C. gebruikte zo'n negentig alter ego's om vooral minderjarige meisjes voor de webcam uit de kleren te praten en ze daarna te chanteren. Als de meisjes weigerden 'shows' voor hem op te voeren, stuurde hij daadwerkelijk naaktfoto's naar hun vrienden en familie, hoezeer ze ook smeekten dat niet te doen.

De rechter acht 24 keer kinderpornografie, 29 keer aanranding eerbaarheid meisjes en 4 keer verleiding minderjarige meisjes bewezen. De rechter sprak C. vanmorgen wel vrij van het afpersen van vier mannen (die hij erin luisde door zich op internet voor te doen als minderjarige jongen), omdat zij te laat hun klacht indienden.

 

Aydin C. met zijn advocaat Robert Malewicz in de rechtbank.

Aydin C. met zijn advocaat Robert Malewicz in de rechtbank. © Urban Petra

De rechter ziet Aydin als een man die plezier beleeft in het vernederen van meisjes en noemt zijn gedrag verbijsterend. De rechter is bang dat hij na zijn straf weer opnieuw misdrijven zal begaan. Mede daarom kreeg hij de maximale straf. Aydin was zelf niet bij de uitspraak aanwezig. Justitie wilde hem daartoe verplichten, maar dat is niet gehonoreerd. Hij is in zijn cel gebleven.

Het Openbaar Ministerie had tegen C. dezelfde straf geëist die hij nu heeft gekregen. Eigenlijk vond het OM die straf zelfs niet hoog genoeg. ,,De eis doet nauwelijks recht aan de feiten, maar hoger kan niet'', zei justitie begin maart. C. heeft steeds ontkend de man te zijn die de meisjes afperste. Hij wijst elke keer naar een mysterieuze Murat, waar justitie echter geen spoor van heeft kunnen vinden. Volgens de rechter bestaat Murat niet.

Justitie verzamelde onder meer bewijs via een omstreden keylogger op C's computer. Belangrijke vraag in de zaak was of de politie dat middel mocht gebruiken, maar de rechter heeft dat goedgekeurd.

Aydin C. wordt ook verdacht in de zaak-Amanda Todd, het Canadese meisje dat in 2012 zelfmoord pleegde nadat eerder een naaktfoto van haar was verspreid onder vrienden en klasgenoten. Daarvoor wordt hij níet in Nederland vervolgd. Canada wil C. daarvoor zelf berechten. Nederland heeft toestemming gegeven om hem uit te leveren, maar C.'s advocaat Robert Malewicz is tegen die beslissing in cassatie gegaan.

Bron