Korpschef Dendermonde staat terecht voor pesterijen op het werk Werd agent jarenlang gepest door zijn hoofdcommissaris? “Ze wilden zijn gezicht niet meer zien. Hij had geen computer of bureau” | Stop Pesten NU

084-0035994

Werd agent jarenlang gepest door zijn hoofdcommissaris? “Ze wilden zijn gezicht niet meer zien. Hij had geen computer of bureau”

Korpschef Dendermonde staat terecht voor pesterijen op het werk  Een Brusselse politieman (59) die nu met pensioen is, zou vijf jaar lang gepest geweest zijn door zijn overste, hoofdcommissaris Patrick Feys. Die is momenteel aan de slag als korpschef van Dendermonde. “De politieman kreeg zijn bureau in de bezemkast en mocht alleen asbakken uitkuisen en kapotte lampen vervangen”, klinkt het. De korpschef moet nu voor de rechter verschijnen, maar ontkent alles.

De feiten zouden zich afgespeeld hebben in Brussel in de periode tussen 2012 en 2016. Feys was rond die tijd de chef van het interventiekorps waar de betrokken politieman – een hoofdinspecteur – deel van uitmaakte. Hoe de situatie is kunnen ontsporen, is niet geheel duidelijk. Maar volgens bepaalde bronnen zou de politieman op een gegeven moment zijn beklag hebben gedaan over rekeningen die niet bleken te kloppen. Hij beweerde dat er gesjoemeld werd met de benzine en lichtte zijn oversten in. Daarnaast trok hij ook nog eens aan de alarmbel bij de toenmalige commissaris-generaal Catherine De Bolle, en de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken. Hij kreeg echter nooit een reactie.

In plaats van dat er een onderzoek kwam naar het vermeende gesjoemel, werd de politieman plots van alle taken ontheven en geïsoleerd. Zijn collega’s kregen het verbod om nog met hem te praten en luisterden gedwee.

Tussen de kuisproducten

Vanaf dat moment ging het van kwaad naar erger. Uiteindelijk zou de politieman een stoel in het bezemkast hebben gekregen, waar hij moest gaan zitten. “Ze wilden zijn gezicht niet meer zien. Hij had geen computer of bureau en zat tussen het werkgerief en de kuisproducten. Er was geen raam in dat kamertje, dat amper twee bij twee mat”, zegt een toenmalige collega. “De oversten hadden hem nog wel één taak gegeven: de asbakken uitkuisen en kapotte lampen vervangen. Dat is wat hij deed”, klinkt het nog.

Een jaar lang is het zo gegaan. Maar toen hoofdcommissaris Feys in 2016 van Brussel naar Dendermonde vertrok, zijn de pesterijen meteen gestopt. De collega’s begonnen weer met de man te praten en hij kreeg een nieuw bureau. “Bij zijn pensioen klapte iedereen in de handen. Een wrang gevoel voor de collega. Ze hadden hem allemaal jaren niet durven aan te kijken uit angst voor de baas”, zegt dezelfde bron.

De zaak heeft de gepeste hoofdinspecteur diep geraakt. De man kreeg nog jarenlang psychologische bijstand en zou ook een zelfmoordpoging hebben ondernomen.

“Onschuldig”

Sinds 2016 is Patrick Feys – schijnbaar tot ieders tevredenheid, zo vernemen we – korpschef in Dendermonde. “We zien helemaal geen pestkop in hem. Vreemd”, zeggen politiemensen van Dendermonde.

Feys zelf is formeel en ontkent alle tenlasteleggingen, ook over de verbanning naar de bezemkast. “Ik ben onschuldig. Dat de raadkamer me doorverwezen heeft, is nu eenmaal een kans van één op twee. Ik kan er nu niet al te veel over kwijt, vanwege de sereniteit van de debatten. Maar ik zal voor de rechtbank mijn onschuld bepleiten.”

Ook Peter Callebaut, de advocaat van de gepeste agent, wil geen commentaar kwijt over de zaak. “Afspraak op 18 september, bij de correctionele rechtbank in Brussel”, klinkt het langs die kant.

Bron Nieuwsblad.be

Doelgroep: 
Pesten op het werk

Tip van de redactie

Tip van onze redactie met interessante informatie over pesten en online pesten (cyberpesten):