Boeken over pesten voor in de klas | Stop Pesten NU

Boeken over pesten voor in de klas

 

Leuke kinderboeken met lesbrief om (jonge) kinderen spelenderwijs te leren dat pesten niet oke is:

 1. Boek (of e-book) 'Stop, hou op!' Woezel en Pip - voor groep 1 t/m 4 boek + lesbrief
 2. E-book SuperDolfje uit reeks Dolfje Weerwolfje - voor groep 5, 6, 7 (les idee 40) + lesbrief
 3. Boek Midzomernachtdroom van Marieke Nijmanting - voor groep 7 en 8 (les idee 86) + lesbrief

 

1. Boek (of e-book) 'Stop, hou op!' Woezel en Pip - aanrader voor groep 1 t/m 4 boek + lesbrief

Lesbrief bij het boek 'Stop hou op!" van Woezel en Pip: Wat doe je als je kindje gepest wordt of misschien zelf pest?  Hoe pak je een moeilijk en gevoelig onderwerp als dit aan, zonder dat je het vertrouwen van je kindje schaadt? Het nieuwste boek van, dat we samen met Stichting Stop Pesten NU schreven, probeert hierbij te helpen.

Dit boek is te verkrijgen via bol.com als boek of e-book, zeer goede recensies, de lesbrief is gratis te downloaden: lesbrief Stop Hou Op Woezel & Pip

   

Boek samenvatting

Leerzaam en toegankelijk prentenboek over pestgedrag en hoe daarmee om te gaan binnen de veilige, vertrouwde belevingswereld van de Tovertuin. Woezel en Pip spelen met hun vriendjes in de Tovertuin. Dan valt Charlie in een modderplas. Buurpoes maakt grapjes over hem en Woezel lacht hem uit. En Pip? Die staat erbij en kijkt ernaar. Verdrietig loopt Charlie weg. Tante Perenboom legt de vriendjes uit waarom Charlie zich zo rot voelt. Woezel, Pip en Buurpoes schrikken ervan. Dat was niet de bedoeling! Ze zeggen sorry en al gauw zijn ze allemaal weer vriendjes.

 

2. E-book SuperDolfje uit reeks Dolfje Weerwolfje, - aanrader voor groep 5, 6, 7 (les idee 40) + lesbrief

Lesbrief voor groep 5, 6 en 7 bij het e-boek SuperDolfje van Paul van Loon en Hugo van Look. Lees per les een aantal bladzijden voor en maak een selectie uit de opdrachten. De antwoorden van de opdrachten in de kaders vormen de eindopdracht: maak je eigen anti-pestplan! Klik hier voor de lesbrief.

 • Les 1: Een nieuwe jongen in de klas Doel: bewustworden van je uitstraling
 • Les 2: Plagen of pesten Doel: bewustworden wat plagen en wat pesten is
 • Les 3: Wie is de baas? Doel: je bewust worden van je rol als omstander
 • Les 4: Superdolje Doel: je bewust worden van je eigen kracht en de mogelijkheid om hulp te vragen
 • Les 5: Anders zijn is leuk Doel: bewustworden dat het oke is dat iedereen anders is
 • Les 6, Eindopdracht, Maak een anti-pestplan Doel: met de klas een plan maken met afspraken zodat iedereen weet hoe in de klas wordt omgegaan met pesten 

   

Boek samenvatting

Een spannend en grappig avontuur over pesten voor lezers vanaf 8 jaar. 

Er komt een nieuwe jongen bij Dolfje en Noura in de klas.  Gregor is groot met glanzend haar als een gouden helm. Iedereen vindt hem supercool. Zelfs meester Frans. Al gauw krijgt Gregor een groepje om zich heen. Maar Noura en Dolfje mogen er niet bij. Zij zijn anders, zegt Gregor. En Gregor houdt niet van anders. Dolfje en Noura schrikken ervan. Gregor kan niet weten dat zij weerwolf zijn. Of toch wel? Gelukkig is daar SuperDolfje. Hij gaat iedereen redden. Want hij bestaat echt. Toch? Maar Gregor heeft zelf ook een groot geheim... 

 

 

3. Boek Midzomernachtdroom van Marieke Nijmanting - voor groep 7 en 8 (les idee 86) + lesbrief

Lesbrief bij het boek Midzomernachtdroom van Marieke Nijmanting: .Klik hier voor de lesbrief. 

Dit boek is zover wij konden zien nergens meer te bestellen maar is nog wel altijd te verkrijgen in de bibiotheek. Vertel de kinderen dat ze het werkblad gaan maken. De eerste opdracht is het maken van een paspoort van hun idool / held. Leg uit dat kinderen een idool of held vaak leuk vinden omdat die anders is dan iedereen. Dus waar in het dagelijks leven iemand om gepest wordt, vind je bij een idool / held juist leuk! Dat kan een verassende ontdekking zijn voor kinderen.

Inhoud van deze lesbrief

 • Thema’s in het boek
 • Lesopzet
 • Doel van de les
 • Uitwerking
 • Bijlage: opdrachtenblad

   

Samenvatting

Romeo en Julia hebben veel overeenkomsten. Zo zijn ze bijvoorbeeld gek op Shakespeare en stiekem ook op elkaar. Maar verschillen zijn er ook. Julia hoort bij de Roma, of bij de zigeuners zoals Romeo hen noemt. Romeo hoort bij de witte mensen, bij de gadje, zoals Julia hen noemt. Zal hun liefde sterker zijn dan pesterijen en vooroordelen?

Een van de thema's in het boek is pesten en gepest worden omdat je anders bent.