UAntwerpen ondervraagt duizend jongvolwassenen naar effecten van pesten | Stop Pesten NU

084-8340086

UAntwerpen ondervraagt duizend jongvolwassenen naar effecten van pesten

Dat ‘traditioneel’ pesten ook op lange termijn gevolgen heeft voor het mentale welzijn van slachtoffers, is al langer bekend. Uit een nieuw onderzoek van UAntwerpen blijkt nu dat ook cyberpesten kan leiden tot mentale gezondheidsproblemen.

Professoren Sara Pabian en Heidi Vandebosch, beiden verbonden aan het Departement Communicatiewetenschappen van de Universiteit Antwerpen, bevroegen duizend Vlaamse jongvolwassenen tussen 19 en 25 jaar.

Uit de analyse van die gegevens blijkt dat personen die tijdens hun tienerjaren zowel online als offline gepest zijn geweest het grootste risico vertonen op mentale gezondheidsproblemen op latere leeftijd.

“Het risico op problemen is bij hen groter dan bij jongeren die enkel traditioneel gepest zijn geweest en groter dan bij jongeren die enkel online gepest zijn geweest”, legt Pabian uit. “Deze laatste groep heeft slechts een klein risico op verminderd mentaal welzijn, wat overeenkomt met een gelijkaardig risico als jongvolwassenen die geen slachtoffer zijn geweest van pesten.”

Ook ‘positieve’ gevolgen

Uit diepte-interviews met jongvolwassenen die tussen de leeftijd van 10 en 18 jaar gepest zijn geweest, blijkt dat deze groep vandaag nog steeds negatieve gevolgen ervaart. Pabian:

“Zo ervaren volwassenen met een online en offline pestverleden nog steeds gevolgen op hun sociaal functioneren of hoe ze met anderen omgaan: ze vermijden nog steeds gedrag, uiterlijke kenmerken of voorkeuren die vroeger geleid hebben tot het pesten. Ze zijn ook meer op hun hoede voor het delen van persoonlijke informatie en ze proberen conflicten vaak te vermijden.”

Uit de interviews blijkt ook dat het pesten heeft geleid tot wie ze zijn vandaag. Vaak ervaren voormalige slachtoffers nog steeds angst en een verminderd zelfvertrouwen. “Sommige jongvolwassenen vinden dat het pesten ook tot ‘positieve’ gevolgen heeft geleid. Ze noemen dan zaken zoals veerkrachtiger zijn, het beter kunnen omgaan met tegenslagen en het hebben van hechte vriendschappen, die vaak voortvloeiden uit de negatieve pestervaringen. Die vrienden zijn vaak mensen die hen steunden of voor hen opkwamen.”

Bron HLN.be

Doelgroep: 
Kinderen en jongeren

Tip van de redactie

Heb je haast? Navigeer dan snel naar:Angela

► Scholen & Professionals Kenniscentrum Pesten in het Onderwijs

► Sportverenigingen Kenniscentrum Pesten in de Sport

► Werkgevers Kenniscentrum Pesten op het WerkJan Joost

► Ouderen Kenniscentrum Pesten in Woonzorgcentra

Tip Stop Pesten Nu

 

Breng snel een bezoekje aan ...

Kenniscentrum (Klassiek) Pesten 

Kenniscentrum Online pesten (cyberpesten)

Kennisbank & Downloadcentrum o.a. Beleid & Factsheets  / Handleidingen / Lesmaterialen Posters / Wetenschappelijke Onderzoeken 

► Ik word gepest, wat kan ik doen

 

 

Stichting Stop Pesten Nu is het enige Erkende Goede Doel tegen Pesten in Nederland!

CBFGoede Doelen NederlandANBIKBUnesco