Nieuw onderzoek naar Haga Lyceum | Stop Pesten NU

084-0035994

Nieuw onderzoek naar Haga Lyceum

De Onderwijsinspectie is nieuw onderzoek begonnen naar het Cornelius Haga Lyceum. Het gaat om de nasleep van een incident rond een lezing van een omstreden prediker. 

De onrust hierover op de islamitische school hangt samen met de vraag welke leerling een filmpje maakte, dat een krappe twee weken geleden via Het Parool uitlekte. Daarop is te zien dat in een lokaal wordt gekeken naar een scherm met een lezing van Fouad el Bouch, alias Abou Hafs.

Het ging om een onschuldig verhaal over pesten, maar de schoolleiding heeft de verantwoordelijke docent ontslagen. Abou Hafs is volgens de AIVD een van de salafistische ‘aanjagers’ rond de school.

In een groepsapp reageerden ouders die op de hand zijn van het schoolbestuur woedend op het uitlekken van het filmpje: ‘Dames of beter gezegd maffia dames jullie weten wie ik bedoel mogen allah jullie straffen voor degene wat jullie hebben gedaan!’

‘Jullie hebben een leraar zijn carrière geruïneerd,’ gaat het bericht verder. ‘Het is een vader met kinderen ben je tegen school is 1 ding maar om zulke laffe acties te doen omdat jullie tegen het bestuur zijn. hoop echt dat jullie weten wat de consequentie zijn van jullie duivelse daden.’

Valse beschuldiging

De Onderwijsinspectie wil niet inhoudelijk ingaan op de zaak, maar bevestigt berichtgeving in NRC dat zes medewerkers woensdag de school hebben bezocht. In die krant stelt schooldirecteur Soner Atasoy dat de toezichthouder reageerde op het verhaal van een ouder, die zegt dat haar dochter is geschorst vanwege de valse beschuldiging dat zij het filmpje zou hebben gemaakt. Door haar ten overstaan van de school te bestempelen als de maker ervan, zou Atasoy haar in een onveilige situatie hebben gebracht.

Tegen Het Parool weigert Atasoy commentaar. In NRC zegt hij dat beveiligingsbeelden bewijzen dat de leerling in kwestie het filmpje maakte en dat zij door haar moeder van school is gehaald. Vervolgens zou Atasoy ‘geruchten’ hebben bevestigd dat het meisje achter het filmpje zat, omdat leerlingen elkaar beschuldigden.

Een woordvoerder van de inspectie zegt dat het nieuwe onderzoek tot een nieuw rapport zal leiden. Volgende week beslist de Haagse rechtbank of een ander, reeds afgerond inspectierapport mag worden geopenbaard. In dat grotendeels uitgelekte document staat dat er geen aanwijzingen zijn dat het Haga Lyceum salafistisch of antidemocratisch onderwijs geeft, maar wordt wel kritiek geleverd op het financiële reilen en zeilen. Het Haga Lyceum wil het rapport van tafel hebben.

Bron Het Parool

Tip van de redactie

Tip van onze redactie met interessante informatie over pesten en online pesten (cyberpesten):