Artikelen / Nieuws | Stop Pesten NU

084-0035994

Foutmelding

You may not view this site from your current location.

Artikelen / Nieuws

01/10/2022

De afgelopen jaren is er veel onderzoek naar zowel offline als online pesten gedaan. In vrijwel al deze onderzoeken is de conclusie dat offline en online pesten sterk met elkaar vervlochten zijn: 

Online pesten cartoon Stop Pesten Nu

01/10/2022

De afgelopen jaren is er veel onderzoek naar zowel offline als online pesten gedaan. In vrijwel al deze onderzoeken is de conclusie dat offline en online pesten sterk met elkaar vervlochten zijn: 

Online pesten cartoon Stop Pesten Nu

30/09/2022

Pesten in de klas en op school komt nog steeds voor. Hoe herken je pestgedrag en hoe ga je als leraar om met pestkoppen? Wat zijn de signalen en de gevolgen van pesten op school en wat kun je doen als leraar om dit aan te pakken?

Een veelgebruikte definitie van pesten is van Dan Olweus: ‘Iemand wordt gepest wanneer hij herhaaldelijk en langdurig wordt blootgesteld aan negatieve handelingen door één of meer personen’. Deze definitie is door verschillende bronnen aangevuld met de volgende criteria:

29/09/2022

Grapjes maken op en over het werk verhoogt het werkplezier en vermindert de kans op een burn-out. Dat zegt psychologe Anja Van den Broeck. Ze heeft het ook onderzocht.

"Werkgevers willen dat hun mensen goed presteren en niet te vaak ziek zijn. Wel, dat hangt samen met humor op de werkvloer" (Anja Van den Broeck, arbeids- en organisatiepsychologe K.U.Leuven)

28/09/2022

Net als bij het (klassieke) pesten zijn er ook diverse rollen betrokken bij het Online Pesten (cyberpesten).
Rollen online pesten

28/09/2022

Alle basisscholen konden op maandag 26 september om 11.00 uur via het digibord meekijken met de presentatie van SuperDolfje en de Groene Gigant én de lancering van de wedstrijd, met Paul van Loon, Dolfje Weerwolfje en Splinter Chabot.

27/09/2022

Ziva in bed op zijn slaapkamer

Prentenboek ‘Grapje!’ geschreven door Roxeanne HazesPrentenboek Grapje

27/09/2022

Het analyseren van humor is als het ontleden van een kikker: niemand is geïnteresseerd, en de kikker gaat er dood van. Toch besloot filosoof Martijn Veerman een boek te schrijven over het vak van de humorologie. Het doel van het boek 'Humorologie' is om humor te begrijpen.

26/09/2022

Onze hersenen zijn erg aangetrokken tot beledigingen, en dat zelfs na verschillende herhalingen. Dat blijkt uit Utrechts onderzoek. De wetenschappers noemen het effect “een mini lexicale klap in het gezicht”.

24/09/2022

Hermen Schotanus vind dat humor in de klas ervoor zorgt dat je een band creëert met je leerlingen. Maar hoe pas je dat toe? Wanneer ga je te ver? En wat voor tips heeft Herman voor jou als leerkracht?

 

Bron

23/09/2022

Ontwikkeling van humor bij kinderen

Kinderen kunnen enorm geestig uit de hoek komen. De ontwikkeling van humor begint al bij baby’s. Maar wat grappig is voor een baby is dat weer totaal niet voor een kind van 7. Humor van kinderen groeit als het ware mee met hun ontwikkeling en is dus voor elke levensfase anders. Je hebt samen de grootste lol als je als ouder aan weet te sluiten bij de humor van jouw kind. Daarom vertel ik je graag wat meer over hoe de humor van kinderen zich ontwikkelt.

23/09/2022

Pesten is geen grapje! Dat ervaart Ziva, een zebra zonder strepen, meteen al op de eerste schooldag. Wat Ziva ook doet om in de smaak te vallen, klasgenoot Leeuw blijft treiteren. De andere klasgenoten lachen met hem mee en zo wordt het pestgedrag van Leeuw  steeds erger. Totdat Ziva, met hulp van buurvrouw Uil, ingrijpt en de klas een verrassende ontdekking doet. Roxeanne Hazes (29) heeft dit prentenboek over pesten geschreven. Het prentenboek 'Grapje!' is vanaf 12 tot en met 25 september verkrijgbaar bij Kruidvat.

22/09/2022

Een beter begrip van verdedigend gedrag is cruciaal voor pestinterventies in de klas van de basisschool (Salmivalli, 2010), maar geen enkele studie heeft de relaties tussen verdedigende en (af)keurende relaties en de pestnormen in de klas onderzocht. Dit is verrassend gezien de bekendheid in de pestliteratuur van de onderlinge afhankelijkheid van verdedigend gedrag en pestnormen in de klas (Meter & Card, 2015).

(Nederlandse vertaling, Google translate)

21/09/2022

Racistisch of discriminerend gedrag gebeurt deels onbewust of onbedoeld. Maar dat betekent niet dat je er niets aan kan doen, zeggen experts tegen NU.nl. Ze geven tips die je op weg kunnen helpen om onbewust racistisch of discriminerend gedrag bij jezelf te herkennen.

Je kunt er het beste van uitgaan dat je onbewust discrimineert. "Dat is misschien een ongemakkelijke waarheid, maar zo zit het wel", zegt onderzoeker discriminatie en racisme Hanneke Felten van kennisinstituut Movisie.

20/09/2022

Over het gebruik van humor in de les zijn de meningen verdeeld. Het is immers niet zo dat humor sowieso een positief effect met zich meebrengt, hoewel lesgevers humor ook kunnen inzetten om de motivatie en het leerproces van studenten te bevorderen. Wil je een positief effect bereiken, dan is het belangrijk dat je humor op een doordachte manier gebruikt. Denk vooraf dus na over hoe en waarom humor tijdens je les op zijn plaats is. Wees je ook bewust van de mogelijke valkuilen en vermijd gevoelige onderwerpen. 

19/09/2022

Deze Week tegen Pesten 2022 staat in het teken van 'Grapje! Moet toch kunnen?!'

18/09/2022

It is important that we grasp the difference between teasing and bullying. The difficulty is in the context nuances. I love to tease and cut up with friends. Just enough people have laughed at my jokes and teasing over the years that I think it is part of my charm (emphasis on think). It is my personality, my wit, my sense of humor. At least, that’s my opinion – but what others think is probably more important. It is easy to go too far. If I suddenly realize I have just enjoyed my humor at someone else’s expense – oops, too far. Hurtful.

17/09/2022

De gevaren, risico's online en op social media voor kinderen & jongeren. Deze manier van pesten bestaat nog niet zo heel lang en is ook lang niet zo zichtbaar als het pesten in het ‘echte leven’. Het gebeurt veel via de mobiele telefoon of via internet. Het nadeel van online pesten is dat het vaak anoniem gebeurt, wat de pester een extra machtspositie geeft. De gevolgen bij online pesten zijn vaak groter dan bij het 'gewone' pesten.

16/09/2022

In iedere groep waarin gepest wordt, zijn verschillende rollen te onderscheiden. De rollen zorgen ervoor dat pesten ontstaat, in stand wordt gehouden, verergert, vermindert of stopt.

15/09/2022

Meerdere keren gaf ze zich op voor talentshows, maar steeds zonder resultaat. Tot de redactie van Holland’s Got Talent Britt Jongejan ineens belde. “Eindelijk kon ik niet alleen mijn muziek laten horen, maar ook mijn verhaal op televisie vertellen.”

Pagina's