Onderzoek naar de effecten van herhaalde slachtofferschap op de neurale en gedragsmatige reacties 2024 bij sociale uitsluiting | Stop Pesten NU

Onderzoek naar de effecten van herhaalde slachtofferschap op de neurale en gedragsmatige reacties 2024 bij sociale uitsluiting

“Here Comes Revenge: Peer Victimization Relates to Neural and Behavioral Responses to Social Exclusion” van Sanne Kellij, Simone Dobbelaar, Gerine M.A. Lodder, René Veenstra en Berna Güroğlu. Dit onderzoek onderzoekt de effecten van herhaalde slachtofferschap op de neurale en gedragsmatige reacties bij sociale uitsluiting, gericht op kinderen van 8 tot 12 jaar die te maken hebben gehad met pestervaringen in de afgelopen twee jaar.

Samenvatting van het onderzoek

De studie, uitgevoerd door onderzoekers van onder meer de Universiteit Groningen en Universiteit Leiden, bevestigt dat kinderen die herhaaldelijk gepest zijn, anders reageren op sociale uitsluiting. Ze maakten gebruik van het Cyberball-paradigma, een spel waarin deelnemers na een periode van inclusie, systematisch worden uitgesloten. Hierbij werd gebruikgemaakt van fMRI-scans om de hersenactiviteit te monitoren en vast te stellen hoe slachtoffers van pesten sociaal uitsluiting verwerken.

Belangrijkste bevindingen

  1. Neurale Respons: Hoewel eerdere hypotheses suggereerden dat slachtofferschap zou leiden tot verhoogde activatie in hersengebieden zoals de insula en de prefrontale cortex tijdens uitsluiting, werd dit niet eenduidig ondersteund. Er waren echter aanwijzingen dat recente ervaringen met pestgedrag mogelijk geassocieerd zijn met verhoogde activiteit in de insula tijdens sociale uitsluiting.
  2. Gedragsmatige Respons: Kinderen met een geschiedenis van slachtofferschap toonden meer neiging om wraak te nemen op de personen die hen uitsluiten. Dit wijst erop dat slachtofferschap kan leiden tot verhoogde wraakzuchtige intenties na sociale uitsluiting.
  3. Behoeftebevrediging en Stemmingsverandering: Het experiment toonde aan dat slachtoffers zich minder positief en minder geaccepteerd voelden na uitsluiting, wat ook tot uiting kwam in lagere scores voor behoeftebevrediging en stemming na de uitsluitingssessie.

Het onderzoek wijst erop dat herhaald slachtofferschap de sociale verwerking en gedragsmatige reacties op uitsluiting beïnvloedt, wat belangrijke inzichten biedt voor anti-pestprogramma’s. Het volledige artikel, gepubliceerd in Research on Child and Adolescent Psychopathology, biedt een uitgebreide analyse en is beschikbaar onder de licentie van de auteurs .

Lees het volledige onderzoek Research Here Comes Revenge: Peer Victimization Relates to Neural and Behavioral Responses to Social Exclusion 2024