abnormale' aanwezig. 
 
 
Aflevering 1 - Oorsprong
Waarom haten we? Zit het in ons of is het ontstaan door opvoeding? 
 
De evolutionaire antropoloog Brian Hare zoekt de oorsprong van haat in ons verre verleden en bestudeert chimpansees en bonobo's. Om te begrijpen hoe onze hersenen werken, kijkt Brian naar psychologen en neurowetenschappers, die een universeel menselijk fenomeen bestuderen: pesten. Pesten komt in elke samenleving voor, wat suggereert dat dit gedrag niet wordt bepaald door cultuur, maar door instincten die we allemaal delen. Hoeveel van ons individuele gedrag wordt bepaald door ons lidmaatschap van een groep? En waarom haten we bepaalde groepen mensen?
 
Aflevering 2 - Tribalisme
Waarom verdelen we de wereld in ons en hen?
 
Cognitief wetenschapper Laurie Santos onderzoekt het verschijnsel stammenstrijd en vraagt zich af waarom liefde voor onze eigen groep ons ertoe kan brengen andere groepen te haten. De onvervalste haat die hardcore voetbalsupporters in Londen uiten tegen de fans van rivaliserende teams is een extreme vorm van tribale loyaliteit. In de Verenigde Staten zijn de scheidslijnen tussen democraten en republikeinen zo diepgeworteld dat de communicatie tussen beide partijen soms helemaal niet plaats vindt. Neurowetenschappers en politicologen bevestigen dat deze extreme polarisatie, het voor mensen onmogelijk maakt om het eens te worden over basisfeiten.
 
 
Aflevering 3 - Middelen en tactieken
Als we allemaal het vermogen hebben om te haten, wat is er dan voor nodig om dit op te roepen? 
 
Journalist en auteur Jelani Cobb onderzoekt hoe propaganda, ontmenselijking en internet haat kunnen aanwakkeren, versterken en verspreiden. Cobb onderzoekt de propaganda ten tijde van de Rwandese genocide in 1994 vanuit het perspectief van daders, slachtoffers en neurowetenschappers. Cobb reist ook naar Charleston, South Carolina waar bepaalde monumenten haatsymbolen zijn geworden en hij kijkt naar de rol van internet algoritmen bij het verspreiden van ideeën. 
 
Aflevering 4 - Extremisme
Waarom zijn sommige mensen bereid om in naam van hun overtuiging te haten en geweld te plegen tegen hun ideologische vijanden?
 
Extremisme-expert Sasha Havlicek onderzoekt wat mensen aantrekt in ideologieën die haat en geweld aanwakkeren; van blank nationalisme tot islamitisch terrorisme of de-radicalisering. Hoe wordt liefde voor iemands geloof een reden om anderen te haten en aan te vallen? Havlicek praat met voormalig islamitisch militant Jesse Morton en voormalig nazi-skinhead Frank Meeink, en kijkt naar de factoren die individuen ertoe aanzetten wreed en onmenselijk gedrag naar anderen te vertonen.
 
Aflevering 5 - Misdaden tegen de menselijkheid
Waarom nemen we deel aan de ergste extremen van haat zoals genocide en misdaden tegen de menselijkheid?
 
Internationaal strafadvocaat Patricia Viseur Sellers onderzoekt de rol van daders, maar ook van degenen die de macht van haat weerstaan. Als aanklager en speciaal adviseur bij het Internationaal Strafhof staat Patricia Viseur Sellers oog in oog met daders van genocide en misdaden tegen de menselijkheid. Sellers vraagt zich af of we allemaal daders kunnen worden? En ze wil weten wat er nodig is om het ergste of het beste in ons naar boven te halen?
 
Aflevering 6 - Hoop
Wat kunnen we doen om te voorkomen dat gewelddadige conflicten in de toekomst terugkeren?
 
Neurowetenschapper Emile Bruneau onderzoekt hoe we ons vermogen tot kritisch denken, de plasticiteit van onze hersenen en strategieën zoals onderwijs, mindfulness en samenwerking kunnen gebruiken om ons te helpen haat te bestrijden. Hij onderzoekt de misvattingen die ten grondslag liggen aan een langdurig conflict in Colombia en kijkt opnieuw naar de historische onderhandelingen die de apartheid in Zuid-Afrika hebben beëindigd.
 
Regie: Geeta Gandbhir en Sam Pollard 
Productie: Amblin Television (Steven Spielberg) en Jigsaw Productions (Alex Gibney)
 

Tip van de redactie

Heb je haast? Navigeer dan snel naar:Angela

► Scholen & Professionals Kenniscentrum Pesten in het Onderwijs

► Sportverenigingen Kenniscentrum Pesten in de Sport

► Werkgevers Kenniscentrum Pesten op het WerkJan Joost

► Ouderen Kenniscentrum Pesten in Woonzorgcentra

Tip Stop Pesten Nu

 

Breng snel een bezoekje aan ...

Kenniscentrum (Klassiek) Pesten 

Kenniscentrum Online pesten (cyberpesten)

Kennisbank & Downloadcentrum o.a. Beleid & Factsheets  / Handleidingen / Lesmaterialen Posters / Wetenschappelijke Onderzoeken 

► Ik word gepest, wat kan ik doen

 

 

Stichting Stop Pesten Nu is het enige Erkende Goede Doel tegen Pesten in Nederland!

CBFGoede Doelen NederlandANBIKBUnesco