Ouders overleden Maryana vertellen verhaal in televisieprogramma De Nieuwe Maan | Stop Pesten NU

084-0035994

Ouders overleden Maryana vertellen verhaal in televisieprogramma De Nieuwe Maan

De ouders van de overleden Maryana uit Boven-Hardinxveld hun verhaal in televisieprogramma De Nieuwe Maan. Eind vorig jaar kwam de 14-jarige Maryana om het leven door zelfdoding. Volgens haar ouders Ed Flameling en Corita Both werd ze jarenlang gepest in Boven-Hardinxveld en via sociale media.

Corita, de moeder van Maryana, vertelde in De Nieuwe maan over het opbouwen van een dossier tegen de pesters. Corita: ,,We zijn bezig geweest om met de politie een dossier tegen de pesters op te bouwen, maar waar we continu tegenaan liepen, is dat we hard bewijs nodig hadden. Als de pesters ontkennen, dan heb je niks. We hebben geen camerabeelden van de pesterijen. Maryana werd ook online gepest. Pesters maakten valse accounts aan op Instagram en scholden Maryana uit. We weten wie de pesters zijn. In Boven-Hardinxveld weten heel veel mensen wie de grootste pester is. Het is gewoon een publiek geheim eigenlijk, want op het moment dat ik het vertelde, waren er steeds meer ouders die aangaven dat zijn of haar kind ook door dezelfde pester werd gepest. De politie is ook voor gesprekken bij deze pester thuis geweest. Dan was het een paar weken wat rustiger, maar daarna begon het pesten weer. Het had dus totaal geen zin.”

De jongeren die Maryana hebben gepest worden niet strafrechtelijk gevolgd. In het programma werd er gesproken over mogelijke alternatieven. ,,Er moet toch iemand zijn die iets kan doen, want nu gaan de pesters gewoon met hun leven verder. We weten dat de pesters niet vervolgd worden en hebben gebrainstormd over alternatieven. Misschien is een cursus voor pesters een alternatief. Dan kan er gekeken worden waarom de jongere pest en of er iets achterligt. De jongere kan zich dan goed realiseren wat er gebeurd is en wat het met ons leven doet en dergelijke. De pesters zijn nog niet volwassen, maar als je dit soort dingen doet, mag je ook wel een keer met je neus op de feiten worden gedrukt.”

,,De pester die de oorzaak is geweest van de grootste pesterijen heeft nog voordat Maryana gecremeerd werd al een nieuw slachtoffer gepakt. Ze is gewoon doorgegaan met pesten.

Het probleem is dat er wordt gepest op het moment dat er geen volwassenen in de buurt zijn. De pesters gaan niet tegen hun ouders zeggen dat ze weer iemand van de fiets hebben afgetrapt of iets dergelijks.

Kinderen zijn onderling heel erg hard tegen elkaar. Boven-Hardinxveld, het dorp waar Maryana woonde, is heel christelijk. Dan zou je toch zeggen dat normen en waarden daar hoog in het vaandel staan. Dan verwacht je dit niet, maar het gebeurt allemaal in het geniep.

Praten over zelfmoordgedachten kan anoniem: chat via www.113.nl, bel 113 of bel gratis 0800-0113.

Bron

Tip van de redactie

Tip van onze redactie met interessante informatie over pesten en online pesten (cyberpesten):