Pesten stoppen en oplossen | Stop Pesten NU

084-0035994

Foutmelding

You may not view this site from your current location.

Pesten stoppen en oplossen

 

Bij het verschil tussen pesten en plagen hebben we het voorbeeld van de grote voeten genoemd en hoe jouw reactie hierop kan zijn. Wat nou als je dit ook niet durft te doen? Je bent iemand die zich dan het liefst terugtrekt en zo min mogelijk wil opvallen. Maar je zit er wel mee. 

 

Op school kun je dan rustig naar je juffrouw, meester, leerkracht of mentor gaan en wacht hier niet te lang mee! Wil je niet dat andere kinderen of de pester(s) dit merken/merkt, wacht dan op een rustig moment. Bijvoorbeeld tijdens het inloopkwartier of tijdens de middagpauze, bespreek het in een vrij uur of maak een afspraak met je mentor door een mail te sturen waarin je alvast wat uitlegt. 

En natuurlijk, als het kan: vertel het thuis! Jouw ouders zullen jou ondersteunen en advies geven. Onthoud: als jij eenmaal die (moedige) stap hebt genomen, pakt niemand jou dat meer af! Jij laat zien dat je beter bent dan jouw pester omdat jij de situatie probeert op te lossen en te stoppen.

Animatie video Stop Pesten Nu voor 12-jarigen gemaakt door Studenten Damon en Meggy van Roc Rivor

 

Heb jij wel eens met pesten te maken gehad? 

Je bent niet de enige. 

Sterker nog, dit geldt voor bijna iedereen. Pesten staat al jaren in de top vijf van meest besproken onderwerpen bij De Kindertelefoon. Anderen vragen zich bijvoorbeeld af: Hoe zorg ik ervoor dat ik minder word gepest in de klas of via social? Wat moet ik doen als een vriend(in) wordt gepest? Waarom pest ik zelf? Of... wat moet ik doen als ik word buitengesloten?

Een ander wordt gepest

Wil je wel wat tegen het pesten doen, maar weet je niet wat? Of ben je misschien bang dat je zelf ook gepest wordt als je er iets van zegt? Het is belangrijk dat je wat doet. En als je het niet alleen durft, doe je het gewoon samen met een klasgenoot. Als niemand iets zegt, denkt de pester dat iedereen het goed vindt wat hij of zij doet.

Hoe kun je elkaar helpen?

 • Zeg ‘hoi’ tegen elkaar.
 • Wees aardig tegen degene die gepest wordt. Fiets of loop met elkaar mee, of vraag hem of haar mee te doen in een groepje.
 • Lach niet (mee) om stomme grappen.
 • Doe zelf nooit mee met het pesten.
 • Zeg tegen de pestkoppen dat ze moeten ophouden.
 • Vertel het aan je meester of juf.
 • Spreek in de klas af dat er niet wordt gepest.

De kleine dingetjes die jij doet, kunnen je klasgenoot heel erg helpen. Samen sta je sterk!

Snelle - Reünie (prod. Donda Nisha)

 

Bij wie kan ik terecht?

Er is altijd iemand bij wie je terecht kan voor hulp als je wordt gepest. Maar dan moet je het wel eerst vertellen. Kies een volwassene die jij vertrouwt en met wie je durft te praten.

Familie of bekenden

Je kunt bijvoorbeeld terecht bij je vader of moeder, de moeder of vader van een vriend of vriendin, een buurvrouw, een oom of tante. Het kan gebeuren dat er helemaal niks verandert na het gesprek. Probeer het later dan nog eens of neem iemand anders in vertrouwen.

School

Op school kun je altijd je verhaal kwijt bij je juf, meester of iemand anders die jij vertrouwt. Wist je dat er op elke school iemand moet zijn bij wie je terecht kunt als je gepest wordt? Meestal heet zo iemand ‘vertrouwenspersoon’ of ‘aanspreekpunt pesten’. Weet je niet wie dat is? Kijk dan op website van school of vraag het aan iemand.

Ik pest zelf

Misschien is het begonnen met een grapje waar de hele klas om moest lachen. Dat voelde zo goed, dat je met het grapje bent doorgegaan. Maar is het ook echt leuk? Kijk eens goed naar de kinderen die je plaagt. Lachen ze mee, of kijken ze sip?

Tips om geen pester te worden of te blijven

 • Blijf aardig. Misschien denk je dat iemand je niet aardig vindt, maar is dat ook zo? Vraag eerst wat die ander bedoelde, voordat je zelf onaardig doet.
 • Wees niet bang dat je zelf gepest wordt. Als jij aardig doet tegen anderen, doen anderen ook aardig tegen jou.
 • Probeer niet de baas te spelen. Let niet zoveel op een ander, maar doe je eigen dingen.
 • Word geen internetpester. Die gekke foto van iemand op internet zetten. Of onaardige dingen schrijven. Doe geen dingen waar je later spijt van krijgt! Zou jij het leuk vinden als het jou zou overkomen? En een foto of bericht is niet zo snel verwijderd van het internet.

Pesten is niet stoer!

Pest je omdat het stoer staat? Probeer dan op een andere manier stoer te zijn! Bijvoorbeeld door heel goed te kunnen voetballen of dansen of door leuke dingen met vrienden of vriendinnen te doen.

Ik word gepest

Wat vervelend dat je wordt gepest! Dat wil niemand. Het is goed te om te weten dat het pesten kan stoppen en dat jij ook zélf iets tegen het pesten kunt doen. Bekijk de tips in het filmpje.

Wat kan je doen al je gepest wordt? Tips van Kies Kleur tegen Pesten (België)

1. Zorg dat je niet alleen bent.

 • Met één of meer mensen om je heen houd je pesters makkelijker op afstand.
 • Zorg ervoor dat je terecht komt in een leuke groep waar je jezelf kan zijn.
 • Lukt het bv. niet op school, dan lukt het misschien wel op de sportclub, in de jeugdbeweging, bij je gameploegje…

2. Voel je niet schuldig, het is NOOIT jouw schuld als je gepest wordt

 • Zelfs al bekruipt je dat gevoel, toch mag je je niet neerleggen bij wat je overkomt.
 • Jij moet je niet schamen of verontschuldigen voor de pesterijen.
 • Het zijn de pesters die in de fout gaan en hun houding moeten aanpassen.

3. Schrijf op wat je voelt.

 • Het lucht soms op om je ervaringen te noteren in een dagboek.
 • Zo kan je je gedachten en gevoelens ordenen en krijg je een beter inzicht in wat er gebeurt.

4. Neem iemand in vertrouwen en zoek steun.

 • Blijf niet met je probleem zitten.
 • Zoek iemand die je kan vertrouwen, die echt wil luisteren: een vertrouwenspersoon of bijvoorbeeld tm 18 jaar De Kindertelefoon.  
 • Heb de moed om te praten over wat je raakt. Zoek een rustig moment om het te vertellen.
 • Zeg duidelijk dat je niet wil dat hij/zij meteen iets onderneemt.
 • Vraag vooral om te luisteren en mee na te denken over een volgende stap om het pesten te doen stoppen.

5. Kom op voor jezelf.

Opkomen voor jezelf is niet altijd gemakkelijk maar het is wel iets dat je kan leren.

 • Je kan je bv. inschrijven voor een sociale vaardigheidstraining. Hier leer je o.a. trucjes om contact te leggen, vrienden te maken of duidelijk te maken dat je iets niet wil.

►  Vaak wegen angst en groepsdruk zwaar door… Je wil vooral zelf geen slachtoffer worden....

►  Niks doen of laten gebeuren, betekent dat je stilzwijgend akkoord gaat met wat er gebeurt.

► Als je niks doet, voelen slachtoffers zich totaal verlaten. 

► Pesten verziekt de hele sfeer, ook omstanders worden er door geraakt.

6. Wat kan je doen?

 1. Maak heel duidelijk dat je het pestgedrag niet leuk vindt… en niet goedkeurt. Zoek enkele leeftijdsgenoten die hetzelfde denken en stap samen naar de pesters.
 2. Ga met het slachtoffer in gesprek… en laat weten dat je niet instemt met wat er gebeurt. Vertel hem/haar dat hij/zij er niet alleen voor staat. Steun hem of haar.
 3. Zoek een volwassene in je omgeving die je vertrouwt… en vertel rustig wat er aan de hand is. Hulp vragen is echt niet hetzelfde als klikken! Snel reageren kan ervoor zorgen dat het pesten stopt. Je neemt verantwoordelijkheid en daar mag je fier op zijn!

Bron Kies Kleur tegen Pesten

 

 

 

Je bent niet de enig

Sterker nog, dit geldt voor bijna iedereen. Pesten staat al jaren in de top vijf van meest besproken onderwerpen bij De Kindertelefoon. Anderen vragen zich bijvoorbeeld af: Hoe zorg ik ervoor dat ik minder word gepest in de klas of via social? Wat moet ik doen als een vriend(in) wordt gepest? Waarom pest ik zelf? Of... wat moet ik doen als ik word buitengesloten?