Als je gepest wordt dan is het ontzettend belangrijk om hierover te praten. Hier zijn een aantal redenen voor. Als eerste is het belangrijk dat jij je hart kunt luchten. Door het met iemand te bespreken kom je misschien ook wel tot ideeën of oplossingen. Daarnaast voorkom je dat deze ervaringen in jouw lichaam vast blijven zitten en dat dit jouw eigenwaarde en zelfvertrouwen aan tast.
“Praat erover. Want als jij niet praat, bescherm je de dader. Als jij wel praat, bescherm jij jezelf!”
Ook pestkoppen profiteren van het feit als jij niemand iets durft te vertellen. Hierdoor durven zij dan weer door te gaan, ze weten dat ze dan toch niet geconfronteerd worden met hun gedrag. In feite maken wij het met name voor de pestkoppen makkelijk door hier niet over te praten en wij maken het voor ons zelf moeilijker.
Kies iemand die je vertrouwt om mee te praten. Het moet iemand zijn waar jij je veilig voelt en dat jij het gevoel hebt dat hij/zij respectvol met jouw verhaal omgaat. Zoek dan samen naar oplossingen en meldt dat jij niet wil dat iedereen het weet.
Geef duidelijk aan dat jij zoekt naar een goede oplossing zonder dat de pestkoppen gelijk weten dat dit van jou afkomstig is. Als je durft mag je het uiteraard openlijk oppakken en bespreekbaar maken maar de keuze hiervoor ligt bij jou. Jij moet je hier fijn bij voelen.
Wat kan je als ouder doen als de school niet mee werkt, zie routekaart.
Organisaties met wie jij kan bellen, chatten & mailen met vragen over pesten:
Stichting Stop Pesten Nu heeft niet de mogelijkheid om iedereen individueel hulp te bieden aangezien wij een klein team met vrijwilligers zijn. Wij vinden het uiteraard wel heel belangrijk dat jullie er met iemand over kunnen praten en om deze reden houden wij bij, bij welke partijen je terecht kunt met jouw vragen.
De Alles Oké Supportlijn biedt support aan iedereen tussen de 18 en 24 jaar
Als het even niet zo lekker gaat. Alles is bespreekbaar.
De Alles Oké? Supportlijn is een initiatief van De Kindertelefoon. Al meer dan 40 jaar praat De Kindertelefoon met kinderen en jongeren van 8 tot 18 jaar. In 2021 heeft De Kindertelefoon de Alles Oké? Supportlijn opgericht, omdat ook iedereen van 18 tot 24 jaar een luisterend oor verdiend. De vrijwilligers die achter de chat en telefoon zitten, zijn speciaal voor deze supportlijn opgeleid.
Elke dag een luisterend oor chatten of bellen (0800-0450). Contact is gratis en anoniem en je zit nergens aan vast.
MIND Korrelatie is een landelijke organisatie. Wij bieden anonieme, professionele, psychische en psychosociale hulp. MIND Korrelatie geeft individueel advies en hulp aan iedereen die hierom vraagt. Dit kan telefonisch en online. Bij MIND Korrelatie werken psychologen en maatschappelijk werkers. We luisteren, adviseren en verwijzen zo nodig door naar passende hulp.
Als je gepest wordt is het niet gemakkelijk hierover te praten. Het is ook moeilijk om toe te zien als een dierbare gepest wordt, een kind, partner of ouder – maar ook als deze zelf pest. Neem gerust contact op met MIND Korrelatie. Wij bieden u hulp en advies, toegespitst op uw persoonlijke situatie. U kunt bellen, mailen of chatten.
Je kunt 24 uur per dag 7 dagen per week contact opnemen voor hulp en advies. Je kunt (anoniem) je vraag stellen of je verhaal vertellen aan een van onze hulpverleners.
Deze website is een samenwerking van landelijke initiatieven voor buurtbemiddeling.
Buurtbemiddeling geeft praktische hulp om ergernissen en conflicten met buren zelf op te lossen.
Woonoverlast Nationale Hulplijn
Het landelijke platform woonoverlast wil dat buren prettig en veilig kunnen wonen. Overlast heeft inpact op bewoners en een negatieve weeslag op de sfeer in de wijk. Het oplossen van langlopende overlastproblematiek helpt zowel overlasthebbers als zowel overlastgever(s). Het goed aanpakken en oplossen van woonoverlast geeft een boosd aan het leven van de bewonders in de wijk.
“Tegen iedereen die veel alleen thuis zit en behoefte heeft om even z’n hart te luchten of gezellig wil bijpraten, zegt de ANBO: bel ons! De speciale telefoonlijn van ANBO voor ouderen is voor vragen oa over het coronavirus, of zomaar een praatje of voor de gezelligheid omdat je alleen bent.
Wij staan u heel graag te woord en zijn elke dag (dus ook in het weekend) van 09:00 tot 21:00 uur bereikbaar. En als u dat wilt, bellen we u daarna ook nog regelmatig om even gezellig bij te praten.
”U kunt ons elke dag, van maandag t/m zondag, van 09:00 tot 21:00 uur bereiken op telefoon 0348 - 46 66 66.
Voor ouderen, ook met een migratie-achtergrond, voor informatie of een luisterend oor: Senioren kunnen er terecht met vragen, signalen, en ook wordt er een luisterend oor geboden. Vanaf vandaag worden ook oudere migranten – indien gewenst in de eigen taal – te woord gestaan door een vrijwilliger die zelf een Caribische, Chinese, Italiaanse, Marokkaanse, Molukse, Spaanse, Surinaamse of Turkse achtergrond heeft.
Bereikbaar via 030-3400600op maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur.
MIND Korrelatie is een landelijke organisatie. Wij bieden anonieme, professionele, psychische en psychosociale hulp. MIND Korrelatie geeft individueel advies en hulp aan iedereen die hierom vraagt. Dit kan telefonisch en online. Bij MIND Korrelatie werken psychologen en maatschappelijk werkers. We luisteren, adviseren en verwijzen zo nodig door naar passende hulp.
Als je gepest wordt is het niet gemakkelijk hierover te praten. Het is ook moeilijk om toe te zien als een dierbare gepest wordt, een kind, partner of ouder – maar ook als deze zelf pest. Neem gerust contact op met MIND Korrelatie. Wij bieden u hulp en advies, toegespitst op uw persoonlijke situatie. U kunt bellen, mailen of chatten.
Onderwijs inspectie: Meldingen en klachten over sociale veiligheid op scholen
Als uw melding betrekking heeft op het gebied van sociale veiligheid, kunt u hiervoor ook terecht bij een vertrouwensinspecteur. Denk hierbij bijvoorbeeld aan (digitaal) pesten, discriminatie, geweld en seksuele intimidatie. Meer informatie hierover vindt u op de pagina 'Vertrouwensinspecteurs'. De vertrouwensinspecteurs zijn alle werkdagen tijdens kantooruren (08.00-17.00 uur) bereikbaar op het nummer: 0900 111 3 111 (lokaal tarief).
Voor alles wat je bezighoudt. Elke dag, van 11.00 tot 21.00
Ease.nl: 043-2058106 of 06–82410040 (ook via chat, Facebook of Instagram). Voor jongeren tussen de 12 en 25, die ergens mee zitten en daar over willen praten. Ma-do van 15.00 - 18.00.
Hulplijnen voor volwassenen
De Luisterlijn: 088 0767 000 (ook chat of email) Voor wie behoefte heeft aan een luisterend oor. 7 dagen per week, 24 uur per dag
Mind-Korrelatie: 0900-1450 of 06-13863803 (what’s app). Ook via chat en mail. Voor hulp bij psychische of mentale problemen. Op werkdagen van 09.00:00 tot 22:00
ADF Stichting: 0343-753 009 Hulplijn voor mensen met angst-, dwang- en fobieklachten. Maandag t/m zondag van 9:00 – 13.30 uur.
Het Rode Kruis: 070-4455888 Hulplijn voor mensen die in quarantaine of thuisisolatie zitten. Maandag t/m zondag van 9:00 – 21:00 uur.
113 zelfmoordpreventie: 0900-0113 Voor wie denkt aan zelfmoord of met iemand te maken heeft die daaraan denkt. 7 dagen per week, 24 uur per dag.
Voor ouderen, ook met een migratie-achtergrond, voor informatie of een luisterend oor. Bereikbaar via 030-3400600op maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur.
Hulplijnen voor zorgprofessionals
ARQ IVP: 088 – 3305500 landelijke contactpunt voor psychosociale ondersteuning voor zorgprofessionals. 7 dagen per week, van 8.30 tot 21.30
Zelfhulp als u zich somber of gespannen voelt
Veel ggz-instellingen bieden op hun websites zelfhulpprogramma’s aan. Mogelijkheden voor e-health:
De gemeente kan ook helpen als het even niet goed gaat. Kijk op de website van uw gemeente voor meer informatie over de sociale wijkteams bij u in de buurt of kijk op Sociaal werk Nederland.