Mijn zoon wordt gepest via WhatsApp. Wat kunnen we doen? (13 jr) | Stop Pesten NU

084-8340086

Mijn zoon wordt gepest via WhatsApp. Wat kunnen we doen? (13 jr)

Sinds vorig jaar zit mijn zoon (13) op de middelbare school. Het hele jaar is alles goed gegaan tot de laatste weken. Er is een groepje in de klas dat pest, en aan het einde van het schooljaar was mijn zoon aan de beurt. Ze pesten ook via WhatsApp.

Wij hebben hem gezegd deze personen te blokkeren. Dit heeft hij gedaan, maar hij heeft er ook weer een paar van gedeblokkeerd, omdat hij denkt dat dit wel vrienden zijn. We krijgen het niet aan zijn verstand gebracht dat zij meedoen met de pesters.

School is op de hoogte. En als eventuele bijzonderheid kan ik nog vermelden dat mijn zoon (te) groot is voor zijn leeftijd, en heel erg gevoelig.

Het liefst zou ik zijn WhatsApp-berichten mee willen lezen, zonder dat ik hem steeds zijn telefoon hoef te vragen. Verder weet ik niet zo goed wat we verder kunnen doen. Heeft u advies?

Het antwoord van de deskundige

Het probleem dat u ons voorlegde, is niet zo zeer een geval van 'mediaopvoeding', maar meer een probleem van 'sociale veiligheid op school'. Dat wil zeggen: het probleem is pesten in de klas, meerdere kinderen zijn al het slachtoffer geweest, en WhatsApp is slechts één van de middelen waarmee gepest wordt. (U zei: "Ze pesten ook via WhatsApp.") Dit alles duidt erop dat de groep niet veilig is, wat gevolgen heeft voor alle leerlingen in die klas.

Inmiddels (sinds 2015) is er een wetswijziging van kracht, die zegt dat scholen zich moeten inspannen om pesten etc. tegen te gaan. Maar de vraag is natuurlijk wat dat in de praktijk betekent.

Elke week praten met de mentor

U vertelde dat school op de hoogte is. Dat is prima, maar nog niet genoeg. We raden u aan om elke week een gesprek te plannen met de mentor van uw zoon, om telkens gezamenlijk de stand van zaken door te nemen. Dus met uw zoon erbij.

Als het na een paar maanden in het nieuwe schooljaar nog niet verbetert, kunt u (na overleg met de mentor) eventueel besluiten om contact op te nemen met een vertrouwensinspecteur.

Ondertussen kunt u – in overleg met uw zoon, en samen met hem – de gesprekken blijven meelezen. Heb er begrip voor dat hij het misschien moeilijk vindt om hulp te vragen, maar maak hem duidelijk dat pesten meestal niet vanzelf stopt, zonder hulp van buitenaf.

Beantwoord door:

Justine Pardoen

Dr. Justine Pardoen (1959) is hoofdredacteur van deze site, en specialist mediaopvoeding bij Bureau Jeugd & Media.

Bron

 

Tip van de redactie

Heb je haast? Navigeer dan snel naar:Angela

► Scholen & Professionals Kenniscentrum Pesten in het Onderwijs

► Sportverenigingen Kenniscentrum Pesten in de Sport

► Werkgevers Kenniscentrum Pesten op het WerkJan Joost

► Ouderen Kenniscentrum Pesten in Woonzorgcentra

Tip Stop Pesten Nu

 

Breng snel een bezoekje aan ...

Kenniscentrum (Klassiek) Pesten 

Kenniscentrum Online pesten (cyberpesten)

Kennisbank & Downloadcentrum o.a. Beleid & Factsheets  / Handleidingen / Lesmaterialen Posters / Wetenschappelijke Onderzoeken 

► Ik word gepest, wat kan ik doen

 

 

Stichting Stop Pesten Nu is het enige Erkende Goede Doel tegen Pesten in Nederland!

CBFGoede Doelen NederlandANBIKBUnesco