Jesse (13) werd gepest om zijn gehandicapte zusje: 'Dat was echt verschrikkelijk' | Stop Pesten NU

084-0035994

Foutmelding

You may not view this site from your current location.

Jesse (13) werd gepest om zijn gehandicapte zusje: 'Dat was echt verschrikkelijk'

Lonneke en Jesse zijn twee tieners, die opgroeien in een gezinssituatie die anders is dan bij de meeste leeftijdsgenootjes. Zij zijn namelijk allebei op 13-jarige leeftijd al mantelzorger. En dat is niet altijd even makkelijk, zo is te zien in de documentaire Ik Ben Jonge Mantelzorger.
Bij Lonnekes moeder Anouk is zeven jaar geleden de ziekte multiple sclerose (MS) vastgesteld. Sindsdien helpt ze haar moeder extra in en rondom het huis. “Alle kinderen helpen thuis weleens, maar voor Lonneke is het geen keuze. Zij moet mij soms gewoon helpen, simpelweg omdat ik het niet kan”, vertelt Anouk.
Lonneke zelf vindt dat zelf niet het lastigste. “Als ik vertel dat ik jonge mantelzorger ben, vinden ze me al heel snel zielig. Ik zie dat niet zo, ik ben namelijk gewoon nog steeds mezelf, dus gewoon normaal. Het moeilijkste is om je moeder pijn te zien hebben.” 

Maximaal twee tot drie jaar oud

Iets verderop in Lochem woont de 13-jarige Jesse. De vrolijke tiener komt uit een gezin met drie kinderen en woont samen met zijn ouders Debbie en Ewout en zijn broertje Ruben en zusje Sarah. Ook hij is mantelzorger, namelijk voor zijn jongere zusje Sarah. “Mijn zusje heeft een chromosoomafwijking, daardoor kan ze bijvoorbeeld niet praten en is eten lastig en krijgt ze daarom ook sondevoeding.”
Toen Sarah acht maanden was, werd haar ouders verteld dat zij niet oud zou worden. “De levensverwachting van Sarah was aanvankelijk maar twee tot drie jaar. Maar de wonderen zijn de wereld nog niet uit en dat wondertje is inmiddels bijna 11 en woont bij ons thuis”, vertelt moeder Debbie vol trots. 
De beperking van Sarah zorgt ervoor dat Jesse niet altijd alles kan doen, zoals de meeste andere kinderen van zijn leeftijd. “We kunnen bijvoorbeeld niet op vakantie door haar.” Hoewel de situatie van Sarah ervoor zorgt dat Jesse sommige dingen niet kan, is de band met zijn zusje wel heel speciaal. “We hebben echt een vriendschap want we spelen veel samen. Ik zie haar niet als mijn gehandicapte zusje, maar gewoon als mijn zusje.” 

Gepest

Toch heeft Jesse een lastige tijd achter de rug. Op de lagere school is hij gepest. "Ik had een goede vriend, daar deed ik alles mee. In groep 5 veranderde dat helemaal. Hij werd vrienden met iemand anders en toen gingen ze mij eigenlijk een beetje pesten. Ze kwamen erachter dat ik een gehandicapt zusje had. Daar maakten ze grapjes over en ik werd eigenlijk alleen maar buitengesloten."
Het leidde ertoe dat hij halverwege groep 8 van school af is gegaan. “Dat was echt verschrikkelijk. Elke dag vraag je je af hoe hij nu weer thuiskomt”, vertelt Debbie die zichtbaar ontroerd is als ze herinneringen ophaalt aan die tijd. 
Jesse doet zijn verhaal voor de camera:
Gezien worden
Een kwart van de jongeren in Nederland is volgens de Strategische Alliantie Jonge Mantelzorg. Dat is een flink aantal. “Ons doel is om jonge mantelzorgers zichtbaar te maken voor organisaties om het kind heen. Denk aan organisaties als scholen, gemeenten en huisartsen. Zo kunnen ze beter inschatten waar de jongeren behoefte aan hebben en wat zij hierin voor hen kunnen betekenen”, vertelt Michael Buynsters van de Strategische Alliantie Jonge Mantelzorg tot slot. 
De afgelopen week was het de week van de jonge mantelzorger. “Er zijn veel meer jonge mantelzorgers dan wij weten. Het is belangrijk dat die kinderen gezien worden”, zo besluit Jesses moeder. 
Bekijk de hele documentaire hieronder:

Tip van de redactie

Heb je haast? Navigeer dan snel naar:Angela

► Scholen & Professionals Kenniscentrum Pesten in het Onderwijs

► Sportverenigingen Kenniscentrum Pesten in de Sport

► Werkgevers Kenniscentrum Pesten op het WerkJan Joost

► Ouderen Kenniscentrum Pesten in Woonzorgcentra

Tip Stop Pesten Nu

 

Breng snel een bezoekje aan ...

Kenniscentrum (Klassiek) Pesten 

Kenniscentrum Online pesten (cyberpesten)

Kennisbank & Downloadcentrum o.a. Beleid & Factsheets  / Handleidingen / Lesmaterialen Posters / Wetenschappelijke Onderzoeken 

► Ik word gepest, wat kan ik doen

 

 

Stichting Stop Pesten Nu is het enige Erkende Goede Doel tegen Pesten in Nederland!

CBFGoede Doelen NederlandANBIKBUnesco