Tilburgse onderzoeker krijgt 1,5 miljoen euro voor 5-jarig onderzoek naar invloed van pesten op puberbrein | Stop Pesten NU

084-0035994

Tilburgse onderzoeker krijgt 1,5 miljoen euro voor 5-jarig onderzoek naar invloed van pesten op puberbrein

Pesten kan een grote invloed hebben op iemands leven. Niet alleen psychisch, maar ook fysiek. Matteo Giletta, onderzoeker aan Tilburg University, doet hier onderzoek naar. Vanuit het European Research Council (ERC) krijgt hij een startersbeurs van 1,5 miljoen euro.

Met het onderzoek Outside-in: How Bullying in Adolescence Gets Into The Mind and Under the Skin wil Giletta kijken wat voor invloed pesten tijdens de pubertijd heeft op de adolescentie. ,,Als iemand gepest wordt tijdens de pubertijd weten we inmiddels dat dit voor een lichamelijke reactie kan zorgen, het kan het immuunsysteem gevoeliger maken voor acute stress.”
Het onderzoek neemt minstens vijf jaar in beslag. In die periode gaat hij langs middelbare scholen en vraagt leerlingen daar naar hun geschiedenis met pesten. Daarna houdt hij contact in die periode om de ontwikkelingen te volgen. Dit kan zowel online als offline zijn. ,,Daar maken we geen onderscheid in,” zegt Giletta. ,,De impact kan namelijk even groot zijn.”

Daarnaast wil Giletta onderzoeken of pesten ook de werking van onze genen kan beïnvloeden. Hij gaat daarom in een zogenaamd genexpressieprofiel kijken hoe pesten voor gezondheidsproblemen zorgt. Bij dit gedeelte van het onderzoek gebruikt hij het Nederlands Tweelingenregister om eeneiige tweelingen te identificeren die een andere 'pestgeschiedenis’ hebben. ,,Tweelingen delen uiteraard dezelfde genen en zo is beter te vergelijken wat pesten voor invloed heeft op het brein en genen van pubers.”

Bron BD.nl

Tip van de redactie

Tip van onze redactie met interessante informatie over pesten en online pesten (cyberpesten):