Simone van den Eertwegh | Stop Pesten NU

Simone van den Eertwegh

Simone zal zich vanaf heden hard maken voor de stichting ‘Stop Pesten Nu’. Simone, die in haar jeugd veelvuldig is gepest, tourt komend theaterseizoen door Nederland met haar theaterprogramma “Puur’. Een programma waarin pesten centraal staat: ze vertelt haar verhaal door middel van tekst en muziek om zo bewustwording voor dit maatschappelijke probleem te creëren. 
Daarnaast heeft ze afgelopen maand een nummer gelanceerd in samenwerking met de stichting Stop Pesten Nu. De opbrengst gaat naar de Stichting om zo o.a. lezingen op scholen te kunnen verzorgen. 

Simone over haar rol als ambassadeur van Stichting Stop Pesten Nu

Als kind ben ik vanaf dat ik in groep 7 bleef zitten gepest. Vanaf dat moment kan ik me geen schooldag herinneren waarin ik niet het mikpunt was van pesterijen en scheldpartijen. Op de basisschool was het nog een beetje houdbaar, vanaf het voortgezet onderwijs werd het pesten extremer, en vooral de scheldpartijen en dreigementen vanwege mijn geaardheid zijn het hardst aangekomen. 

Ondanks de pijn, het verdriet, de onzekerheid die ik nog steeds met mij meedraag, heb ik dit verdriet en de pijn om kunnen zetten in kracht. Ik ben ervan overtuigd dat ik zonder dit verleden niet de weg naar het theater had gevonden. De Pesters hebben mij onbewust leren vechten, door te zetten, voor mezelf op te komen, mezelf te bewijzen. Ik wilde ze zo graag laten zien dat ze het allemaal mis hadden: De bewijs drang die je krijgt als iedereen tegen je zegt dat je er niet toe doet, niets waard bent en niets kunt…. haalt het oerinstinct in je naar boven. Ik moest en zou het tegendeel bewijzen, laten weten dat ik het wel kan, dat ik er wel toe doe. Dat heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat ik er veel sterker uitgekomen ben dan ik ooit verwacht had!

Helaas geldt dit niet voor ieder kind, niet iedereen weet hoe hij of zij hier sterker uit kan komen. Ik had een uitvlucht, ik had een fijne thuisbasis en enkele goede vriendinnen waar ik altijd terecht kon. Maar dit geldt niet voor iedereen. In de media hoor je te veel schrijnende verhalen van kinderen die geen vertrouwen meer hebben in de toekomst omdat ze zo ernstig gepest worden, en om deze reden uit het leven (proberen) te stappen. Dit moet stoppen! 

Ik krijg regelmatig tijdens interviews de stelling ‘Hoort het er niet gewoon een beetje bij, dat pesten op school?’ voorgelegd. Natuurlijk hoort pesten niet bij de jeugd van een kind! Daar moeten we ons gezamenlijk hard voor maken.

Een beetje plagen oké, maar kinderen die elkaar via de sociale media laten weten dat ze beter voor een trein kunnen springen hoort er echt niet bij! Pesten moet stoppen! 


 

Peter Aerts zegt Ik STOP pesten nu! Copyright foto Stefan Schipper http://stefanschipper.nl/

Pesten is nog steeds een groot maatschappelijk probleem, dit moet worden gestopt! Steeds vaker horen wij geluiden zoals: Als het Ministerie nu zou ..., als de school nu zou ..., als de leraar nu beter zou ..., als de ouders nu ...., als de slachtoffers nu maar weerbaarder zouden worden, als mijn werkgever nu, als mijn collega's nu maar ... en ga zo maar door.

Wat wij merken is dat wij dan druk zijn met verwachtingen van wat doet de ander (het Ministerie, Scholen, Werkgevers, Leidinggevenden, Ouders, Opvoeders, Slachtoffers, enz) en lijken te vergeten dat wij klein kunnen beginnen. Pesten is te stoppen en dit begint klein, door onze eigen verantwoordelijkheid te nemen en te doen wat wij kunnen. Het verschil bij wat doe ik ....

Pesten is te stoppen en het begint bij jou!

Jij hebt de keuze om te stoppen met pesten.

Jij hebt de keuze niet mee te lopen.

Jij hebt de keuze door er iets van te zeggen als je het ziet gebeuren.

Jij hebt de keuze om iemand te helpen die gepest wordt.

Jij hebt de keuze om in te grijpen als je ziet dat het gaat om een situatie om meerdere personen/kinderen tegen één zijn.

Jij hebt de keuze als je iemand in de pauzes altijd alleen ziet zitten door erbij te gaan zitten, met hem of haar te gaan praten of in gesprek te gaan.

Jij hebt de keuze om andere kinderen/personen te laten zien dat het echt niet cool is om te pesten.

Jij hebt de keuze door niet langer weg te kijken als je ziet dat er gepest wordt.

Jij hebt de keuze te melden dat iemand in jouw team/klas gepest wordt en hulp voor die persoon te zoeken.

Kortom ...

Jij hebt de keuze

Als jij zegt: Ik STOP pesten nu! dan betekent dit niet dat je er altijd tussen moet springen. Het is altijd van belang dat je eerst kijkt of het veilig is om te reageren. Is het niet veilig, probeer dan hulp te zoeken of halen (ouders, opvoeders, vrienden, collega's) of houdt het slachtoffer in de gaten en vang hem/haar op zodra je kunt. Een kleine glimlach, een helpende hand betekent zoveel voor een slachtoffer, je voelt je dan niet helemaal alleen meer staan. Ookal is het probleem dan nog niet direct opgelost, het is dan in ieder geval een klein begin. Een begin naar een oplossing waar pesten wordt gestopt. Jij kan het verschil maken. Dus kom in actie en zeg tegen jezelf: Ik STOP pesten nu! 

Ik twijfel soms is het pesten ja of nee? 
Het antwoord is simpel ... voelt het goed wat je ziet? Of niet?

Ik twijfel ja/nee ...
Je twijfelt doordat je van binnen een onprettig gevoel krijgt, je ziet dingen waarvan je denkt dit vind ik niet leuk of dit ziet er niet fijn uit. Daar komt onze twijfel vandaan, wij vragen ons op dat moment af klopt het wat er gebeurd. Eigenlijk alleen al het feit dat wij hierover twijfelen zegt ons dan dat wij iets signaleren wat wij niet fijn vinden en als je iets niet fijn vindt dan is het antwoord: ja

dit is pesten

Want als iedereen het nu leuk zou vinden en iedereen geniet, en om de beurt maken jullie grappen over elkaar dan voelt de sfeer en alles goed en voelt alles fijn en dan is het plagen.

Lees hier meer over pestenplagen of pesten, cyberpesten en nog veel meer ...

Als ik het grappig bedoel, is dit dan pesten?
De ontvanger bepaalt of het plagen of pesten is. Dus ook al zou ik iets nog zo grappig hebben bedoeld als diegene waar ik dit tegen zeg dit niet leuk vindt dan heb ik hem of haar gepest.

 

Peter AertsSander BoschkerEdwin EversAngela GroothuizenBennie Jolink, Frans Timmermans en nog vele andere bekende Nederlanders vinden ook dat pesten moet stoppen en zeggen: Ik STOP pesten nu! 

Wat doe jij? 

Durf jij het ook net als alle BN'ers pesten te stoppen en dit te laten zien?

 

Kom ook in actie! Laat zien dat jij ook tegen pesten bent!

Stuur campagne/actie/foto naar ons op (posters, gedicht, foto's, youtube, tekening, verhaal en nog veel meer) en misschien nemen wij jou actieproduct in onze Landelijke Campagne op. 

Stuur jouw foto naar ons op met je naam en dan voegen wij jou hier toe. Onze Redactie kan je het beste per mail bereiken op redactie@stoppestennu.nl

De Ik STOP pesten nu armbanden zijn hier te bestellen