19 april 2020 Landelijke Dag tegen Pesten - "Online gevaren & risico's ook in Corona tijd" | Stop Pesten NU

084-0035994

Landelijke Dag tegen Pesten (jaarlijks 19 april) Online Superhelden nodig in Corona tijd!

Zeg dag tegen pesten from Skyhigh TV on Vimeo.

 

Miljoenen kinderen lopen een hoger risico op grensoverschrijdend gedrag nu ze meer online zitten door de lockdown door het coronavirus. Dit melden het VN-kinderrechtenfonds Unicef en zijn partners in een persbericht.  Het virus dat cyberpesten heet ... ook dit virus spreidt enorm snel en maakt vele slachtoffers ... Helaas zijn hier nog onvoldoende maatregelen voor om ons en onze jongeren hiertegen te beschermen. Maar voordat wij verder gaan vragen wij jou deze video te kijken ... Het virus dat cyberpesten heet!

Nu is het wellicht nog belangrijker dan ooit door de Corona tijd om op te staan tegen online pesten! Ook Unicef waarschuwt dat miljoenen kinderen een hoger risico lopen om grensoverschrijdend gedrag mee te maken nu ze meer online zitten door de lockdown. Of het nu gaat om chatten tijdens het gamen of de leuke filmpjes die ze maken voor TikTok. Het online pesten ookwel cyberpesten genaamd gaat helaas 24/7 door en laat zich niet stoppen door lockdowns.Nu het internet zowat de enige plaats is geworden waar je kinderen (net als jijzelf) hun vrienden nog kunnen zien, is het belangrijker dan ooit om te zorgen dat dat ook veilig kan gebeuren. Jaarlijks worden meer dan 400.000 jongeren online gepest. Online pesten is niet alleen iets waar jongeren mee te maken krijgen maar ook alle volwassenen kan dit overkomen. 

Online pesten, ook wel cyberpesten genoemd, is pesten via de digitale media. Dit zijn social media zoals YouTube, Facebook, Tumblr, Twitter, Instagram, SnapChat, What’s app en chatrooms. Via deze digitale media kan je heel gemakkelijk dreigende berichten versturen, belastende foto’s of filmpjes plaatsen of iemand uitschelden.

Kijk, luister sta op! jij bent mijn held - Stop Pesten Nu Held

Landelijke Dag tegen Pesten 2020 (19 april 2020) 

Thema: Kijk, Luister en Sta Op als superheld bij online pesten! Juist NU in Corona tijd!

 
 
 
 

In het kader van de Landelijke Dag tegen Pesten roepen wij dit jaar iedere inwoner in Nederland om te laten zien dat wij niet van online pesten (cyberpesten) houden en dat wij hiertegen zijn door als een held op te staan bij pesten en online pesten. Helaas gebeurt het online pesten 24 uur per dag, 7 dagen per week. Online pesten laat zich ook niet in een lockdown of in een #BlijfThuis situatie drukken en gaat onverminderd, zelfs vermeerderd door en dit is heel zorgwekkend voor iedereen die dit mee maakt.

Onderstaande posters zijn gratis te downloaden ... Download hier de PDF met 3 posters 'Ik ben een Super Hero!'

Ik ben een superhero Stop Pesten Nu Held

 

 

 

 

 

 

 

 

Doe mee op een manier die het beste bij jou past om een superheld te zijn, zodat wij iedereen direct een hart onder de riem kunnen steken die hier nu last van heeft. Door samen op de gaan staan ... Kijk, Luister en Sta Op #jijbentmijnheld. Wij hebben ook een aantal suggesties ter inspiratie:

Wat doet cyberpesten met iemand bekijk deze uitzending van "Zeg dag tegen pesten" van  Skyhigh TV

De gevolgen van cyberpesten

Er wordt wel eens aangenomen dat cyberpesten maar bij woorden blijft en dus niet zo erg is voor het slachtoffer in vergelijking met slachtofferschap in klassieke pestvormen (zeker als er fysieke agressie gebruikt wordt). Nochtans is de emotionele impact van cyberpesten meestal groter in vergelijking met het leed veroorzaakt door klassiek pesten. Slachtoffers van cyberpesten vertonen meer symptomen van depressie, stress en angst dan slachtoffers van klassiek pesten. Bovendien is een aanzienlijke groep van de slachtoffers van cyberpesten ook slachtoffer van klassiek pesten. Deze jongeren, die slachtoffer zijn van beide vormen van pesten, lijden door de accumulatie van pesten in de offline én online omgeving doorgaans het meest onder de cyberpesterijen en zijn het vaakst depressief.

Hoewel veel aandacht in onderzoek gaat naar de emotionele problemen van slachtoffers en zij vaak op meer medeleven kunnen rekenen dan pestkoppen, hebben ook pestkoppen met emotionele en psychosociale problemen te maken. Ten eerste is er een aanzienlijk deel van de cyberpestkoppen dat zelf ook slachtoffer is geweest van cyberpesten of klassiek pesten. Bovenop een mogelijke depressie, angst- en stressgevoelens als slachtoffer, ervaren ze de psychosociale problemen die bij cyberpestkoppen vaker voorkomen, zoals een gebrekkige impulscontrole, gedragsproblemen en middelenmisbruik. Ten tweede is er bij cyberpestkoppen vaker sprake van conflicten thuis, is er vaak een slechte band met de ouders en veel pestkoppen hebben het gevoel dat de leerkrachten niet om hen geven. Het pesten kan men dan in sommige gevallen beschouwen als een uitlaatklep om met negatieve gevoelens om te gaan. 

Bij klassiek pesten kan de steun die slachtoffers ervaren, bijvoorbeeld van hun ouders, een buffer vormen tegen zelfdodingsgedachten. Bij slachtoffers van cyberpesten blijkt deze steun veel minder bescherming te bieden tegen de gedachten om uit het leven te stappen. Zelfdoding zou bij cyberpesten bovendien heel plots kunnen optreden, als een acute reactie om te ontsnappen aan een ondraaglijk gevoel van schaamte en/of vernedering. Er wordt vermoed dat cyberpesten tot meer schaamte en hopeloosheid leidt, omdat het voor iedereen zichtbaar is en vaak ook langer zichtbaar blijft en de jongere zich er niet kan tegen afschermen. Ook cyberpestkoppen denken vaker aan zelfdoding dan jongeren die niet betrokken zijn bij cyberpesten, maar in veel mindere mate dan slachtoffers van cyberpesten. *Heb je vragen over zelfdoding, dan kan je terecht bij de Zelfmoordlijn, in Nederland is dit 0900-0113 113 online en  op het gratis nummer 1813 in België. 

Bekijk bovenstaande aflevering Dag Tegen Pesten from Skyhigh TV on Vimeo oa vanaf ca 10 minuten waar de ouders van Thomas praten over het verdriet dat zij hebben nadat Thomas zelfmoord pleegde door pesten. NOTE: Als jij zelf zelfmoordgevoelens hebt of iemand die jij kent bel dan direct 0900-0113 of ga naar www.113.nl

 

Wat kan je doen als Stop Pesten Nu Held?

Als jij zegt: Ik STOP pesten nu! dan betekent dit niet dat je er altijd tussen moet springen. Het is altijd van belang dat je eerst kijkt of het veilig is om te reageren. Is het niet veilig, probeer dan hulp te zoeken of halen (ouders, opvoeders, vrienden, collega's) of houdt het slachtoffer in de gaten en vang hem/haar op zodra je kunt. Een kleine glimlach, een helpende hand betekent zoveel voor een slachtoffer, je voelt je dan niet helemaal alleen meer staan. Ookal is het probleem dan nog niet direct opgelost, het is dan in ieder geval een klein begin.

Een begin naar een oplossing waar pesten wordt gestopt. Jij kan het verschil maken! Dus kom in actie en zeg tegen jezelf: Ik STOP pesten nu! 

Ik twijfel soms is het pesten ja of nee? Het antwoord is simpel ... voelt het goed wat je ziet? Of niet?

Ik twijfel ja/nee ...Wees een held - Stop Pesten Nu

Je twijfelt doordat je van binnen een onprettig gevoel krijgt, je ziet dingen waarvan je denkt dit vind ik niet leuk of dit ziet er niet fijn uit. Daar komt onze twijfel vandaan, wij vragen ons op dat moment af klopt het wat er gebeurd. Eigenlijk alleen al het feit dat wij hierover twijfelen zegt ons dan dat wij iets signaleren wat wij niet fijn vinden en als je iets niet fijn vindt dan is het antwoord: ja dit is pesten

Want als iedereen het nu leuk zou vinden en iedereen geniet, en om de beurt maken jullie grappen over elkaar dan voelt de sfeer en alles goed en voelt alles fijn en dan is het plagen.

Als ik het grappig bedoel, is dit dan pesten?
De ontvanger bepaalt of het plagen of pesten is. Dus ook al zou ik iets nog zo grappig hebben bedoeld als diegene waar ik dit tegen zeg dit niet leuk vindt dan heb ik hem of haar gepest. Lees hier suggesties voor acties tegen pesten om een Stop Pesten Nu Held te zijn

 

Doe mee met deze landelijke GREAT-challenge!

We zijn steeds meer te vinden op Social Media. Dat brengt heel veel leuke dingen met zich mee, maar ook een hoop online haat. En niet alleen bekende mensen krijgen hier mee te maken. Het team van Make Holland Great Again heeft een manier bedacht om op Social Media te laten zien dat je het niet eens bent met deze online haat. En tegelijkertijd de persoon kunt steunen die de haat ontvangt. Partners in deze campagne: BNN/Vara (site) en Stichting Stop Pesten Nu

 1. Bekijk de video hieronder
 2. Reageer met de emoji
 3. Tag 3 vrienden die volgens jou ook mee moeten doen.
 4. Gebruik daarbij  
 5. #stoponlinehaat #stoppestennu #weeseenheld #makehollandgreatagain

Video: Dag tegen Cyberpesten; The Cyberbully - Intro 

 
Beluister dit onderstaande lied over online pesten om te begrijpen wat het inhoudt en wat je kunt doen van Def P bij Het Klokhuis. 

 

Lessenpakket Voor leerkrachten Cyber Helden (9-14 jaar) Bron: Cybersimple.be (les idee 232)

Voor leerkrachten Cyber Helden - lessenpakket:

Cyber Helden-lessenpakket isontwikkeld door Google in samenwerking met Child Focus en geeft leerkrachten de tools en methoden om les te geven over online-veiligheid in de klas. Inbegrepen in het lespakket zitten de vijf pijlers, activiteiten en werkbladen ontworpen naar analogie van Interland. Zie het curriculum:

Inhoud

Gids voor leerkrachten 4 

Tool 1: Inleiding voor ouders: template e-mail/brief
Tool 2: Veelgestelde vragen

Thematisch 01: Share with Care ......... pagina 7  

Activiteit 1: Wanneer je beter niets deelt
Activiteit 2: Van wie is dit profiel eigenlijk?
Activiteit 3: Hoe anderen ons zien?

Activiteit 4: Iets privé houden
Activiteit 5: Interland: Berg van Voorzichtigheid

Thematisch 02: Val niet voor vals ............ pagina 20 

Activiteit 1: Bijt niet in de phishinghaak!
Activiteit 2: Wie ben jij echt?
Activiteit 3: Over bots

Activiteit 4: Interland: Rivier van de Waarheid

Thematisch 03: Beveilig je geheimen ........... pagina 37 

Activiteit 1: Hoe maak je een sterk paswoord
Activiteit 2: Hou het voor jezelf
Activiteit 3: Interland: Schattentoren

Thematisch 04: Vriendelijk zijn is cool ............ pagina 46

Activiteit 1: Van omstaander naar beschermer
Activiteit 2: Hoe word ik een beschermer?
Activiteit 3: ... maar zeg het positief!

Activiteit 4: Een toontje lager
Activiteit 5: De daad bij het woord
Activiteit 6: Interland: Koninkrijk der vriendelijkheid

Thematisch 05: Praat erover als je twijfelt ........... pagina 62 

Activiteit 1: Wanneer hulp vragen
Activiteit 2: Meld het ook online

Download hier het lessenpakket Cyber Helden

Download hier de Posters Cyber Helden

Download hier Certificaat Jij bent een Cyber Held

Download hier de Families Pledge voor Cyber Helden

 

Word een Cyber Held

Om er het beste van te maken op het internet, moeten kinderen slimme keuzes maken. Cyber Helden motiveert jonge kinderen om veilig en verstandig op het web te surfen. Zo kunnen ze op een zelfverzekerde manier de online wereld ontdekken.
 
 
Wees cyber slim

Share with Care

Goed nieuws doet snel de ronde, maar slecht nieuws ook. Zo kunnen kinderen in lastige situaties terechtkomen, met blijvende gevolgen. Hoe ze dit kunnen voorkomen? Door te begrijpen wat ze beter wel of niet delen met hun vrienden en kennissen.

Elk woord is van belang

 • Communiceer op dezelfde manier als je dat zou doen op straat.
 • Is het ongepast om iets te zeggen, dan is het ook ongepast om het te posten. Twijfel je? Vraag raad.
 • Persoonlijke informatie over je gezin, je vrienden en jezelf moet privé blijven.
   
Wees cyber alert

Val niet voor vals

Mensen en situaties zijn niet altijd wat ze lijken. Cyber Helden weten hoe ze het verschil kunnen zien tussen wat echt is en wat niet.

Herken oplichters

 • Lijken berichten dat je iets kan ‘winnen’ of iets ‘gratis’ krijgt te mooi om waar te zijn? Dan zijn ze dat meestal ook!
 • Wordt een gesprek te persoonlijk? Stel jezelf dan de vraag waarom iemand deze persoonlijke informatie van jou zou willen.
 • Wees kritisch voor je iets doet online - en leer op je intuïtie te vertrouwen.
 • Wees op je hoede voor phishing-pogingen - mensen die proberen om je persoonlijke informatie zoals login of accountgegevens te bemachtigen. Dat doen ze door zich uit te geven als iemand die je kent via e-mail, berichten of andere vormen van online-communicatie.
Wees cyber sterk

Beveilig je geheimen

Persoonlijke privacy en beveiliging zijn even belangrijk online als in de echte wereld. Door waardevolle informatie veilig te bewaren, voorkom je dat kinderen hun toestellen, reputatie en relaties schade berokkenen.

Persoonlijke privacy en beveiliging zijn even belangrijk online als in de echte wereld. Door waardevolle informatie veilig te bewaren, voorkom je dat kinderen hun toestellen, reputatie en relaties schade berokkenen.

Kies een veilig wachtwoord

 • Zorg dat je je wachtwoord kan onthouden, maar gebruik geen persoonlijke informatie zoals namen en verjaardagen.
 • Gebruik een combinatie van hoofdletters, kleine letters, symbolen en cijfers.
 • V3r@Nder le++ers in $Ymb0l3n en n^mm3rs z0als d1t.

Varieer je wachtwoorden

 • Gebruik nooit hetzelfde wachtwoord op verschillende websites.
 • Gebruik varianten van hetzelfde wachtwoord voor andere accounts.
Wees cyber vriendelijk

Vriendelijk zijn is cool

Het internet vergroot alles uit: leuke dingen lijken nog spannender, slechte lijken erger en kunnen (erg) hard aankomen. Handige regel: “Behandel anderen zoals je zelf behandeld wilt worden”.

Geef het goede voorbeeld

 • Wees een positieve drijvende kracht. Gebruik het internet op een positieve manier.
 • Stop het verspreiden van schadelijke of onjuiste berichten, deel ze niet met anderen.
 • Respecteer anderen, ook al zijn ze anders.
 • Neem het voortouw.
 • Blokkeer gemeen, schokkend of ongepast online gedrag.
 • Word een Cyber Held. Kom op voor anderen en steun wie gepest wordt.
 • Moedig anderen aan dit ook te doen.
Wees cyber moedig

Praat erover als je twijfelt

Als kinderen zich ongemakkelijk voelen over iets dat ze online zagen, dan moeten ze terechtkunnen bij een volwassene die ze vertrouwen. Volwassenen kunnen tonen dat ze openstaan om erover te praten, ook al gaat het over moeilijke of gênante dingen die in de klas of thuis gebeuren.

Moedig heldhaftig gedrag aan

 • Stel heldere regels op thuis en in de klas en maak duidelijk wat er verwacht wordt. Laat kinderen weten wat de gevolgen zijn van ongepast gedrag.
 • In plaats van eenmalig het ‘grote’ gesprek te hebben over online veiligheid, praat je er best regelmatig over met je kinderen. Moedig ze ook aan om vragen te stellen wanneer ze maar willen.
 • Stimuleer je kinderen om ook met andere betrouwbare volwassenen te praten, zoals leerkrachten, familieleden en vrienden.
]
 
 

Edwin Evers is tegen pesten en zegt Ik STOP pesten nu

 

Er zijn ongekend veel mogelijkheden van Online Pesten 

Zo zijn er ook veel kinderen die online spellen doen en tijdens het samen spelen met een vriend of vriendin geven ze even hun wachtwoord. De volgende dag blijkt dat alles waar ze hard voor gewerkt en gespaard hebben kwijt is,  het account blijkt te zijn gehackt door dit vriendje. Dit gebeurt ook met online vrienden die worden gemaakt, die zeggen dan bijv: wil jij mijn kampioenspunten hebben want ik speel dit spel niet vaak meer? Vol enthousiasme reageert de ander, ja graag! Dan zegt deze persoon (de zogenaamde vriend) oooh wacht het omzetten van het account lukt niet zoals ik dacht. Ik moet eerst jouw login en wachtwoord intypen voordat het werkt. En ze raden je aan om gelijk offline te gaan om ervan verzekerd te zijn dat als je inlogt je alle kampioensspullen in je account hebt staan. Dit is een leugen! Je account wordt volledig van je afgepakt, de ander heeft jouw wachtwoord veranderd en jij kunt nooit meer op je eigen account inloggen want je weet het wachtwoord niet (die heeft die ander veranderd tezamen met het contactadres).

Het is niet alleen spullen afpakken in games wat er kan gebeuren door het uit handen geven van wachtwoorden. Zodra iemand jouw profiel heeft overgenomen, kan hij/zij alles daarmee doen. Ook jouw vrienden online benaderen en pesten, zij denken dan dat jij dit bent. Zij weten dan niet dat jouw account gehackt is.

 

 

 

 

Stichting Stop Pesten Nu heeft niet de mogelijkheid om iedereen individueel hulp te bieden aangezien wij een klein team met vrijwilligers zijn. Wij vinden het uiteraard wel heel belangrijk dat jullie er met iemand over kunnen praten en om deze reden houden wij bij, bij welke partijen je terecht kunt met jouw vragen.

Klik op de oranje buttons als je hulp nodig hebt ...

 

Hulp nodig bij pesten

 

 

Advies voor slachtoffers van cyberpesten (lees meer)

Tips van Don Game Meneer en Milan Knol bij het Klokhuis over online pesten in onderstaande video

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Advies voor scholen en leerkrachten tegen cyberpesten (lees meer)