Joost Klein komt op voor gepeste kinderen: ‘Twaalf punten voor Joost!’ | Stop Pesten NU

Joost Klein komt op voor gepeste kinderen: ‘Twaalf punten voor Joost!’

Joost Klein is als kind gepest. Nu steekt hij zelf gepeste kinderen een hart onder de riem. Pest-expert Maud Hensums is er blij mee: ‘Hij laat deze kinderen zien dat ze niet alleen zijn.’

Joost Klein snapt als geen ander hoe moeilijk kinderen het hebben die nu gepest worden. Hij richtte zich bij de openingsoptocht van het Songfestival speciaal tot hen. 'Je kan het aan, daarom komt het op je bord. Vecht niet te hard terug, laat het lekker gaan. Het komt goed', zei hij.

'Idolen kunnen steun geven, ook van een afstand'

Heeft het zin als idolen zich over pesten uitspreken? ‘Ja!’, schreeuwt wetenschapper Maud Hensums uit. Ze deed onderzoek naar pestgedrag en hoe je dat kunt voorkomen. ‘Pesten kan veel met je doen, zowel in je hoofd als in je lijf. Als je hiermee zit, is het heel belangrijk dat je je door anderen gesteund en gezien voelt. Bekende mensen, die er voor kinderen toe doen, kunnen die steun geven. Oók van een afstand.’ Joost Klein maakt er geen geheim van dat hij zelf gepest is als kind. ‘Dat is krachtig. Daarmee laat hij gepeste kinderen zien dat ze niet alleen zijn. Zijn boodschap wordt nog eens extra sterk doordat hij laat zien dat ook hij het pesten uiteindelijk heeft aangekund. Hij zegt daarmee: ook jij kan het, ook al lijkt het op dit moment misschien uitzichtloos.’

Nog steeds te veel kinderen gepest

Hensums erkent dat Joosts boodschap niet bij elk gepest kind aan zal komen. 'Er worden nog steeds veel te veel kinderen gepest'. aldus Hensums. 'Als het al een paar kinderen of jongeren bereikt die nu gepest worden, is Joosts actie wat mij betreft geslaagd. Ik zou zeggen: twaalf punten voor Joost!’

Dit vinden jullie

Wat vinden kinderen van de actie van Joost? We vroegen het twee Kidsweek-lezers:

Lena (8): 'Ik vind het goed dat Joost advies geeft aan gepeste kinderen, omdat ze anders misschien niet weten wat ze moeten doen.'

Quirijn (13): 'Ik vind het goed dat Joost ervoor opkomt, al is het waarschijnlijk ook om meer punten te scoren (letterlijk én figuurlijk). Maar ik denk wel dat het kinderen helpt die zelf gepest worden.'

 

Bron Kidsweek

 

 

Wat is het verschil tussen plagen en pesten?

Pesten is gemener dan plagen en gaat langer door dan plagen. En jij voelt je er niet lekker bij, wilt misschien niet eens meer naar school of naar de sportclub.Als je geplaagd wordt, dan twijfel je meestal of het echt bedoeld is of niet. 

Mensen die echt zelfvertrouwen hebben en stoer zijn pesten nooit. Die vinden zichzelf helemaal oke en ieder ander ook.

Jij bent degene die een opmerking krijgt en daarom maak jij voor jezelf de keuze of het pesten of plagen is. Als jij denkt dat het gemeend wordt, vind jij het pesten, ook al kan die andere het bedoelen als een grapje. En als jij denkt dat het een geintje is, reageer je er heel anders op. ls je het moeilijk vindt om dit verschil te zien, zou je het ook gewoon kunnen vragen: “Bedoel je dit vervelend of is het een geintje?”

Want als je ermee blijft lopen, wordt een opmerking alleen maar groter en groter in je hoofd. Vind je het moeilijk om dit te vragen, dan zou je er een grapje over kunnen maken en dan kijken wat de reactie daarop is.

Een voorbeeld. Iemand zegt tegen je: “Zo, wat heb jij een grote voeten! Van die schoenen kun je  een boot maken!”. Is dat pesten of plagen? Probeer dan eens het volgende. Je zegt: “Ja, heb jij een zeil? Dan kunnen we het uitproberen!” Een echte pester vindt het dan al niet meer interessant, mompelt misschien wat en loopt weg. Iemand die je alleen wilde plagen, die lacht, vindt het een goeie grap van je en zal niet gauw meer zo’n opmerking maken. En jij? Jij laat zien dat je met de situatie om kunt gaan omdat jij jouw antwoord al klaar hebt.

  Pesten is gewelddadig en meestal herhaald gedrag van 1 of meer personen, met de bedoeling om de andere(n) te kwetsen. De schade kan psychologisch, seksueel, lichamelijk of sociaal zijn. Is gemeen bedoeld. Wie wordt gepest, kan zich meestal niet verdedigen. Er is sprake van een ongelijke (of als ongelijk ervaren) machtsverhouding tussen diegene die pest en de gepeste. Het is altijd meer tegen 1. Gebeurt altijd bij dezelfde persoon.

  Plagen gebeurt spontaan en is altijd leuk voor iedereen.  Als 1 iemand het niet leuk vindt dan is het al geen plagen meer, want bij plagen is het ALTIJD leuk voor iedereen. Als mensen door blijven gaan met die niet leuke grap dan wordt het pesten. Plagen is altijd 1 tegen 1. Plagen kan je stoppen wanneer je wil.

   

  VraagtekenMisschien ben je zelf de pester - Doe de test

   En heb je dat niet in de gaten omdat je die manier van omgaan met andere kinderen gewend bent omdat jouw grote broer of zus hetzelfde doet of deed bij jou. Dan weet je niet beter en ben je eigenlijk iemand die gepest wordt en die daarom nu zelf pest. 

   ► Doe de test! Ben ik een pestkop?

   ► Tips Ik ben een pestkop, hoe stop ik?

    

   Bij pesten gaat het om herhaald gedrag. Toch kan ook een eenmalige gebeurtenis een grote impact hebben op het slachtoffer, alleen dan spreken wij niet over pesten maar over bijvoorbeeld gemeen gedrag. De gepeste kan gebukt gaan onder de impliciete dreiging dat het pesten opnieuw zal gebeuren. Hij of zij wordt dan bang of leert juist om bang te zijn. Wie wordt gepest, krijgt meestal te maken met een optelsom van verschillende pestvormen. Zo versterkt online pesten in veel gevallen het offline pesten. Dat maakt de radeloosheid bij de slachtoffers nog groter, want ze voelen zich nergens meer veilig.​ In deze videclip van Snelle zie je hoe hij vroeger gepest werd, hij maakte hier zelfs een lied over. 

   Ook pestkoppen profiteren ervan als jij niemand iets durft te vertellen. Hierdoor durven zij dan weer door te gaan, ze weten dat ze dan toch niet geconfronteerd worden met hun gedrag. In feite maken wij het met name voor de pestkoppen makkelijk door hier niet over te praten en wij maken het voor ons zelf moeilijker. Jij bepaalt dus zelf of je het pesten of plagen vindt.
    

   Vraagteken

   Misschien ben je zelf de meeloper - Doe de test

   Als je twijfelt of je een meeloper bent in je klas, kan het helpen om je eigen gedrag te observeren en te kijken hoe je je voelt als je met anderen omgaat.

    

   Wist jij dit?

   • … er is niet slechts één type persoon die pest
    Het gaat er niet om hoe iemand eruitziet; het gaat om hun acties.
     
   • een meningsverschil iets anders is dan pesten
    Een meningsverschil of argument is wanneer beide partijen hun mening uiten. Mensen zijn het niet altijd met elkaar eens en kunnen in 'conflict' verkeren als ze respectvol hun tegengestelde standpunten delen zonder de ander te kleineren.
     
   • ... dat iemand waarvan je dacht dat het een vriend was, je zou kunnen pesten
    Als een vriend je behandelt op een manier die je pijn doet en je hebt die vriend gevraagd om ermee te stoppen, maar hij gaat toch door, dan is dat geen vriendschap. Dat gedrag kan pesten zijn.
     
   • …er is een groot verschil tussen klikken en melden Pesten melden is géén klikken Als jij tegen een volwassene zegt dat iemand (online) gepest wordt of misschien dat jij zelf wordt gepest dan is dit MELDEN en géén klikken. Alle dingen waar mensen pijn of verdriet door kunnen krijgen als het door blijft gaan is MELDEN. Klikken is bijvoorbeeld zeggen dat iemand een koekje zit te eten tijdens de les of zit te praten. 

    

   Weet 1 ding: Als je gepest wordt dan is dit NOOIT jouw schuld!

    

   Vraagteken

   Doe de test - Misschien word je gepest?

   Is het ook echt pesten? Of is iemand je aan het plagen en probeert hij/zij je uit te dagen? En hoe reageer je zelf op iemand of in een bepaalde situatie Dit is best lastig. Stop Pesten Nu! laat je zien wat het verschil is tussen pesten en plagen en hoe je hiermee om kunt gaan. 

   ► Doe de test! Word ik gepest?

   ► Tips Ik word gepest, hoe ik hier mee omgaan?


    

   Wil je snel informatie vinden? Klik dan op de links hieronder ...

   Online Pesten - Cyberpesten ♦ Plagen & Pesten ♦ Pesten stoppen of oplossen ♦ Praten over pesten is supermoeilijk ♦  Redenen voor pestgedrag ♦ Rollen ♦ Spreekbeurt tips ♦ Vormen van pesten ♦  Waarom kinderen pesten ♦  Wat kan je doen

    

   Veelgestelde vragen over pesten 

   Klik op de vraag om naar het antwoord te gaanSnelle zegt Stop Pesten Nu

   ► Als een klasgenoot telkens gemeen doet maar mij er telkens de schuld van geeft?

   ► Elke dag bij ons in de klas doen ze Richard na als hij praat en dan trekken ze allemaal gekke gezichten.

   ► Er is een meisje in onze klas, ze praat niet veel. Als ze praat, klinkt het anders en kinderen lachen haar uit. 

   ► Hoe kun je pesten stoppen?

   ► Hoe vertel ik een volwassene dat ik iets naars heb meegemaakt?

   ► Iemand die ik ken wordt gepest, wat kan ik doen?

   ► Iemand plaatst foto's en video's van mij op sociale media

   ► Ik pest soms. Ik wil stoppen, maar ik kan het niet.​

   ► Ik word elke dag in de bus gepest als ik naar school ga

   ► Ik word gepest, hoe ga ik hiermee om?

   ► Soms wil ik bij een bepaalde groep vrienden passen maar als ik erbij ben dan pest ik. Hoe kan ik stoppen met pesten en mijn vriendschap behouden?

   ► Waarom pesten kinderen zo vaak? 

   ► Waarom pesten kinderen mij vooral in de pauze? 

    

    

   Doelgroep: 
   Kinderen en jongeren

   Kenniscentrum Pesten per doelgroep

   Doneer button

   Stichting Stop Pesten Nu vertrouwt volledig op vrijwillige donaties en de inzet van vrijwilligers om haar belangrijke werk mogelijk te maken. Wij ontvangen geen subsidies, waardoor wij volledig afhankelijk zijn van de steun van mensen zoals u.

   Tip van de redactie! Heb je haast? Navigeer dan snel naar:

   Angela

   ► Scholen & Professionals Kenniscentrum Pesten in het Onderwijs

   ► Sportverenigingen Kenniscentrum Pesten in de Sport

   ► Werkgevers Kenniscentrum Pesten op het WerkJan Joost

   ► Ouderen Kenniscentrum Pesten in Woonzorgcentra

   Tip Stop Pesten Nu

    

   Breng snel een bezoekje aan ...

   Kenniscentrum (Klassiek) Pesten 

   Kenniscentrum Online pesten (cyberpesten)

   Kennisbank & Downloadcentrum o.a. Beleid & Factsheets  / Handleidingen / Lesmaterialen Posters / Wetenschappelijke Onderzoeken 

   ► Ik word gepest, wat kan ik doen