'Minder cyberpesten en sexting tijdens coronacrisis' | Stop Pesten NU

084-8340086

'Minder cyberpesten en sexting tijdens coronacrisis'

Nederlandse jongeren zeggen minder vaak negatieve online-ervaringen, zoals cyberpesten of online seksueel misbruik, te hebben gehad sinds de corona-uitbraak. 

Dat meldt het Safer Internet Centre Nederland (SICN) op basis van een onderzoek 1164 jongeren van 12 tot en met 25 jaar. Voor de uitbraak van corona had een derde (33%) van de jongeren weleens een negatieve ervaring op het internet, tijdens corona slechts ruim een kwart (28%), stelt het SICN. 

"Wij zijn positief verrast door deze uitkomsten", aldus woordvoerder Simone Belt van Helpwanted.nl, de hulplijn voor online seksueel misbruik, dat tijdens de eerste lockdown juist een verdubbeling van het aantal meldingen zag.

Noot van onze redactie: Ook wij zijn positief verrast door deze uitkomsten, de geluiden die wij in de praktijk hoorden tot op heden lieten juist een toename zien. Dit bleek ook uit onderzoeken van UNICEF en De Kindertelefoon die zelfs spreekt van een grote toename van cyberpesten, lees artikel.

"Een mogelijke verklaring is dat de negatieve ervaringen weliswaar niet zijn gestegen in aantal, maar dat de incidenten serieuzer zijn en daarmee de behoefte aan hulp groter. En omdat jongeren in tijden van corona minder makkelijk met vrienden of een mentor praten, zoeken ze hun toevlucht eerder bij een hulplijn."

Positieve geluiden op social media

Veel jongeren zeggen de sfeer op internet positiever ervaren dan voorheen, stelt het SICN. "Ze geven aan meer contact met anderen te hebben, meer positiviteit te ervaren, meer en leukere content te zien en ze hebben het gevoel steun te krijgen van anderen."  

"Het is voor ons heel mooi om te zien dat sociale media ook een positieve functie kunnen vervullen voor kinderen en jongeren in deze tijd", aldus Marjolijn Bonthuis, woordvoerder van het Safer Internet Centre.

Vooral op TikTok wordt de sfeer als positiever beleefd (40%) in vergelijking met andere platforms. "TikTok is dus mogelijk een goede uitlaatklep of afleiding gebleken tijdens de lockdown." TikTok wordt inmiddels door de Nederlandse jeugd vaker gebruikt dan Facebook.

 

Geen toename sexting

Sexting is volgens dit onderzoek afgenomen tijdens de coronacrisis. Bij de jongvolwassenen ging het van 22% naar 14%; bij de pubers van 10% naar 6%. Het positieve oordeel over sexting onder 12- tot 18-jarigen is tijdens corona iets gestegen (van 19 naar 28 procent). SICN: "Dat sexting door een deel van de jongeren als iets leuks wordt gezien, versterkt de overtuiging van deskundigen dat sexting onderdeel uitmaakt van een normale seksuele ontwikkeling."

 

Bron RTL Nieuws

Tip van de redactie

Heb je haast? Navigeer dan snel naar:Angela

► Scholen & Professionals Kenniscentrum Pesten in het Onderwijs

► Sportverenigingen Kenniscentrum Pesten in de Sport

► Werkgevers Kenniscentrum Pesten op het WerkJan Joost

► Ouderen Kenniscentrum Pesten in Woonzorgcentra

Tip Stop Pesten Nu

 

Breng snel een bezoekje aan ...

Kenniscentrum (Klassiek) Pesten 

Kenniscentrum Online pesten (cyberpesten)

Kennisbank & Downloadcentrum o.a. Beleid & Factsheets  / Handleidingen / Lesmaterialen Posters / Wetenschappelijke Onderzoeken 

► Ik word gepest, wat kan ik doen

 

 

Stichting Stop Pesten Nu is het enige Erkende Goede Doel tegen Pesten in Nederland!

CBFGoede Doelen NederlandANBIKBUnesco