Werkstress voorkomen: het belang van sfeer en complimentjes | Stop Pesten NU

084-8340086

Werkstress voorkomen: het belang van sfeer en complimentjes

Van al het ziekteverzuim op het werk ontstaat 36 procent door stress. Dat komt niet altijd door te veel vergaderingen en to-dolijstjes waar geen einde aan komt. Vrijheid en sfeer blijken heel bepalend. "Als hun werk gedicteerd wordt, krijgen mensen daar echt minder energie van."

Bij AB Inbev, de brouwer van onder andere Leffe en Jupiler, werken 550 mensen in Nederland. De helft werkt in de brouwerijen en de rest op kantoor. Een divers bedrijf, noemt woordvoerder Wilco Heiwegen het, waar naast de productie nog iets heel belangrijk is: de sfeer.

"Wij werken in hechte teams samen en doen ook veel samen, al is dat niet verplicht." Ieder kwartaal is er voor elk team een uitje en na afloop van de maandelijkse update over het bedrijf wordt er samen een biertje (al dan niet met alcohol) gedronken. "We stimuleren dat mensen elkaar ook persoonlijk leren kennen." 

Awards en prijzen voor werknemers

Medewerkers zetten elkaar daarnaast iedere maand in het zonnetje, vertelt hij. Ze nomineren elkaar omdat ze iemand geholpen hebben of iets hebben gedaan op het gebied van verantwoord ondernemen.

De prijs, op basis van het aantal stemmen of de argumentatie, is bijvoorbeeld een bon om ergens een hapje te gaan eten.

Blije werknemers, blije baas

Dit alles dient een doel: werk leuk houden, stress verminderen, waardering uitspreken voor elkaar en elkaar vertrouwen. Dat is volgens Heiwegen niet suf of betuttelend maar 'zorgt juist voor een laag ziekteverzuim'.

Bij AB Inbev ligt dat verzuim op 4 procent, iets onder het landelijk gemiddelde over 2017. Bij de brouwerijen zijn dat vaker fysieke klachten, kantoorpersoneel worstelt vaker met de werk-pivébalans. En zieke collega's, daar wordt niemand blij van.

 

 

Hoge taakeisen, geen steun

Waar komt stress op het werk vandaan? Weinig autonomie staat op nummer 1 in de lijst oorzaken, gevolgd door hoge taakeisen. "Werkstress bestaat dan ook niet", zei Willem van Rhenen op BNR Nieuwsradio. Hij is hoogleraar Engagement & Productivity aan Nyenrode en lid van de raad van bestuur van Arbo Unie.

Volgens hem heeft werkstress niet te maken met te veel taken, maar met te weinig steun van collega's of baas, of te weinig vrijheid hebben in het werk dat je doet. Werknemers die hun agenda mogen afwerken op hun manier halen daar meer plezier en voldoening uit dan iemand die gedicteerd wordt, zegt hij. "Mensen krijgen daar echt minder energie van."

'Manager moet voorbeeld geven'

Arbeidspsycholoog Irene Houtman van TNO sluit zich hierbij aan. "Werkgevers worstelen hier wel mee. Een cultuur binnen een bedrijf veranderen is lastig, maar sfeer is echt heel belangrijk."

Het hoeft dan niet alleen te gaan om borrels, uitjes en awards, zegt zij. "Het gaat ook om vertrouwen, om pesten op de werkvloer voorkomen en werknemers geïnformeerd houden over de gaan van zaken bij het bedrijf." Ook als dat géén goed nieuws is.  

"Als iemand privéproblemen heeft en in de knel zit omdat er zorgtaken bijkomen, dan wil je dat diegene dat kan vertellen en niet bang is voor eventuele gevolgen voor zijn baan of project", aldus Houtman tegen RTL Z. Zij noemt het management binnen een bedrijf heel belangrijk hierin. "Die moeten in alles het goede voorbeeld geven."

 

Complimentje van de baas

OVAL, de brancheorganisatie voor duurzame inzetbaarheid, heeft werknemer en werkgevers gevraagd hoe werkplezier vergroot kan worden en heeft daar een top tien van gemaakt. Naast vrijheid in het werk en waardering, staan flexibele werktijden en 'geef je collega's complimenten' daar ook in. 

Bij AB Inbev proberen ze werknemers ook zo zelfstandig mogelijk te laten werken. "We hebben een platte organisatie, weinig managers. Dat werkt. Werknemers krijgen veel verantwoordelijkheid en willen dan ook hard werken", zegt Heiwegen.

De bierbrouwer wil het ziekteverzuim wel verder omlaag hebben. "Hoe, daar kijken we samen met werknemers naar."

Kosten stressverzuim: 2,5 miljard euro 

Werkgevers zijn naar schatting 2,5 miljard euro per jaar kwijt aan ziekteverzuim door werkstress, becijferde TNO. Zestien procent van de werknemers ervaart burn-outklachten. Minder is dat aantal de afgelopen jaren niet geworden, aldus TNO.

Er is zelfs een week in het leven geroepen, die tegen werkstress. Organisaties, het ministerie: ze willen het onderwerp allemaal nog eens extra op de kaart zetten.

Bron RTL Nieuws

 
Doelgroep: 
Pesten op het werk

Tip van de redactie

Heb je haast? Navigeer dan snel naar:Angela

► Scholen & Professionals Kenniscentrum Pesten in het Onderwijs

► Sportverenigingen Kenniscentrum Pesten in de Sport

► Werkgevers Kenniscentrum Pesten op het WerkJan Joost

► Ouderen Kenniscentrum Pesten in Woonzorgcentra

Tip Stop Pesten Nu

 

Breng snel een bezoekje aan ...

Kenniscentrum (Klassiek) Pesten 

Kenniscentrum Online pesten (cyberpesten)

Kennisbank & Downloadcentrum o.a. Beleid & Factsheets  / Handleidingen / Lesmaterialen Posters / Wetenschappelijke Onderzoeken 

► Ik word gepest, wat kan ik doen

 

 

Stichting Stop Pesten Nu is het enige Erkende Goede Doel tegen Pesten in Nederland!

CBFGoede Doelen NederlandANBIKBUnesco