Ik word gepest. Wat kan ik doen? | Stop Pesten NU

084-0035994

Foutmelding

You may not view this site from your current location.

Ik word gepest. Wat kan ik doen?

Het is niet jouw schuld dat je gepest wordt. Maar je wil natuurlijk vooral dat het pesten zo snel mogelijk ophoudt.

Wat kan ik doen?

 • Praat erover. Of hadden we al gezegd dat dat het belangrijkste is?
  • Zorg ervoor dat je niet alleen bent. Spreek iemand aan om je te helpen.
  • Ga naar iemand bij wie je je op je gemak voelt. Het kan al opluchten om te vertellen hoe je je voelt.
  • Je kunt ook praten met een onbekende. jZie buttons \ op onze Homepage
 • Geef jezelf zeker niet de schuld.
 • Schrijf neer hoe je je voelt, maak een tekening of een lied.
 • Bewaak je sociale media, zodat pesters bijvoorbeeld niet makkelijk je meest gênante foto's vinden.
 • Pesten moet je melden. Dat is niet hetzelfde als klikken!

Laat het stoppen!

'Het pesten moet nu stoppen', dat is sneller gezegd dan gedaan.

Niemand vraagt erom om gepest te worden. Pesten is de manier van de pester om zich sterker te voelen. Lachen ze je uit omdat je het goed doet? Dan zal het meestal niet helpen om minder goed je best te doen. De pesters vinden dan wel een andere reden om je uit te lachen, uit te sluiten of te kleineren.

De pester stopt pas echt als hij geen aandacht meer krijgt van de groep. Een goede sfeer in je groep is het strafste tegengif tegen pesten. Dat heb je zelf natuurlijk maar voor een stukje in handen. Vergeet ook je leerkracht, docent, leider of coach niet, die speelt een belangrijke rol. Een goede sfeer bouw je samen.

De allerbelangrijkste tip, voor alle andere tips, is dan ook: Praat erover!Zolang niemand weet dat je het lastig hebt, is het niet alleen nog lastiger voor jou. Het is dan ook moeilijker voor anderen om te helpen.

Bron WatWatTegenPesten België

 

Praat erover

Als je gepest wordt dan is het ontzettend belangrijk om hierover te praten. Hier zijn een aantal redenen voor. Als eerste is het belangrijk dat jij je hart kunt luchten. Door het met iemand te bespreken kom je misschien ook wel tot ideeën of oplossingen. Daarnaast voorkom je dat deze ervaringen in jouw lichaam vast blijven zitten en dat dit jouw eigenwaarde en zelfvertrouwen aan tast.

“Praat erover. Want als jij niet praat, bescherm je de dader. Als jij wel praat, bescherm jij jezelf!”

Ook pestkoppen profiteren van het feit als jij niemand iets durft te vertellen. Hierdoor durven zij dan weer door te gaan, ze weten dat ze dan toch niet geconfronteerd worden met hun gedrag. In feite maken wij het met name voor de pestkoppen makkelijk door hier niet over te praten en wij maken het voor ons zelf moeilijker. 

Kies iemand die je vertrouwt om mee te praten. Het moet iemand zijn waar jij je veilig voelt en dat jij het gevoel hebt dat hij/zij respectvol met jouw verhaal omgaat. Zoek dan samen naar oplossingen en meldt dat jij niet wil dat iedereen het weet.

Geef duidelijk aan dat jij zoekt naar een goede oplossing zonder dat de pestkoppen gelijk weten dat dit van jou afkomstig is. Als je durft mag je het uiteraard openlijk oppakken en bespreekbaar maken maar de keuze hiervoor ligt bij jou. Jij moet je hier fijn bij voelen. 

Wat kan je als ouder doen als de school niet mee werkt, zie routekaart

 

Heb jij met pesten of online pesten te maken? Jij bent niet de enige. Je bent niet alleen!

 

Stichting Stop Pesten Nu heeft niet de mogelijkheid om iedereen individueel hulp te bieden aangezien wij een klein team met vrijwilligers zijn.

Wij vinden het uiteraard wel heel belangrijk dat jullie er met iemand kunnen praten, bellen, mailen of chatten over jullie individuele situatie. Om deze reden houden wij bij, bij welke organisaties je terecht kunt met jouw vragen. 

Bij al deze organisaties zitten getrainde mensen om met jou mee te denken &  kijken naar een oplossing voor jouw situatie:

► voor vragen over pesten   

► voor vragen over online pesten

► voor vragen als u zich somber of gespannen voelt

 

 

 

Wil jij graag even bellen, chatten of mailen met bovenstaande organisaties, praat erover!

Je kunt ons uiteraard altijd bellen of mailen voor informatie om pesten en online pesten aan te pakken, zoals: workshops, studiedagen, gastlessen, ouderavonden, trainingen enz. 

 

 

 

 

 
Doelgroep: 
Kinderen en jongeren

Tip van de redactie

Tip van onze redactie met interessante informatie over pesten en online pesten (cyberpesten):