'Miss Behave' Daniëlle Geurs (31) werd op de dansacademie gepest omdat ze ‘te curvy’ zou zijn. | Stop Pesten NU

084-0035994

'Miss Behave' Daniëlle Geurs (31) werd op de dansacademie gepest omdat ze ‘te curvy’ zou zijn.

Nu is ze één van de weinige burlesquedansers uit Nederland en daarmee een voorbeeld voor de ‘body positivity’-beweging. Vorig jaar werd ze queen op het Rome Burlesque Festival en binnenkort gaat ze naar Las Vegas om te strijden voor queen of the world. LINDA.nl belde Geurs, of eigenlijk: Miss Behave, op.

PESTEN

Onzeker, verdrietig en teleurgesteld; zo voelde Geurs zich nog in 2011, toen ze van de dansacademie afging. Ze werd naar eigen zeggen ‘weggepest’, want haar klasgenoten en docenten vonden haar te zwaar. “Ik ben niet de grootste en de dunste, dus ik had het daar niet makkelijk”, vertelt ze. “De mensen op school zagen het niet voor zich dat ik werk zou vinden. Ze haalden me elke dag uit de groep, maakten grapjes, gaven me lage cijfers, lieten me extra lessen volgen en kafferden me uit waar iedereen bij stond. Ook moest ik verplicht naar een diëtiste.”

Geurs bleef over met een slecht zelfbeeld, tót burlesque op haar pad kwam. “Ik zag een cursus in Londen en wilde weten wat het was. Toen ik het deed, dacht ik van begin tot eind: dit is wie ik ben.”

STRIPDANSEN EN BURLESQUE

Veel mensen halen stripdansen en burlesque door elkaar, zegt de performer. Maar volgens haar is het iets heel anders. “Ik wil benadrukken dat ik ook met stripdansen niks mis vindt, maar er zit wel een andere gedachte achter. Stripdansers dansen om te verleiden, maar met burlesque willen we laten zien dat wij oké zijn met onszelf en hoe we eruitzien als vrouwen”, legt Geurs uit.

De glitters en de pluimen vindt de danseres ‘fantastisch’, maar ze wil vooral vrouwen een beter gevoel geven over zichzelf. Aan burlesque mag namelijk iedereen meedoen, vertelt ze. Dames met cellulitis, een vetrol, die borstkanker hebben gehad en geen borsten meer hebben; ze heeft ze allemaal gezien. “Juist die diversiteit maakt het zo mooi en mij zo gepassioneerd.”

BURLESQUE ENTREPENEUR

Geurs noemt zichzelf inmiddels ‘burlesque entrepeneur’. Ze is namelijk niet alleen performer, maar ze maakt ook shows, produceert en host deze, heeft een groep die ze traint, geeft lessen en workshops en ze heeft de eerste burlesqueschool in de Benelux gehad. Met die school is ze vanwege een burn-out gestopt. Ze reist nog wel de hele wereld rond, zoals binnenkort naar Las Vegas.

Inmiddels heeft Geurs een enorme vrouwelijke aanhang én staat ze in de top 10 van ’s werelds beste burlesquedansers. Dat kan de artiest nog niet helemaal bevatten. “Ik was altijd een buitenbeentje, ben nooit populair geweest, en nu word je opeens beschouwd als: wauw. Dat is zo raar.”

‘BODY POSITIVITY’

Maar dat komt omdat ze nu zoveel lekkerder in haar vel zit, denkt Geurs. De eerste paar keer zo naakt op het podium, vond ze spannend, maar nu alleen nog maar bevrijdend. “Door de prachtige kostuums zie je er altijd mooi uit.”

Zij ziet de dans dan ook echt als een body positivity-beweging. “Je ziet dat het daardoor ook steeds meer opkomt. In elke stad kan je tegenwoordig burlesque kijken en lessen volgen. Het wordt steeds groter en steeds meer mensen leren het kennen door de stem die je erdoor krijgt. In Nederland is het nog iets minder dan in de omringende landen, maar ook daar gaat het steeds beter. Laten we hopen dat het ook hier nog meer groeit, zodat steeds meer vrouwen zich lekker in hun vel voelen.”

Zelf aan de slag? Miss Behave legt je hieronder uit hoe je, jawel, de split doet.

Tip van de redactie

Tip van onze redactie met interessante informatie over pesten en online pesten (cyberpesten):