Onaardige reacties op overlijden moeder Rutte: waarom zijn mensen zo? | Stop Pesten NU

084-8340086

Onaardige reacties op overlijden moeder Rutte: waarom zijn mensen zo?

De moeder van Mark Rutte is overleden op 96-jarige leeftijd. Een zeer respectabele leeftijd, maar het overlijden van een dierbare komt (bijna) altijd te vroeg. RTL Nieuws publiceerde gistermiddag over het overlijden en deelde dat bericht op Facebook. Er kwamen meer dan 2500 reacties binnen, niet allemaal even netjes. We vroegen onze reageerders waarom ze zulke onaardige dingen schreven.

Vooropgesteld: veruit de meeste reacties zijn meelevend van aard. Ze zijn afkomstig van politieke voor- én tegenstanders van Rutte. Deze mensen zijn eensgezind over hoe erg het is om een dierbare te verliezen, ook al zijn ze het niet allemaal eens met Ruttes (corona)beleid.  En dan is er ook nog een groepje mensen die blijkbaar zo'n hartstochtelijke hekel aan Rutte hebben dat ze het niet kunnen laten om onaardige dingen te schrijven. Écht onaardige dingen.

Ze zien in het overlijden van Ruttes moeder een afstraffing voor diens beleid. Sommigen vragen zich af waarom Rutte het overlijden van zijn moeder op 13 mei zo lang onder de pet heeft gehouden. Anderen vermoeden dat Ruttes moeder is overleden aan corona, ook al zegt de Rijksvoorlichtingsdienst van niet.

"Nu weet deze kwallenbak ook eens wat andere mensen doormaken", schrijft Denise op onze Facebookpagina. Als we haar bellen voor een reactie, reageert ze geschrokken. "Hoe komen jullie in godesnaam aan mijn nummer?" Ze zegt niet te willen reageren op onze vragen en verbreekt zonder pardon de verbinding. Sinds dat korte gesprek kunnen we haar niet meer bereiken.

Een andere reageerder ('Mooi. Nu Mark zelf nog. Opgetyft') blijkt 'een jongen met een gebruiksaanwijzing'. We laten het erbij zitten, deze Rik woont onder begeleiding, vertelt zijn vader.

Nette vrouw

Wie we wel spreken, is Dijnphna, afgaande op haar profielfoto een nette vrouw van middelbare leeftijd. "Geen medelijden mee", schreef ze gisteren op Facebook. En ze heeft er geen spijt van.

"Ik mag die vent niet", zegt ze als we haar confronteren met haar reactie. "Rutte moet maar eens leren om eerst aan zijn eigen volk te denken. En niet eerst aan anderen." Daarmee doelt ze op asielzoekers en Ruttes beleid ten aanzien van klimaat en corona.

Reactie uit woede

Ook Alex – zelf vader – heeft geen spijt van zijn Facebookreactie. "Nu hij nog", schreef hij over Rutte.

En ook Alex is boos over het kabinetsbeleid. "Rutte geeft niets om het volk. Hoe kan hij dan verwachten dat het volk wel om hem geeft?" Hij is van mening dat kritiek bij de functie van minister-president hoort. "Als je die functie neemt, moet je ook niet jammeren."

"Ik wens niemand dood", merkt hij nog wel op. "Het is een reactie uit woede."

Mensen willen niet bot en onbeschoft zijn

Waarom zeggen deze mensen toch zulke onaardige dingen? We vroegen het aan Roos Vonk, hoogleraar sociale psychologie aan de Radboud Universiteit en auteur van het boek 'Je bent wat je doet'.

Vonk merkt op dat dit sneller gebeurt op sociale media, waar je niet oog in oog staat met de ander. "Als Rutte tegenover ze zou staan en zou zeggen: mijn moeder is dood, dan zou niemand de dingen zeggen die ze hier zeggen. Mensen zijn van nature groepsdieren die rekening houden met elkaar. Ze willen niet bot en onbeschoft zijn."

Daarbij komt dat mensen op sociale media hoofdzakelijk worden geconfronteerd met geluiden van gelijkgestemden. "Twitter en Facebook werken helaas zo dat de reacties uit jouw bubbel bovenaan verschijnen. Jij ziet waarschijnlijk andere berichten dan je buurman die een andere politieke voorkeur heeft."

"De mensen achter deze reacties waren al anti-Rutte. Die zien verontwaardigde reacties op het overlijden van diens moeder bovenaan staan en gaan daarin mee. Het wordt een norm binnen hun bubbel. Ze zullen misschien niet beseffen dat er buiten hun bubbel weldenkende mensen zijn die er heel anders tegenaan kijken. Mensen willen graag een goed groepslid zijn. Ze gaan mee in wat binnen hun groep de norm lijkt te zijn."

Morele verontwaardiging

Het valt Vonk op dat onder deze mensen sprake is van morele verontwaardiging. Ze zijn boos omdat ze Rutte verantwoordelijk achten voor slechte ouderenzorg, versoepeling van coronabeleid of financiële moeilijkheden. Het lijkt of ze meeleven met slachtoffers van dat beleid.

"Zo meelevend en betrokken en dan opeens zo hard tegen Rutte? Morele verontwaardiging is bijna nooit oprecht", zegt Vonk. "Het dient het doel om jezelf te verheffen boven een ander. Als morele verontwaardiging oprecht zou zijn, zou het je doel zijn het onrecht te herstellen. Maar vaak willen mensen liever kwaad blijven en zich moreel superieur voelen."

Vreemde tegenstelling

In dit geval uiten mensen hun boosheid door te reageren op het overlijden van Ruttes moeder. Daar zit wel een vreemde tegenstelling in, zegt Vonk. "Aan de ene kant zijn ze boos over bijvoorbeeld diens ouderenbeleid, aan de andere kant gebruiken ze daarvoor het overlijden van zijn moeder. Ik ben benieuwd hoe ze dat met elkaar rijmen."

Rutte voelt zich gesteund

Een woordvoerder van Rutte focust zich op de steunbetuigingen aan het adres van de premier. "De minister-president voelt zich gesteund door de talloze meelevende reacties", laat hij desgevraagd weten.

 

Bron RTL Nieuws

 

Tip van de redactie

Heb je haast? Navigeer dan snel naar:Angela

► Scholen & Professionals Kenniscentrum Pesten in het Onderwijs

► Sportverenigingen Kenniscentrum Pesten in de Sport

► Werkgevers Kenniscentrum Pesten op het WerkJan Joost

► Ouderen Kenniscentrum Pesten in Woonzorgcentra

Tip Stop Pesten Nu

 

Breng snel een bezoekje aan ...

Kenniscentrum (Klassiek) Pesten 

Kenniscentrum Online pesten (cyberpesten)

Kennisbank & Downloadcentrum o.a. Beleid & Factsheets  / Handleidingen / Lesmaterialen Posters / Wetenschappelijke Onderzoeken 

► Ik word gepest, wat kan ik doen

 

 

Stichting Stop Pesten Nu is het enige Erkende Goede Doel tegen Pesten in Nederland!

CBFGoede Doelen NederlandANBIKBUnesco