Documentaire Eindeloos Gepest inzetten? | Stop Pesten NU

Pestdocu laat het internet praten: ‘Moeten zorgen dat mensen dit niet jarenlang meemaken’

De documentaire Eindeloos Gepest is gisteren door bijna 375.000 mensen bekeken. Metro ging in gesprek met Patricia Bolwerk, oprichter van de stichting Stop Pesten Nu over een oplossing voor eindeloos pestgedrag. „Ouders moeten ook meer openstaan voor leerkrachten.”

KRO-NCRV vertelde gisteravond het verhaal van Maryana, een meisje dat niet meer wilde leven door eindeloos pestgedrag en zichzelf uiteindelijk van het leven heeft beroofd. Op social media reageren veel mensen op het feit dat pesten het leven van een persoon zwaar beïnvloedt.

Direct na de uitzending was er een livestream waar mensen anoniem in gesprek konden gaan over pesten als maatschappelijk probleem en wat hiertegen gedaan kan worden. Dat is ook iets wat de familie en vrienden van Maryana belangrijk vinden. „Als we door ons verhaal te delen maar één iemand kunnen redden, dan is dat al mooi.”

Hoe stop je pesten?

Maar hoe stop je pesten? Metro vroeg het aan Patricia Bolwerk, oprichter van de stichting Stop Pesten Nu. „Je moet daar veel verschillende dingen voor doen. Weerbaarheidstrainingen kunnen erg helpen”, legt Bolwerk uit. Bij die trainingen leer je zelfverzekerder over te komen door aan je houding te werken en met frisse moed naar situaties te kijken. „Als je bijvoorbeeld alleen van het slechtste uitgaat, dan trek je dat ook aan. Denk aan de Wet van Murphy.”

Ouders moeten ook meer openstaan voor leerkrachten, zegt Bolwerk. „Als ze te horen krijgen dat hun kind pest of meeloopt, dan moeten ze niet denken dat hun zoon of dochter dat nooit zou doen. Vertrouw erop dat het met een reden wordt gezegd.” De school zelf kan ook gedragsregels opstellen en daar consequenties aan vastplakken. „Benoem deze afspraken met herhaling. Dat zorgt voor duidelijkheid en een gevoel van veiligheid.”

Je wordt niet sterker van pesten

Bolkwerk vervolgt: „Op een schoolwebsite kan staan dat 90 procent van de school niet gepest wordt. In gedachten klinkt dit goed, maar we hebben het niet over pakken melk, we hebben het over mensenlevens. Er zijn ook generatieslang opmerkingen doorgegeven dat pesten je leert om voor jezelf op te komen en dat je er sterker van wordt.” Maar, benadrukt Bolwerk, dit is niet waar. „Deze dingen worden kinderen aangepraat. We moeten ervoor zorgen dat mensen dit niet jarenlang meemaken, zodat we de schade richting je volwassen leven kunnen beperken.”

Documentaire Eindeloos Gepest inzetten?

Op social media suggereren kijkers dat Eindeloos Gepest op scholen ingezet moet worden om het onderwerp bespreekbaar te maken. Dit kan, zegt Bolwerk, maar alleen als je er een goed document bij neerlegt. „De documentaire kan ook een verkeerde indruk geven, bijvoorbeeld dat zelfmoord dus een optie is. Je moet duidelijk maken aan leerlingen dat zulke gevoelens normaal zijn en dat er genoeg middelen zijn om hiermee om te gaan. Maak ook een overzicht met alle organisaties die hulp bieden aan leerlingen.”

Het gaat dus om een document met bijbehorende informatie. „Sluit af met hoe erg de situatie is, maar dat we er niet blind op moeten staren. Laten we kijken naar wat ons eigen gedrag is. Je moet de reflectie terugleggen. Daar leren we wat van.”

 

Heb je zelf hulp nodig? Neem contact op met 113 Zelfmoordpreventie (0800-0113) of chat via 113.nl.

Wil je de documentaire terugkijken? Je vindt Eindeloos Gepest hier

Bron Metro

 

Hulp nodig?

Stichting Stop Pesten Nu heeft niet de mogelijkheid om iedereen individueel hulp te bieden. Wij vinden het wel belangrijk, dat jij over jouw (hulp)vraag met iemand kan praten om te kijken wat jij het beste kan doen. 

Om deze reden houden wij bij, bij welke organisaties jij terecht kunt! Een op de drie kinderen die veel gepest wordt, durft dit aan niemand te vertellen. Dat blijkt uit onderzoek van vijf universiteiten en het Trimbos Instituut. Waarom is het, ook voor volwassenen, zo moeilijk om hardop te zeggen dat je gepest wordt? Patricia Bolwerk van stichting  Stop Pesten Nu legt het je uit, zie video.

Praten over pesten is super moeilijk, en dit is waarom!

 

Bel, chat of mail over Pesten of Online Pesten voor hulp met onderstaande organisaties

Zij zijn er voor jou!

 

De organisaties die ondersteuning bieden zijn als volgt ingedeeld:

► Hulp & Advies bij jouw situatie (vraag) over Pesten

 - volg deze link voor hulpvragen over pesten - 

► Kinderen en Jongeren t/m 18 jaar

► Volwassenen (vanaf 18 jaar)

► Ouderen, 65+

► Ouders en Opvoeders

► Pesten in de sport

► Problemen met je buren

 

► Hulp & Advies bij jouw situatie (vraag) over Cyberpesten - Online Pesten 

- volg deze link voor hulpvragen over online pesten (cyberpesten, sexting, victim blaming, sextortion, shaming)  - zie overzicht

 

Informatie per doelgroep - werkgevers - werknemers - scholen - sport - bejaardentehuizen - leerlingen - ouders & opvoeders (scroll naar rechts)

 ► ​Ik word gepest 

► Wat kan ik doen 

► Iemand kent die gepest wordt 

► Iemand wil helpen die gepest wordt 

► Ik word gepest en ik heb hulp of advies nodig - chat, bel of mail met deze organisaties 

 

Doelgroep: 
Bejaarden
Kinderen en jongeren
Professionals
Sport en Vrije Tijd
Pesten op het werk
Ouders

Kenniscentrum Pesten per doelgroep

Doneer button

Stichting Stop Pesten Nu vertrouwt volledig op vrijwillige donaties en de inzet van vrijwilligers om haar belangrijke werk mogelijk te maken. Wij ontvangen geen subsidies, waardoor wij volledig afhankelijk zijn van de steun van mensen zoals u.

Tip van de redactie! Heb je haast? Navigeer dan snel naar:

Angela

► Scholen & Professionals Kenniscentrum Pesten in het Onderwijs

► Sportverenigingen Kenniscentrum Pesten in de Sport

► Werkgevers Kenniscentrum Pesten op het WerkJan Joost

► Ouderen Kenniscentrum Pesten in Woonzorgcentra

Tip Stop Pesten Nu

 

Breng snel een bezoekje aan ...

Kenniscentrum (Klassiek) Pesten 

Kenniscentrum Online pesten (cyberpesten)

Kennisbank & Downloadcentrum o.a. Beleid & Factsheets  / Handleidingen / Lesmaterialen Posters / Wetenschappelijke Onderzoeken 

► Ik word gepest, wat kan ik doen