Profiel misbruik op social media | Stop Pesten NU

084-0035994

Foutmelding

You may not view this site from your current location.

Profiel misbruik op social media Bron: Helpwanted

15-jarig meisje: Iemand heeft een account gemaakt  van mij op Instagram met naaktfoto’s die echt super privé zijn. Nu doet die iemand zich als mij voor en stuurt die persoon ook seksuele DM’s.

Kunnen Helpwanted.nl me helpen met het verwijderen van dit profiel?

Heeft iemand een nepprofiel van of over jou aangemaakt en daar seksuele foto’s of berichten opgezet? Dat kan heel vervelend zijn. Het is daarom belangrijk dat je zo snel mogelijk contact opneemt met de site, zodat de berichten of het profiel verwijderd kunnen worden.

Hoe kun je het voorkomen?

Het is lastig te voorkomen dat iemand een nep profiel van jou aanmaakt. Wel kun je ervoor zorgen dat anderen zo min mogelijk (seksuele) afbeeldingen van jou hebben. Zorg er voor dat…

Je alleen mensen aan jouw profiel toevoegt die je ook echt kent en die je vertrouwt. Wanneer je mensen zomaar toevoegt is de kans groter dat er iemand tussen zit die verkeerde bedoelingen heeft. Ontvang je een vriendenverzoek? Controleer dan of je diegene ook echt kent. Controleer het e-mailadres, controleer of je gezamenlijke vrienden hebt, stel een vraag waardoor je kunt controleren of je hem of haar echt kent. Bijvoorbeeld als iemand bij jou op voetbal zit; hoe heet onze trainer?

Pas je instellingen aan en stel deze in zodat alleen bekenden jou berichten kunnen sturen. We hebben handleidingen gemaakt voor verschillende social media sites. Bekijk deze hier.

Plaats geen erotische foto’s op je profiel, maar alleen foto’s waarvan jij het ok vindt dat iedereen die kan zien. Foto’s die eenmaal online staan kunnen makkelijk een eigen leven gaan leiden.

Toch mis gegaan? Dit kun je doen…

Praat erover…
Neem iemand in vertrouwen en vertel wat er is gebeurd. Ben je jonger dan 18? vertel het dan je ouders. Mocht dat niet kunnen, neem dan een andere volwassene in vertrouwen. Zo blijf je er niet alleen mee zitten en kunnen jullie samen op zoek gaan naar een oplossing.

Verzamel bewijs…
Maak een aantal screenshots van het nepprofiel. Dit kun je gebruiken als bewijs. Ook al ga je nu niet naar de politie. Misschien verandert dit in de toekomst. Zorg ervoor dat de URL in beeld is wanneer je een screenshot maakt. Wil je weten hoe je een screenshot moet maken? Kijk dan hier.

Meld het…
Neem zo snel mogelijk contact op met de site. Meestal kun je dit doen door onder- of bovenaan de site te klikken op ‘help’, ‘contact’ of ‘abuse’. Kijk bij onze handleidingen om te lezen hoe je dit doet voor bekendste social media sites.
Op de meeste websites is het verboden een nepprofiel aan te maken. Leg in je melding aan de website uit wat er is gebeurd en waarom je wilt dat zij het profiel verwijderen.

Naar de politie…
Een nepprofiel kan strafbaar zijn. Je kunt er dus voor kiezen om naar de politie in jouw woonplaats te gaan. Ben je jonger dan 18? Neem dan een volwassene mee. Jullie krijgen eerst een intake gesprek waarin je te horen krijgt of je aangifte kunt doen en wat dit voor jou betekent. Neem zoveel mogelijk bewijs mee zoals screenshots van het profiel. Bedenk wel dat de politie een nepprofiel niet voor je kan verwijderen. Om het profiel te verwijderen moet je dit rapporteren bij de website waarop het nepprofiel staat.

Handleidingen social media

Heb je hulp nodig bij de instellingen van Facebook, Twitter, YouTube, Google, Whatsapp, Instagram of Skype? Hieronder vind je handleidingen. In deze handleidingen staat beschrijven hoe jij je instellingen kunt aanpassen waardoor je de risico’s dat er wat mis gaat, kleiner maakt. Ook staat er in beschreven hoe je problemen kunt rapporteren.
 

Het kan best lastig zijn om deze instellingen aan te passen. Lukt het je niet, doe het samen met iemand die je daarbij kan helpen.

Bewijs opslaan

Soms kan het handig zijn om bewijs te hebben. Bijvoorbeeld als je aangifte bij de politie wilt doen. Daarom hebben wij een handleiding gemaakt waarin we uitleggen hoe je bewijs kunt verzamelen en opslaan: Handleiding Bewijs opslaan

Verzoek beelden te verwijderen

Wanneer er een vervelende foto of video van jou online staat, kan het lastig zijn om deze te laten verwijderen. We hebben daarom een voorbeeld e-mail ontwikkeld, zowel in het Nederlands als in het Engels. Deze e-mail kun je gebruiken om naar een website te sturen wanneer daar een foto van jou op staat die jij daar niet wilt hebben. Je vindt deze voorbeelden hier.

Bron Helpwanted.nl