Waar de rest begon , Perron 3 te Rosmalen verslag ambassadrice Dominique Gruter | Stop Pesten NU

084-0035994

Waar de rest begon , Perron 3 te Rosmalen verslag ambassadrice Dominique Gruter

Waar het begon

Het initiatief van vier leerlingen van het Rodenborg College te Rosmalen

Woensdag 8 maart 19:00 uur. De zenuwen liepen thuis al hoog op, want ik wist dat ik elk moment zou gaan vertrekken naar Perron 3, om daar een voorstelling bij te wonen met het thema pesten. Voor de eerste keer op uitnodiging vanuit Stiching Stop Pesten NU! (verder SPN) De eerste keer spreken in het openbaar sinds mijn terugkomst vanuit Utopia. 

Kan ik dit wel? Dat zal altijd een vraag zijn die ik mezelf herhaaldelijk blijf stellen en waarop het antwoord van weinig toegevoegde waarde schijnt te zijn. Ik zal wel moeten. Wanneer je de mogelijkheid hebt om te inspireren, om te worden gehoord en om een serieuze verandering teweeg te brengen, om een maatschappelijk probleem en zelfs een gevaarlijke taboe te doorbreken, dan is het een morele verplichting om dat te doen. Zo voelt het voor mij althans. Een verantwoordelijkheid die ik met alle liefde in mijn lichaam draag en die mij gepassioneerd trots op mezelf maakt. Ik voel me vereerd om dit te mogen doen voor een stichting als SPN. Ik voel me sterk en krachtig, dat dit mij een soort van heelt van mijn verleden. Het zorgt ervoor dat ik niets liever wil dan anderen hetzelfde geven. 

Ja, dat was de peptalk die ik nodig had. En toen vertrok ik van huis, nog niet geheel wetende wat de bedoeling van mijn aanwezigheid zal zijn. 

Bij Perron 3 werd ik al gauw ontvangen door Noortje, een van de studenten die dit had georganiseerd. Een meisje van 17 jaar die samen met haar medestudenten (Linde 16, Suzanne, 17 en Janneke 16) een voorstelling had gemaakt over pesten, voor hun profielwerkstuk. Het idee was om ongeveer 1000 leerlingen een vragenlijst in te laten vullen over pesten, om vervolgens de voorstelling te laten zien en dan achteraf nog eens een vragenlijst in te laten invullen. Om zo te kijken of de voorstelling de leerlingen andere perspectieven had gegeven over pesten. Om te meten of hun visie over de gepeste, de pester, de bijstanders/meelopers zal veranderen.

Het feit dat 4 meiden die nog zo jong zijn, het lef hebben om zo een belangrijk maatschappelijk probleem aan de tand te voelen en dit voor hun profielwerkstuk zo groots aanpakken vind ik bewonderenswaardig. Waren alle scholen maar zo bezig met het thema pesten om de taboe te doorbreken. Deze meiden verdienen een podium en een groot applaus. En dat heb ik ze gegeven. Het zijn heldinnen. 

De reden van mijn uitnodiging vanuit SPN, kwam uit hun initiatief om donaties voor de stichting te ontvangen. Dit was de avond van de première en na de voorstelling zal er ruimte gemaakt worden voor mij om iets te vertellen over SPN en waarom donaties zo belangrijk zijn. Bij het verlaten van de theaterzaal was er vervolgens de mogelijkheid om geld te doneren. Je zag echt hoe graag de meiden wilden dat ze een mooie cheque aan SPN konden geven. Iedereen benaderde ze actief over het belang van het stoppen van pesten en dat iedereen daarin verantwoordelijkheid moet nemen. Ik was sprakeloos. 

Bij het betreden van Perron 3 voelde ik me even ongemakkelijk. Ik zag de zaal waar ik zou gaan spreken en ik hoorde dat het uitverkocht was. Dat betekende dus dat elke stoel in die theaterzaal gevuld zal zijn met een persoon die naar me zou kunnen kijken terwijl ik mijn woordje over SPN zal doen. Ik wilde het zo graag goed doen. Noortje stelde me voor aan de speelsters van de avond en vertelde dat zijzelf de management van de avond zal doen. Het was leuk om deze hechte vriendinnengroep te ontmoeten. Een paar seconde dacht ik: was ik maar jonger en had ik maar hier op school gezeten,  dan had alles bij mij zo anders kunnen lopen. 

De voorstelling was prachtig. Het script was poëtisch, metaforisch en pakkend. Het zetten je aan het denken. Bovendien was de muziek erbij geheel toepasselijk op alle herkenbare emoties van pesten. Wat hebben die meiden een talent dat ze dit zelf hebben geschreven, ondanks dat ze zelf geen ervaringen met pesten hebben gehad. Ze hadden zich slechts ingebeeld hoe het moet zijn voor alle betrokken partijen. 

Wat ik zo bijzonder vind is dat het stuk niet gaat over het pest-verhaal dat de meeste van ons kennen. De gepeste die kapot gaat van verdriet door de gemene pester. Nee, deze voorstelling ging dieper dan dat. Het ging over de weerszijde van waarom de pester doet wat hij/zij doet. Met het treurige einde dat wanneer de pester zijn omstanders/meelopers verliest, hij/zij niemand meer over houdt en dan besluit zelfmoord te plegen. Waarom? Omdat de pester thuis ook al niemand had, behalve een verslaafde moeder en misbruikende vader. 


Dat is het ding. De andere kant van de medaille die vaak wordt vergeten. Hetgeen waar niet veel mensen bij stilstaan, maar wat juist een belangrijk feit is. Pesten komt ergens vandaan. Het komt uit een bron van pijn die de pester zelf ervaart en die hij/zij zo goed beschermd dat hij/zij anderen liever pijn doet dan zelf risico loopt gekwetst te worden. In die zin is de pester zelf ook slachtoffer. Het was verfrissend om te zien dat deze jonge meiden dit bewustzijn al hebben en daarmee het gehele publiek bewust hebben kunnen maken. 

Zowel gepeste als pester zijn slachtoffer. Beide leren geen sociaal aanvaardbaar gedrag en beide hebben hulp nodig. 

Na de voorstelling was het mijn beurt om iets te vertellen over SPN en waarom donaties voor ons zo belangrijk zijn. Het klinkt gek, want er is door zoveel mensen naar me gekeken in Utopia. Maar dit was de eerste keer dat ik me besefte minder bang te zijn voor camera’s dan voor werkelijke ogen die ik naar me zie kijken. Ik struikelde over me woorden en het komt er in feite op neer dat ik me teleurgesteld voelde in mezelf. Ik weet dat ik het beter kon. Ik weet dat ik het in Utopia beter deed. Ik baalde ervan, maar eenmaal thuis besloot ik juist dat dit een reflectie was om het de dag erna weer iets beter te doen. Het is een andere setting, mensen weten wellicht wie ik ben, ik ben te streng voor mezelf en onzekerheid speelt altijd een rol. Het is een leerproces. Het feit dat ik er stond, dat is de eerste stap. Het was ook niet mijn avond. Het was de avond van deze heldinnen en het feit dat ik hun na mijn speech een bandje van SPN mocht overhandigen maakte veel goed. 

 

Donderdag 9 maart – ik ga het vandaag beter doen dan gisteren! Niet dat gisteren slecht was, maar ik moest nog wennen aan de omgeving en de ogen die op me gericht stonden in plaats van de camera’s. Nu ken ik de mensen, ken ik de omgeving, weet ik beter wat ik moet zeggen en dan gaat het vast beter! Weet je wat. Ik zal zelfs een stukje uittypen om mee te nemen, zodat ik dit er altijd nog bij kan pakken wanneer ik echt een serieuze black-out krijg. Peptalk dag nummer 2. 

Het is zo gek, want als ik naar mezelf kijk na mijn Utopia avontuur, dan weet ik dat als ik eenmaal van start ben gegaan met het spreken voor heen groot publiek, het gemakkelijk gaat. In principe voel ik me dan zelfs als vis in het water. Maar deze keer voelde het zo anders. Misschien juist omdat ik het zo graag goed wil doen, maar me beoordeeld voel door de connectie die ik heb met Utopia. Maar vandaag gaan we het gewoon nog een keer proberen. Jezelf peptalks geven is nooit erg, goed juist... Het is nooit verkeerd of gek om jezelf moed en vertrouwen in te spreken. Dit betekent juist dat je iets erg belangrijk vindt, of dat je gepassioneerd bent over iets. En deze constateringen zijn een gift en een moment van zelfbewustzijn. 

Allereest was ik vandaag zó blij dat ik de voorstelling nog eens mocht zien. Het was ook een stuk makkelijker om binnen te komen en ik werd ook herkent vandaag. “Jij bent toch Do uit Utopia?” “Nee, ik ben Do van Stop Pesten NU!”  haha, wat maakte dat antwoord me trots. Gemakkelijker dus. Maar wat ik wel spannend vond is dat ik vandaag niet de enige professional/deskundige in het veld van pesten was. Vandaag waren Steven Pont en Bob van der Meer ook aanwezig. 

Steven Pont mocht de thema avond openen met een verhaal. Ik had niet eerder van Steven gehoord, maar bij de eerste zin die hij uitsprak hing ik al op zijn lippen. Hij kon zo goed vertellen, verklaren en uitleggen waar de pijn van het pesten vandaan komt. En hoe het voor iemand is om deze pijn te ervaren. Sterker nog. Hij wist dermate uit te leggen hoe het brein werkt en hoe de consequenties van gepest zijn je levenslang kunnen vormen, dat het hele publiek het leek te snappen. De meest belangrijke dingen die hij vertelde waren in mijn optiek dat het wetenschappelijk is bewezen, dat het gevoel van buitensluiten net zo pijnlijk is als de fysieke pijn die je voelt als je een klap in je gezicht krijgt. Dit is gebleken uit onderzoeken van hersenactiviteit in het gedeelte van de hersenen die pijn verwerken. Daarnaast legde Steven heel metaforisch en begrijpelijk uit hoe ieder mens wordt gevormd. Niet door zichzelf, maar door de mensen om hem/haar heen. Kinderen worden in hun eerste levensjaren gevormd. Bij elk contact dat zij maken moet je het zien als een stuk klei die zij ontvangen van degene waarmee zij contact hebben. Deze klei hoort goed te zijn. Mooie natte, kneedbare klei. Maar wanneer je slechte ervaringen hebt met mensen op jonge leeftijd. Dan geven deze personen jou slechte klei. Dit is alleen iets wat jijzelf op dat moment niet weet. Elke slechte ervaring, belediging, pijn is een stuk lelijk klei dat je met je mee krijgt. Uiteindelijk zorgt dit ervoor dat je zoveel lelijke klei hebt verzameld, dat je het uiteindelijk niet begrijpt wanneer iemand je mooie klei geeft. Dit lijkt tenslotte niet op de klei die je al hebt, dus het zal wel niet goed zijn. Uiteindelijk bereik je een leeftijd dat je voldoende klei hebt verzameld en dan komt het moment dat je de klei gaat gebruiken. Met je verzamelde klei maak je een beeld. Je zelfbeeld. De mensen die jou de klei hebben gegeven zijn degenen die de controle hebben over hoe dat zelfbeeld, dat jij uiteindelijk van jezelf maakt, eruit ziet.

Pijnlijk. Herkenbaar. Confronterend. Toch prachtig, want op deze manier heb ik het nooit kunnen uitleggen en verklaren. 

Bob van der Meer was ik een stuk minder enthousiast over. Het was zo een taaie stof die hij deelde met het publiek, dat ik me op momenten zelfs ongemakkelijk voelde voor hem. Ik vind het mooi dat een man op zijn leeftijd zich bezig houdt met het onderwerp pesten en ik geloof oprecht dat hij veel kennis heeft over hetgeen waar hij over praat. Zijn intenties zijn goed. Maar bij vrijwel alles dat hij vertelde beargumenteerde hij dat zijn uitspraken wetenschappelijk zijn bewezen. En soms kreeg ik het idee dat dit argument niet paste. Wanneer we spreken over de mens en over emoties, dan is niet alles met de wetenschap te bewijzen. Want als er een organisme in de wereld niet voor de volle 100% verklaarbaar is met wetenschap, dan zij wij mensen het wel. 

Na de voordracht van Bob was het tijd om met alle deskundigen (waaronder ikzelf, de directeur van het Rodenborg college en de GGZ) een paneldiscussie te houden. Hierin zouden de spelers van de voorstelling, Steven, Bob en ik mogen reageren op de antwoorden van anderen op specifieke vragen. Het publiek was hierbij aanwezig.

Ik weet niet hoe het precies kwam dat ik aan het woord raakte, maar ik besloot aanvulling te geven op een antwoord dat Bob van de Meer had. Hij vertelde iets over dat ouders bij de eerste constatering van pesten in het leven van hun kind, direct melding moesten maken bij school. 
Ik vond het van belang om de aanvulling te geven dat ouders eerst met hun kind zelf in gesprek zouden moeten gaan. Direct naar school gaan zonder een gesprek kunnen kinderen ervaren als verraad, wat ertoe zou kunnen leiden dat hun kind niet meer eerlijk durft te vertellen wat er speelt. Dit zorgt voor een afstand in de relatie van ouder(s) en kind. En dat is wel het laatste wat je moet willen wanneer je kind te maken heeft met pesten (als gepeste of pester). Bovendien is het belangrijk dat je als ouder ervoor waakt niet te emotioneel te reageren. Een kind kan zich schamen dat het pest of wordt gepest. Of is bang om zijn/haar ouders teleur te stellen. Daarom is het van belang zo rationeel mogelijk dit gesprek aan te gaan. Zodat het kind weet, dat hij/zij alles aan de ouders kwijt kan, omdat deze sterk genoeg zijn voor de waarheid. Het kind kan vaak zelf niet relativeren en rationeel zijn. Daarom is het belangrijk dat de steunpilaren van het kind dit wel zijn en zo de veiligheid bieden. Uiteraard mag je ook als ouder verdriet ervaren. Maar uit deze dan naar je partner, andere familieleden of een goede vriend(in). Niet naar het slachtoffer. 
Bij het doen van deze uitspraak kreeg ik plotseling applaus van het publiek. Wat ik gek vond, want ik wist niet dat je tussendoor applaus mocht ontvangen. Het gaf me steun en zelfverzekerdheid dat ik iets goeds had gezegd/gedaan waar mensen zich in konden vinden en het mee eens waren. Dit gaf niet de zelfverzekerdheid op een arrogante manier. Maar meer op de ondersteunende manier die nodig had om me niet meer bang te voelen op de toneelvloer met al die ogen op me gericht. 

De paneldiscussie ging verder. En opnieuw reageerde ik op een aantal uitspraken van Bob van der Meer. Ik kon het niet helpen, maar mijn visies en standpunten komen van zo een andere invalshoek dan die van hem. Ik kon me op sommige momenten echt niet vinden in wat hij zei en dan voelde ik me genoodzaakt om mijn mond open te doen – omdat anderen dat niet deden. Ik zag in het publiek dat mensen zich ongemakkelijk voelde bij sommige uitspraken die hij deed. Ik wilde het publiek laten zien dat zij daarin niet alleen waren. En trouwens, ik ben ook een deskundige, dus ik mag ook mijn mond open doen en mijn mening geven! 
Bob zei iets in de trant van dat hij vindt is dat pesters harder aangepakt moeten worden en sommige kinderen simpelweg niet te helpen zijn. 

Dat was mijn gevoelige snaar. Ik begrijp niet waar je empathie zit als je zulke uitspraken kunt doen. Elk kind wordt puur en goed geboren. Elk kind wordt gevormd en gemaakt door mensen en ervaringen. Elk kind verdiend kansen en hulp wanneer nodig. Harder straffen is niet de oplossing. Confronteren met feiten en consequenties van zijn/haar gedrag wel. Ook bij deze uitspraken kreeg ik applaus, dus het publiek begreep me – dat is goed nieuws!. En Bob verzocht me om het gesprek later in de avond voort te zetten. Helaas is dit niet meer gebeurd. 

 

De paneldiscussie was interessant. Ik merkte dat, wanneer mijn gevoelige snaar wordt geraakt of wanneer ik aan de houding van het publiek merk dat zij meer willen weten, ik mijn mond gemakkelijker open durf te doen. Na de paneldiscussie voelde ik me dan ook trots op mezelf. Een gevoel die me nooit lang genoeg kan duren. 

Mijn eerste ervaring als spreker en ambassadrice voor SPN! Een bijzondere ervaring. Dit is wat ik wil. Mensen laten zien en ervaren dat het kan om te groeien als mens. Mensen inspireren om het beste uit hunzelf te halen om daarin mezelf blijven laten groeien, floreren en begeleiden naar een continu-verbeterde versie van mezelf. 


En nu nog even veel lof voor de meiden die dit allemaal hebben georganiseerd. Dankzij hun harde inzet hebben we voor Stichting Stop Pesten NU! Een mooi bedrag van €580,50 gedoneerd gekregen. Bedankt aan deze heldinnen en uiteraard alle lieve mensen die een donatie hebben gedaan! 

Het was me een eer om deze dagen aanwezig te zijn en een mooie eerste ervaring als ambassadrice voor Stichting Stop Pesten NU! 

Laat het verdere avontuur maar beginnen – I’m ready. 

Tip van de redactie

Tip van onze redactie met interessante informatie over pesten en online pesten (cyberpesten):