Wat te doen als je ziet dat iemand gepest wordt | Stop Pesten NU

Wat te doen als je ziet dat iemand gepest wordt

Pesten is een serieus probleem met langdurige gevolgen voor de betrokkenen. Als je ooit getuige bent van pestgedrag, is het belangrijk om actie te ondernemen om te helpen en het pestgedrag te stoppen. 

Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen:

 1. Veilig ingrijpen
  Als het veilig is om te doen, grijp dan in de situatie in. Benader de persoon die gepest wordt rustig en assertief. Laat hen weten dat je er bent om te helpen en dat het pestgedrag niet acceptabel is. Probeer de situatie niet te escaleren of jezelf in gevaar te brengen.

 2. Bied steun
  Toon steun en empathie aan de persoon die gepest wordt. Laat hen weten dat ze er niet alleen voor staan en dat je er bent om hen te helpen. Moedig hen aan om te praten over wat er is gebeurd en bied aan om te luisteren zonder oordeel.

 3. Haal hulp
  Als de situatie te intens is of als je niet zeker weet hoe je ermee om moet gaan, zoek dan hulp bij een vertrouwde volwassene of autoriteitsfiguur. Dit kan een leraar, schooladviseur of ouder zijn. Zij kunnen ondersteuning en begeleiding bieden over hoe het pestgedrag effectief aan te pakken.

 4. Meld het pesten
  Maak een melding van het pestgedrag bij de juiste instanties. Dit kan de school, een anti-pestorganisatie of de politie zijn, afhankelijk van de ernst van de situatie. Het melden van pestgedrag is cruciaal om ervoor te zorgen dat het stopt en om de nodige ondersteuning te bieden aan het slachtoffer.

Door deze stappen te volgen, kun je een verschil maken in het leven van iemand die gepest wordt.

Kenniscentrum Pesten per doelgroep

Doneer button

Stichting Stop Pesten Nu vertrouwt volledig op vrijwillige donaties en de inzet van vrijwilligers om haar belangrijke werk mogelijk te maken. Wij ontvangen geen subsidies, waardoor wij volledig afhankelijk zijn van de steun van mensen zoals u.

Tip van de redactie! Heb je haast? Navigeer dan snel naar:

Angela

► Scholen & Professionals Kenniscentrum Pesten in het Onderwijs

► Sportverenigingen Kenniscentrum Pesten in de Sport

► Werkgevers Kenniscentrum Pesten op het WerkJan Joost

► Ouderen Kenniscentrum Pesten in Woonzorgcentra

Tip Stop Pesten Nu

 

Breng snel een bezoekje aan ...

Kenniscentrum (Klassiek) Pesten 

Kenniscentrum Online pesten (cyberpesten)

Kennisbank & Downloadcentrum o.a. Beleid & Factsheets  / Handleidingen / Lesmaterialen Posters / Wetenschappelijke Onderzoeken 

► Ik word gepest, wat kan ik doen