Winnend songfestivalnummer niet zomaar een kippenact, maar lied met een statement | Stop Pesten NU

Winnend songfestivalnummer niet zomaar een kippenact, maar lied met een statement

'Een dame die een kip nadoet', zo noemde Waylon de Israëlische Netta Barzilai die het songfestival won. En uit onze poll blijkt dat maar 10 procent de zangeres een terechte winnares vindt. Toch is het nummer van Netta niet zomaar een kippenlied, maar een nummer met een statement.

Netta werd vroeger erg gepest, in het nummer Toy brengt ze daarom de boodschap over dat het belangrijk is voor jezelf op te komen en van jezelf te houden. Het nummer is bedoeld als sneer naar haar pesters.

Maar niet alleen dat: ook maakt ze met het nummer een #MeToo-statement. "Met de kipgeluiden geeft ze aan dat die mannen chickens zijn, oftewel lafaards", legt verslaggever Michiel Sampon uit, die het songfestival voor RTL Nieuws bijwoonde. "Ze zingt: 'Wonder Woman don't you ever forget, You're divine and he's about to regret'."

Het optreden van Netta:

Vooroordeel

Volgens Sampon is het een vooroordeel dat er altijd opvallende, vreemde winnaars winnen. "Vorig jaar won de Portugese Salvador Sobral met een klein ingetogen liedje. De jaren daarvoor wonnen Oekraïne en Zweden met een popnummer en dáárvoor was het inderdaad Conchita Wurst, een vrouw met baard. Maar het is de vrouw met baard die mensen onthouden."

"Mensen denken dat het songfestival een groot circus is", zegt de songfestivalkenner. "Dat is ook waar veel mensen op gefocust zijn, maar er zitten veel serieuze pogingen bij."

'Beetje circus heb je nodig'

Zo bezien is het jammer dat Toy gewonnen heeft, zegt Sampon, omdat het nummer het vooroordeel van het gekke songfestival bevestigt. "Maar eigenlijk is het een ingetogen liedje. Daarbij kun je niet dertig keer achter elkaar The Common Linnets zien. Een beetje circus heb je wel nodig. Anders hou je al die acts niet vol."

 

Bron RTL Nieuws

 

 

Interessante informatie:

 

Tip van de redactie

Tip van onze redactie met interessante informatie over pesten en online pesten (cyberpesten):