Week tegen pesten 2018 Thema Laat je zien (4e week van september) | Stop Pesten NU

084-8340086

2018 Week tegen pesten Thema 'Laat je zien' (4e week van september)

Thema 2018: Laat je zien

Dit jaar is de Week Tegen Pesten georganiseerd rond het thema Laat je zien! En daarmee bedoelen we jou als leraar. Leerlingen moeten weten dat ze hun leraren kunnen vertrouwen. Zodat ze je weten te vinden en om hulp durven te vragen bij pesten. Vertrouwen is daarbij van groot belang. Wederzijds vertrouwen staat centraal tijdens de Week Tegen Pesten 2018. 

Vertrouwen

Als er gepest wordt in de klas, hoop je dat je leerlingen dit bij je melden. Het herkennen van signalen is namelijk best lastig. Bovendien gebeurt pesten vaak buiten de muren van het klaslokaal. Leerlingen moeten hun leraar dus in vertrouwen nemen, over de drempel durven stappen om te vertellen wat zich afspeelt in de klas. En dat gebeurt maar in slechts 4% van de pestgevallen¹.

Dat is te weinig. Zeker als je je bedenkt dat de leraar een grote rol speelt in de aanpak en het voorkomen van pesten¹. Daarom staat deze Week Tegen Pesten in het teken van het werken aan vertrouwen. Zodat leerlingen in het geval van pestsituaties de stap durven te zetten om naar hun leraar toe te stappen en zo een eerste beweging te maken in de aanpak van pesten.

Persoonlijke band

Uit onderzoek² blijkt dat het vertrouwen in de leraar groeit als er een persoonlijke band is tussen leerling en leraar. Als de leerling ziet dat zijn leraar betrokken is, oprechte interesse toont en hem of haar ondersteunt. Ook mede-eigenaarschap van de leerling draagt bij aan meer vertrouwen.

Hoe je dit doet? Leerlingen geven zelf de volgende voorbeelden:

  • Een praatje maken op de gang.
  • Iets over jezelf vertellen (ook als het wat minder goed gaat).
  • Leerlingen mee laten denken over de oplossing van problemen: mede-eigenaarschap.
  • Gesprekken over gevoelige kwesties vertrouwelijk behandelen; handelingen afstemmen.

Laat je zien

Dat betekent dat je jezelf mag laten zien. Niet alleen door tijd en energie te stoppen in de lesstof en het lesgeven maar ook door ruimte te maken voor het verhaal van jezelf en je leerlingen. Contact te maken, elkaar beter leren kennen als mens. Zodat leerlingen weten dat ze je kunnen vertrouwen en ze eerder naar je toe zullen komen als er iets speelt. Laat je zien!

‘Het is niet onze taak als opvoeders om de wereld van onze kinderen te perfectioneren maar om ze vertrouwen en liefde te geven.’ – Brené Brown

Tips & tools

Net als elk jaar bieden we vanaf 10 september tips en tools waarmee je direct aan de slag kunt in de klas. We streven ernaar om het zo open mogelijk te maken zodat je zelf bepaalt hoe je dit materiaal inzet. En altijd zo praktisch en direct toepasbaar. Heb je opmerkingen over of aanbevelingen op ons materiaal? Ook dat horen we graag!

Bron

 

Tip van onze redactie voor de Week tegen Pesten!Les ideeën en suggesties over:pesten & online pesten www.stoppestennu.nl

Stichting Stop Pesten Nu biedt u deze (gratis) lesideeën, les suggesties aan en hopen u hiermee te inspireren om door middel van creatieve ideeën met het thema pesten en cyberpesten

bezig te zijn oa in de Week tegen Pesten 

 Meer dan 167 gratis lesideeën voor de Week tegen Pesten, zie link

 

 

Interessante informatie:

 
Doelgroep: 
Kinderen en jongeren
Professionals

Tip van de redactie

Heb je haast? Navigeer dan snel naar:Angela

► Scholen & Professionals Kenniscentrum Pesten in het Onderwijs

► Sportverenigingen Kenniscentrum Pesten in de Sport

► Werkgevers Kenniscentrum Pesten op het WerkJan Joost

► Ouderen Kenniscentrum Pesten in Woonzorgcentra

Tip Stop Pesten Nu

 

Breng snel een bezoekje aan ...

Kenniscentrum (Klassiek) Pesten 

Kenniscentrum Online pesten (cyberpesten)

Kennisbank & Downloadcentrum o.a. Beleid & Factsheets  / Handleidingen / Lesmaterialen Posters / Wetenschappelijke Onderzoeken 

► Ik word gepest, wat kan ik doen

 

 

Stichting Stop Pesten Nu is het enige Erkende Goede Doel tegen Pesten in Nederland!

CBFGoede Doelen NederlandANBIKBUnesco