Hoe reageer ik als een vriend of vriendin gepest wordt | Stop Pesten NU

084-0035994

Hoe reageer ik als een vriend of vriendin gepest wordt

Zie je dat iemand gepest wordt? Hoe oud je ook bent, reageer heel duidelijk.

Wacht niet met reageren

Eerst de belangrijkste tip: wacht niet met reageren. Jij kan de pestsituatie misschien snel vergeten maar voor het slachtoffer, dat er midden in zit, heeft het meteen en vaak nog lang effect. Zeker als hij of zij het gevoel heeft alleen te staan. De pester zal zich steeds sterker voelen als er niet wordt gereageerd. Meteen tonen dat pestgedrag fout is, maakt een groot verschil.

Wie zwijgt, rolt de rode loper uit voor de pesters. Wie stappen zet, neemt zijn verantwoordelijkheid. Doen dus!

Hoe kan je reageren?

Je kan reageren naar de pester: laat zien dat pesten niet kan en niet mag! Durf je niet goed alleen? Zoek dan een paar vrienden of leeftijdsgenoten die jouw mening delen en stap samen naar de pesters om hen duidelijk te maken dat het moet stoppen.

Maak duidelijk aan het slachtoffer dat hij niet alleen staat. Stel voor om samen een oplossing te zoeken.

Vind je het moeilijk om zelf te reageren of ben je bang voor de reacties? Weet je niet goed hoe je het moet aanpakken? Zoek iemand die je vertrouwt (ouder, leider, leerkracht, begeleider), iemand die de situatie mee kan aanpakken en opvolgen.

Of bel, chat of mail met een van deze partijen voor tips en adviezen

Bellen, chatten, mailen over pesten

 

 

Praat erover

Als je gepest wordt dan is het ontzettend belangrijk om hierover te praten. Hier zijn een aantal redenen voor. Als eerste is het belangrijk dat jij je hart kunt luchten. Door het met iemand te bespreken kom je misschien ook wel tot ideeën of oplossingen. Daarnaast voorkom je dat deze ervaringen in jouw lichaam vast blijven zitten en dat dit jouw eigenwaarde en zelfvertrouwen aan tast.

Ook pestkoppen profiteren van het feit als jij niemand iets durft te vertellen. Hierdoor durven zij dan weer door te gaan, ze weten dat ze dan toch niet geconfronteerd worden met hun gedrag. In feite maken wij het met name voor de pestkoppen makkelijk door hier niet over te praten en wij maken het voor ons zelf moeilijker. 

Kies iemand die je vertrouwt om mee te praten. Het moet iemand zijn waar jij je veilig voelt en dat jij het gevoel hebt dat hij/zij respectvol met jouw verhaal omgaat. Zoek dan samen naar oplossingen en meldt dat jij niet wil dat iedereen het weet.

Geef duidelijk aan dat jij zoekt naar een goede oplossing zonder dat de pestkoppen gelijk weten dat dit van jou afkomstig is. Als je durft mag je het uiteraard openlijk oppakken en bespreekbaar maken maar de keuze hiervoor ligt bij jou. Jij moet je hier fijn bij voelen. 

Wat kan je als ouder doen als de school niet mee werkt, zie routekaart.

 

Waar kan je terecht met vragen over pesten of online pesten (cyberpesten)?

Voor kinderen en jongeren, ouders en opvoeders, leerkracht en scholen, werknemers, ouderen.

Zie het onderstaande overzicht:

 

Gepest worden - ben je tussen de 10 en 18 jaar en wil je praten of chatten over pesten

Tieners tussen 10 &18 jaar Gepest Worde

Bereikbaarheid: Maandag t/m vrijdag: 16:00 tot 22:00, Zaterdag en zondag: 14:00 tot 22:00

Tieners kunnen praten of chatten met leeftijdsgenoten over pesten. Praat met leeftijdsgenoten tussen de 14 en 18 jaar over pesten.

Chatten met Gepest Worden (PEER CHAT) Chatten met Mike of de andere vrijwilligers, dan kom je op deze site. Scroll naar onderaan de pagina en kies start een chat ...

of BEL

Vragen over Pesten: 0800 - 9050 (gratis), Algemene vragen: 088 - 2340456, Noodlijn: 088 - 2340432 (24/7 bereikbaar)
 

 

Kinderen & Jongeren (Basis- en Middelbare school) Pestweb

Kinderen en jongeren kunnen met vragen over pesten contact opnemen met het Pestweb. Je kunt bellen, mailen of chatten:
 
Bellen (maandag t/m vrijdag: 13.00-15.00): 
0800-2828280 (gratis vanaf een vast toestel) of 0900 2828280 (volgens lokaal tarief vanaf een mobiele telefoon)
 
maandag t/m vrijdag: 15.00-17.00
woensdag: 14.00-17.00
 

 

 
 

Kinderen & Jongeren (8 t/m 18 jaar) De Kindertelefoon 

De Kindertelefoon is er voor alle kinderen en jongeren van 8-18 jaar die in vertrouwen willen praten. Je kunt met ons bellen en chatten of een bericht plaatsen op de website. 

Als je met ons belt of chat, praat je met een speciaal getrainde Kindertelefoon-medewerker. Zij luisteren naar je. Op de website kun je ook een bericht posten of zelf reageren op andere kinderen en jongeren. 

 

Chatten met de Kindertelefoon (tussen de 13 en 18 jaar):
Je chat met een vrijwilliger van de Kindertelefoon die minimaal 18 jaar oud is. Ben je tussen de 13 en 18 jaar dan kun je chatten met iemand van De Kindertelefoon tussen 11 uur ’s ochtends en 8 uur ‘s avonds. In de weekenden is de chat open van 2 tot 8 uur. Buiten openingstijden en als het druk is, kan het zijn dat je een melding krijgt dat je geen chat gesprek kan starten. Volg deze link om naar chatgedeelte van de Kindertelefoon te gaan 
OF
kies voor een PEER CHAT
(Chatten met een leeftijdsgenoot): Je chat met een jonge vrijwilliger van de Kindertelefoon of anders gezegd met een leeftijdsgenoot. De leeftijd van deze vrijwilliger ligt tussen de 16 en 21 jaar. Elke werkdag zijn twee jonge vrijwilligers van  (tussen de 13 en 18 jaar) uur bereikbaar. Buiten openingstijden en als het druk is, kan het zijn dat je een melding krijgt dat je geen chat gesprek kan starten. Volg deze link om naar chatgedeelte van de Kindertelefoon te gaan
 
Chatten met de Kindertelefoon (tussen de 8 en 12 jaar): Dan kun je chatten met iemand van De Kindertelefoon tussen 11 uur ’s ochtends en 8 uur ‘s avonds. In de weekenden is de chat open van 2 tot 8 uur. Buiten openingstijden en als het druk is, kan het zijn dat je een melding krijgt dat je geen chat gesprek kan starten. Je kunt met De Kindertelefoon chatten zonder dat je je naam vertelt. Je chat anoniem en in vertrouwen met ons. Dat wil zeggen dat we geen gegevens over jou opslaan. Het is vaak druk bij De Kindertelefoon, daarom zal een chatgesprek niet langer dan 30 minuten duren. Volg deze link om naar chatgedeelte van de Kindertelefoon te gaan

of BEL met de Kindertelefoon

Bel 0800-0432 (gratis & anoniem). Elke dag van 11.00-20.00 uur, zaterdag en zondag van 14.00-20.00 uur

 
Doelgroep: 
Kinderen en jongeren

Tip van de redactie

Tip van onze redactie met interessante informatie over pesten en online pesten (cyberpesten):