Onderzoek sextortion: financiële afpersing met naaktbeelden onder jongens | Stop Pesten NU

084-8340086

Foutmelding

You may not view this site from your current location.

Onderzoek sextortion: financiële afpersing met naaktbeelden onder jongens

Afpersing met naaktbeelden wordt ook wel sextortion genoemd. Sextortion is een samentrekking van de woorden ‘sex’ (seks) en ‘extortion’ (afpersing). Als tegenprestatie voor het níet online plaatsen van deze beelden willen de daders meer beelden óf geld.

Slachtofferhulp Nederland en Helpwanted.nl zijn samen een onderzoek gestart naar financiële afpersing met naaktbeelden bij jongens. Het algemene doel van het onderzoek is een beschrijving te kunnen geven over de werkwijze van afpersers vanuit het perspectief van de slachtoffers. Het onderzoek biedt inzicht in de relatie tussen daders en slachtoffers, welke instanties het slachtoffer contact heeft gelegd en de mogelijke hulpvragen en behoeften.

 
Auteur / organisatie: Helpwanted.nl | Expertisebureau Online Kindermisbruik (EOKM) | Stichting Achmea Slachtoffer en Samenleving (SASS) | Slachtofferhulp Nederland 
Type: 
Jaar van publicatie: 2021
Voor wie: Overheid
Over wie: Jongeren 14-18 jr

Het verkennend onderzoek is gebaseerd op 200 online vragenlijsten ingevuld door jongens die afgeperst zijn met naaktbeelden. Daarnaast hebben vier jongens hun verhaal willen delen tijdens een interview. Deze vier jongens zijn als casussen beschreven in het onderzoeksrapport.

Een paar interessante feiten uit het onderzoek:

  • 79% van de respondenten zijn afgeperst door een onbekende en dat Omegle hét platform is waar de afpersing het vaakst heeft plaatsgevonden, gevolgd door Snapchat en Instagram.
  • Gemiddeld zijn de jongens gevraagd € 548,50 te betalen aan de afperser. Eén op de vijf respondenten heeft het geëiste  bedrag volledig betaald. Eén op de drie respondenten maakt een geldbedrag over naar de afperser dat vaak lager is dan het bedrag dat in eerste instantie werd geëist.
  • Eenmaal afgeperst heeft 68,5% van de respondenten eerst zelf actie ondernomen door de afperser te blokkeren en/of te verwijderen, op het internet op zoek te gaan naar informatie of de afperser te betalen. 18,4% van de respondenten hebben contact opgenomen met een naaste, zoals ouders en familie óf politie en andere hulporganisaties. Uiteindelijk vertelt maar 2,5% van deze jongens aan hun ouders dat ze afgeperst zijn.
 
 

Tip van de redactie

Heb je haast? Navigeer dan snel naar:Angela

► Scholen & Professionals Kenniscentrum Pesten in het Onderwijs

► Sportverenigingen Kenniscentrum Pesten in de Sport

► Werkgevers Kenniscentrum Pesten op het WerkJan Joost

► Ouderen Kenniscentrum Pesten in Woonzorgcentra

Tip Stop Pesten Nu

 

Breng snel een bezoekje aan ...

Kenniscentrum (Klassiek) Pesten 

Kenniscentrum Online pesten (cyberpesten)

Kennisbank & Downloadcentrum o.a. Beleid & Factsheets  / Handleidingen / Lesmaterialen Posters / Wetenschappelijke Onderzoeken 

► Ik word gepest, wat kan ik doen

 

 

Stichting Stop Pesten Nu is het enige Erkende Goede Doel tegen Pesten in Nederland!

CBFGoede Doelen NederlandANBIKBUnesco