Artikelen / Nieuws | Stop Pesten NU

084-0035994

Artikelen / Nieuws

27/11/2020

Voor een nieuwe webserie is de VPRO op zoek naar jongeren die (ongewenst) viral zijn gegaan en daar nu de gevolgen van moeten dragen. Een stiekem gefilmde vlog, een uitgelekte naaktfoto of een onhandig geformuleerde tweet; door slechts één druk op de upload-/ of verzendknop kan iemands hele leven in een keer op de kop staan. Presentator Ismail Ilgun weet als geen ander hoe het is om ineens zo midden in de spotlight te staan; hoe één video genoeg kan zijn voor een totale escalatie en welke enorme impact dit heeft op je leven en dat van mensen om je heen.

27/11/2020

TikTok raadt aan tot je achttiende de functie te gebruiken. Het doel van de app is trouwens niet dat jouw ouders nu alles voor jou bepalen: ze willen vooral dat TikTok veiliger wordt, terwijl jij nog steeds je ding kan doen.

26/11/2020

WERKVRAGEN Je weg vinden op de arbeidsmarkt kan best lastig zijn. Om je een handje te helpen, beantwoorden experts hier wekelijks een veelgestelde vraag over werk. Vandaag: ‘Roddelende collega’s, wat moet ik daarmee? En kan ik de sfeer verbeteren?’

25/11/2020

Fred van Leer werd na verspreiding van een seksueel getinte video gedwongen opgenomen in een kliniek, nadat hij zichzelf 'iets aan zou hebben gedaan'. Het zonder toestemming online verspreiden van seksueel materiaal heeft grote impact op slachtoffers. Onderzoeker Marijke Naezer legt uit waarom, en ervaringsdeskundige Nikki Lee Janssen vertelt hoe zij hiermee omgaat.

24/11/2020

De 14-jarige Maryana Flameling uit Boven-Hardinxveld werd tijdens haar korte leven enorm gepest. Het was zelfs zo erg, dat ze geen andere uitweg zag dan zichzelf van het leven te beroven. Haar ouders willen nu iedereen duidelijk maken waar pestgedrag toe kan leiden.

Ouders Ed en Corita verloren hun dochter op 14 november. “Ik zei dat ik de hond uit ging laten en zij zei: ‘Ja, is goed, ik zie je zo,'” vertelt moeder Corita over die dag aan Hart van Nederland. “Ik kom een tijdje later terug, loop naar boven en toen vond ik haar.”

24/11/2020

Zijn we geïrriteerd over zaken op de werkvloer, dan ligt het vaak aan het gedrag van anderen. Probeer dat eens van een andere kant te bekijken,

beargumenteert de Amerikaanse journalist Joseph Grenny

De Amerikaanse schrijver koestert goede herinneringen aan de tijd dat hij in de raad van bestuur van een NGO zat. ‘Het was een geweldige tijd, overleggen voelden standaard als een bijeenkomst met vrienden, iedere conference call was een moment om elkaar beter te leren kennen’, vertelt hij in HBR.

23/11/2020
Bij cognitieve psychologie zou de senior hoogleraar zijn mensen intimiderend behandelen. En bij sociale en organisatiepsychologie hebben mensen het gevoel dat ze zijn misleid en tegen elkaar uitgespeeld. Dit onderzoek laat zien dat de drie onderzoeksgroepen, samen één afdeling, niet in staat bleken het verziekte academische klimaat te corrigeren.

Uit de werkkamer van de senior hoogleraar cognitieve psychologie zou geregeld geschreeuw komen. “Iedereen weet het. Niemand zegt er wat van. We doen alsof het normaal is”, zegt een wetenschapper.

23/11/2020

Slachtoffers van cyberpesten weten veelal niet waar ze terecht kunnen om hier iets aan te doen. Ze ervaren het als lastig om onrechtmatige content snel verwijderd te krijgen van het web. Een centraal kenniscentrum of onafhankelijk meldpunt kan hen daarbij helpen.

22/11/2020
Voor een interview in de rubriek Spijt van het populair-wetenschappelijke tijdschrift Quest Psychologie zijn wij op zoek naar iemand die vroeger anderen heeft gepest en hier spijt van heeft.
Wat doet dit met je?
 
Ben jij zo iemand en zou je (eventueel anoniem) je verhaal willen delen?
21/11/2020

De meeste Nederlandse kinderen blijken zeer gelukkig, ook in tijden van Corona met alle maatregelen. In een groot onderzoek van de Kinderombudsman geven kinderen die zonder grote problemen opgroeien hun leven gemiddeld een 8,3. Helaas zijn niet alle kinderen zo tevreden. Kinderen die opgroeien in een moeilijke situatie geven hun leven veel lagere cijfers. In gesloten instellingen geven kinderen  hun leven 'slechts' een 5,6. Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer noemt het verschil van bijna drie punten schokkend. "De achterstand wordt zo wel heel groot."

20/11/2020

Al 14 jaar speel ik geen heteropersonages in de Nederlandse film of televisiewereld. En veel openlijk homoseksuele of lesbische acteurs hebben hier ook last van.

Dat moet veranderen!

Daarom ben ik commissielid geworden van de commissie Inclusiviteit bij ACT acteursbelangen . Ik ga me kei hard inzetten om uitsluiting op basis van seksuele geaardheid tegen te gaan. Voor mezelf en voor mijn collega’s . Maar zeker ook voor alle generatie acteurs die nog gaan komen! Dat we gecast mogen worden op basis van talent.

19/11/2020

Victim blaming betekent letterlijk: het slachtoffer de schuld geven. Dus dan maak je (seksueel) geweld mee en dan krijg je daar zelf de schuld van. Dat klopt toch niet? Toch gebeurt het vaker dan je denkt.

18/11/2020

Anti-bullying programs in schools may be doing more harm than good.

Programs that enlist fellow students to intervene or help support the victim can lead to an increase in bullying and make it worse for the victims, according to a new study.

17/11/2020

Dat staat op posters die de gemeente Den Haag deze week laat zien. Met de poster vraagt de gemeente aandacht voor geweld tegen transgender personen.

De posters zijn een initiatief van Transgender Netwerk Nederland (TNN). ‘Geweld tegen trans mensen komt veel voor in Nederland,’ zegt Brand Berghouwer, voorzitter van TNN. ‘Ze worden zeven keer zo vaak mishandeld of daarmee bedreigd, en zijn tien keer zo vaak slachtoffer van cyberpesten.’

16/11/2020

Fysiek geweld verdient direct sancties en een straf daarmee mag en kan niet gewacht worden om het te behandelen via een pestprotocol want dit is een misdrijf. Misdrijven zijn bijvoorbeeld diefstal, mishandeling en vernieling. Bij een mishandeling wordt door de dader geweld gebruikt tegen een ander persoon of meerdere personen.

15/11/2020

Kindermishandeling, een beladen onderwerp waar nog steeds een behoorlijke taboe omheen hangt. Want hoe maak je dit bespreekbaar? En kan het in veel gevallen het probleem voor het kind niet groter maken?

14/11/2020

Normaal laten wij alleen leuke dingen zien , maar vele volgers hebben al in de gaten gehad dat wij minder posten, en ook dat kyano erg veel thuis is en niet naar school gaat.

13/11/2020

 

In de Week van het Pesten ligt de nadruk vaak op kinderen en pubers, maar ook volwassenen pesten. Zo weet José Mourik (58) als geen ander. Na een ziekteverlof van zeven weken werd ze weggetreiterd uit het bedrijf waar ze al jaren werkte.

12/11/2020

All 50 U.S. states require schools to have a bullying prevention policy.

But a policy, alone, is not enough. Despite the requirement, there’s been a slight uptick in all forms of bullying during the last three years. Bullying can look like experienced basketball players systematically intimidating novice players off the court, kids repeatedly stigmatizing immigrant classmates for their cultural differences, or a middle-school girl suddenly being insulted and excluded by her group of friends.

11/11/2020

Als je fouten maakt op de werkvloer of je afspraken niet nakomt, kun je negatieve feedback verwachten van je werkgever. Maar wat als je baas je constant een veeg uit de pan geeft? Daar moet je maar net mee om kunnen gaan.

10/11/2020

Het is zeker niet vreemd als je op latere leeftijd nog de gevolgen van pesten voelt ....

09/11/2020

Pesten is een veel voorkomend onderwerp binnen de basisschool. Toch dacht ik bij het onderwerp pesten vooral aan de bovenbouw klassen en niet zo snel aan de kleuterklas waar ik lesgeef. Totdat ik dit schooljaar opmerkte dat ook in mijn klas werd gepest. Misschien nog niet zoals de kinderen in de bovenbouw, maar ook kleuters pesten. Voor hen is het nog lastig om hun gevoelens te uiten en te verwoorden. Omdat wij als school een Vreedzame School zijn, besloot ik om aandacht te besteden aan het moeilijke onderwerp pesten.

Pagina's