Wanneer plagen pesten wordt op de werkvloer (en hoe je dat kunt voorkomen) | Stop Pesten NU

084-0035994

Wanneer plagen pesten wordt op de werkvloer (en hoe je dat kunt voorkomen)

Meer dan een half miljoen werknemers in Nederland werden in 2017 – naar eigen zeggen – gepest door leidinggevenden of collega’s. Maar wat is het verschil tussen pesten en plagen?

En hoe voorkom je dat? NRC zocht het uit.

VAN PLAGEN NAAR PESTEN

Als je de definitie van pesten op zoekt, dan weet je wat pesten is. Het treiteren van iemand die dat niet leuk vindt. Bij plagen wordt het (meestal) goedgekeurd. Roddelen en buitensluiten zijn volgens Patricia Bolwerk, directeur van Stop Pesten Nu, ook vormen van pesten. “Natúúrlijk kan iemand buiten de groep vallen, maar als een team iemand buitensluit, dan is dat gewoon pestgedrag”, vertelt Bolwerk aan NRC.

TIPS OM TE VOORKOMEN

Pesten kan in elk bedrijf voorkomen, maar het moet wel stoppen. “Wordt iemand met de koffie overgeslagen? Vraag dan of hij of zij wat wil drinken.” Het is belangrijk dat medewerkers én leidinggevende er bewust van zijn dat er wordt gepest. “Zorg dat iedereen de gedragsregels van de organisatie kent en dat iedereen weet bij wie hij of zij ongewenst gedrag kan melden.” Als je leidinggevende zelf een bewuste pester is, dan zou je met zijn of haar leidinggevende moeten praten. En als er dan nog niets verandert, “dan zou ik eieren voor mijn geld kiezen en een andere werkgever zoeken”.

Bron: NRC 

Doelgroep: 
Pesten op het werk

Tip van de redactie

Tip van onze redactie met interessante informatie over pesten en online pesten (cyberpesten):