Trump neemt over ‘enkele weken’ besluit over verbod TikTok | Stop Pesten NU

084-0035994

Trump neemt over ‘enkele weken’ besluit over verbod TikTok

De Amerikaanse overheid gaat onderzoeken of Chinese apps als TikTok en WeChat een gevaar vormen voor de nationale veiligheid. In dat geval heeft de regering een gegronde reden om deze apps te verbieden. President Trump verwacht binnen ‘enkele weken’ de knoop door te hakken.

Dat zegt Mark Meadows, de stafchef van president Trump, tegen journalisten, zo meldt persbureau Reuters.

TikTok onder vuur

Het Chinese ByteDance krijgt al geruime tijd een hoop kritiek over haar app TikTok. Afgelopen jaar kreeg het bedrijf een miljoenenboete opgelegd, omdat het zonder toestemming persoonsgegevens van kinderen verzamelde. ByteDance schikte de zaak voor een bedrag van 5,7 miljoen dollar. Daarnaast moest het video’s van kinderen onder de 13 jaar wissen.

Begin dit jaar raakte de applicatie in opspraak omdat leidinggevenden een ‘discriminerend en problematisch bedrijfsbeleid’ voerden. Video’s die mensen met een overgewicht of homoseksuelen toonden, werden gecensureerd. En tegen grooming en cyberpesten werd nauwelijks opgetreden. Het bestuur van TikTok beloofde beterschap.

Ook de Autoriteit Persoonsgegevens maakt zich zorgen over de privacy van Nederlandse TikTok-gebruikers. De privacytoezichthouder is dan ook een onderzoek gestart naar het platform. Daarbij kijkt de instantie onder meer of de app privacyvriendelijk is ontworpen, welke informatie de app verzamelt en of dat voldoende is uitgelegd. De belangenorganisatie hoopt voor het einde van het jaar haar bevindingen te kunnen presenteren. De Korea Communications Commission (KCC), de Koreaanse tegenhanger van de Autoriteit Persoonsgegevens, legde TikTok deze week een boete op van omgerekend 135.000 euro, omdat het gegevens van kinderen opslaat zonder toestemming van ouders.

Verbod

Eerder deze maand maakte de Federal Trade Commission (FTC) bekend opnieuw te kijken of TikTok zich aan de gemaakte afspraken houdt. Zowel de Amerikaanse consumentenwaakhond als diverse burgerrechtenbewegingen zijn van mening dat TikTok nog altijd weigert om video’s en persoonlijke informatie van kinderen jonger dan 13 jaar te verwijderen.

Ondertussen denkt de Amerikaanse regering na over een verbod. Volgens deskundigen verzamelt TikTok niet alleen gegevens van Amerikaanse kinderen en burgers, maar speelt het deze data ook door aan de Chinese overheid. De app vormt in hun ogen dan ook een rechtstreekse bedreiging voor de nationale veiligheid. Minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo adviseerde iedereen om voorzichtig om te springen met Chinese apps zolang er geen officieel verbod is.

TikTok reageert

Naast TikTok overweegt president Trump om ook andere Chinese apps als WeChat te verbieden in de VS. De stafchef van het Witte Huis bevestigt dat de regering de zaak bekijkt. “Een aantal overheidsmedewerkers bestuderen de gevaren voor onze nationale veiligheid in relatie tot TikTok, WeChat en andere applicaties die mogelijk een bedreiging vormen. Zeker als deze apps informatie vergaren over Amerikaanse burgers voor een buitenlandse vijand”, aldus Meadows. Hij zegt verder dat president Trump waarschijnlijk ‘binnen enkele weken’ een besluit hierover neemt.

TikTok reageert op de uitlatingen van de stafchef door te zeggen dat ze “volledig toegewijd” is om de privacyen veiligheid van zijn gebruikers te beschermen. “TikTok heeft een Amerikaanse CEO en Chief Information Security Officer met tientallen jaren ervaring bij het Amerikaanse leger en de politie. Ons Amerikaanse team groeit en werkt ijverig om een top beveiligingsinfrastructuur te ontwikkelen. Gebruikersdata wordt opgeslagen in Virginia en Singapore, met strenge regels voor medewerkers. Dat zijn de feiten”, aldus de persverklaring van TikTok.

Lees ook: Privacyrisico’s van TikTok – Waarom deze invasieve app zo’n risico vormt

 

 

 

Bron VPN Gids

Video NOS Jeugdjournaal

Video Trump Inside Edtion

 

Tip van de redactie

Tip van onze redactie met interessante informatie over pesten en online pesten (cyberpesten):