Artikelen / Nieuws | Stop Pesten NU

084-0035994

Foutmelding

You may not view this site from your current location.

Artikelen / Nieuws

02/02/2023

YouTuber, FunX-dj en actrice Vonneke Bonneke neemt plaats op de stoel bij collega FunX-dj Fernando om het over de real things te hebben. Want hoewel ze dagelijks veel over haar leven op YouTube plaatst, zijn er ook veel dingen die men nog niet van haar weet. In een openhartig gesprek met Fernando vertelt ze over het krijgen van een psychose, het aanstaande moederschap en hoe ze vroeger is gepest.

02/02/2023

Voor de wedstrijd Dolfje Weerwolfje Tegen Pesten konden kinderen uit heel het land tips tegen pesten insturen. Er zijn een heleboel geweldige en praktische tips binnengekomen, die we graag met de rest van Nederland delen. Veel kinderen gaven dezelfde tips. Een goed teken, want dan werken ze blijkbaar! Sommige tips hebben we dan ook samengevoegd.

01/02/2023

De Belgische Daan was 14, de Franse Lucas 13. Twee jongens die werden gepest en deze maand geen andere uitweg zagen dan een eind aan hun leven te maken. Bij Sandra uit Breezand komen de herinneringen naar boven aan haar zoon Brian, die ook werd gepest. "Toen die politieauto voor de deur stond, wist ik genoeg." Nu zet zij zich in om pesten tegen te gaan.

01/02/2023

Doordat Janine (41) als kind werd gepest, was ze vroeger vaak erg onzeker. Ook als volwassene vond ze het moeilijk om haar grenzen aan te geven. Drie jaar geleden belandde ze daardoor in een burn out. “Dat was achteraf een geschenk. Door intensieve therapie rekende ik eindelijk af met mijn pestverleden.”

31/01/2023

De insteek van het televisiegesprek is: helpt zo’n straf om het pesten de wereld uit te helpen? Wat moet er gebeuren met pesters? En wat betekent het om zelf gepest te worden? 

Achtergrond informatie: Franse schoolkinderen aangeklaagd na pesten en zelfmoord 13-jarige

31/01/2023

In Frankrijk is ophef ontstaan over de zelfmoord van een 13-jarige jongen. Hij zou zichzelf van het leven hebben beroofd nadat hij was gepest op school. Vier kinderen van zijn school zijn aangehouden vanwege het treiteren. Zij kunnen tot tien jaar cel krijgen, als gevolg van een nieuwe wet.

31/01/2023

Uit onderzoek is gebleken dat het met een deel van de lhb- (lesbische, homoseksuele en biseksuele) jongeren nog niet goed gaat. Dit heeft te maken met hoe er in hun omgeving wordt gedacht over en gereageerd op seksuele diversiteit. De reacties zijn vaak negatief en kunnen bestaan uit pestgedrag, discriminatie, flauwe grappen of vervelende opmerkingen.

30/01/2023

Rommelige praktijken Tweede Kamer: politici melden bijverdiensten niet en meer meldingen ongewenst gedrag

Er klinken rommelige geluiden vanuit de Tweede Kamer. Want er komen meer wanpraktijken aan het licht. Zo blijkt dat sommige Kamerleden hun bijverdiensten niet melden bij de Belastingdienst en zijn er meer meldingen van ongewenst gedrag.

Het lijkt wel de tijd waarin schandalen, misstanden en tekortkomingen veelvuldig aan het licht komen. In de sportwereld, media én de politiek.

28/01/2023
Cyberpesten is een vorm van agressie waarbij elektronische communicatie zoals e-mails, mobiele telefoongesprekken, sms-berichten, instant messenger-contacten, foto's, sociale netwerksites en persoonlijke webpagina's worden gebruikt om personen te bedreigen of te intimideren. Cognitieve gedragstherapie (CGT) -counseling op basis van empathische training kan cyberpesten onder adolescenten verminderen. 
 
De huidige studie onderzocht de impact van het ontwikkelen van empathische vaardigheden bij het verminderen van cyberpesten bij een steekproe
27/01/2023

Na de rel rondom Matthijs van Nieuwkerk (62) weet Özcan Akyol (38) niet meer hoe hij zich moet gedragen op de werkvloer. De presentator onthult in 'De Oranjewinter' dat hij inmiddels zelf ook op het matje is geroepen, omdat een vrouwelijke collega zich geïntimideerd door hem voelt.

"Zij voelde zich dus onveilig daardoor, ze was bang"

26/01/2023

Stip it! Samen Tegen Iemand Pesten.is al jaren een groot succes bij onze collega's in Vlaanderen en komt nu door NPO Zapp ook naar Nederland. 

Presentatoren Anne-Mar Zwart, Nizar El Manouzi en Stefania zijn ambassadeurs van de themaweek tegen pesten. Stip it staat ook in de (online) programmering centraal, van vrijdag 10 februari tot en met zaterdag 18 februari op NPO Zapp, de Zapp-app en online Zapp-kanalen.

26/01/2023
In de nachtelijke uren is Ilhame Ajouaou dj voor NPO 3FM. Via de app kletst ze doorgaans gezellig met haar luisteraars, tot ene Jan het in zijn hoofd haalt een ongewenste (intieme) foto van zichzelf te sturen.

En dat heeft-ie geweten. Ilhame belt hem on-air op om verhaal te halen.

25/01/2023

Na jarenlang het doelwit te zijn geweest van het voetbalteam, had een man nooit verwacht dat zijn pestkop contact met hem zou opnemen - dit keer met een verontschuldiging.

24/01/2023

De Landelijke Eenheid (LE) van de Nationale Politie gaat vijfhonderd politiechefs ’schouwen’ om na te gaan of ze wel de juiste leidinggevende capaciteiten hebben. De nieuwe politiechef, hoofdcommissaris Oscar Dros, wil dat alle hogere rangen van de Landelijke Eenheid – inclusief Dros zelf – door een extern onderzoeksbureau tegen het licht worden gehouden.

23/01/2023

Mores, het meldpunt ongewenste omgangsvormen voor de Nederlandse culturele en creatieve sector, heeft de afgelopen vier dagen vijftig meldingen binnengekregen over misstanden in de mediawereld. Dat aantal is bijna gelijk aan het totaal aantal meldingen dat de organisatie in heel 2021 kreeg. Het gaat om meldingen bij zowel tv- als radioprogramma's en betreft zowel de publieke omroep als commerciële zenders.

22/01/2023

Wat de reden van het brutale gedrag ook is, we leren het kinderen niet af door zelf respectloos te reageren. Door hen streng toe te spreken, privileges in te trekken, enzovoort, geef je hen precies het voorbeeld van het gedrag dat je hen wilt afleren.

Respect leren ze daarentegen door zelf te ervaren dat er respectvol met hen wordt omgegaan ook in moeilijke situaties.

22/01/2023

Dit artikel richt zich op het verband tussen sociale normen en gedragsontwikkeling zoals gepresenteerd in onderzoek naar normen met betrekking tot pesten en agressie. Het doel is een conceptueel kader te presenteren voor hoe normen in de klas de beslissingen van kinderen kunnen verklaren om anderen te verdedigen of af te zien van verdedigen. Normen komen voort uit groepsconsensus over wat gepast is in bepaalde sociale omstandigheden, en kunnen ook gedrag op individueel niveau vormgeven, beperken en ombuigen.

21/01/2023

De helft van de medewerkers in de sector media & cultuur kreeg het afgelopen jaar te maken met pesten of intimidatie op de werkvloer. Dat is zeven keer vaker dan het landelijk gemiddelde. Dit blijkt uit een enquête onder honderden medewerkers die FNV vandaag, exact een jaar na de onthulling over ongewenst gedrag bij het programma ‘The Voice’, presenteert.

20/01/2023

Steeds meer mensen durven zich uit te spreken over het feit dat ze zich onveilig voelen op hun werk. Maar het is moeilijk om hier zelf iets aan te doen, ziet ook arbeidspsycholoog Angela Koolmees. Ze legt uit hoe dat precies komt. "Je bent eraan gewend."

Bijna 3 miljoen werkenden hebben soms te maken met intimidatie door leidinggevenden op de werkvloer. Dat blijkt uit een onderzoek van vakbond CNV. Bij die bedrijven is sprake van een angstcultuur, iets wat steeds vaker naar buiten komt.

19/01/2023

In Belaagd vertelt een groot aantal Nederlandse vrouwen, van jong tot oud, over misplaatste grappen, handtastelijkheden, aanranding, seksuele intimidatie, verkrachting en geweld.

18/01/2023

Een toxische werkomgeving kan heel veel leed veroorzaken, kan carrières vernietigen en kan, als er geen actie ondernomen wordt, de reputatie van een bedrijf volledig te gronde richten. Volgens berekeningen van TNO (TNO) zorgde alleen al pesten op de Nederlandse werkvloer voor vier miljoen extra verzuimdagen. Dat betekent 900 miljoen euro aan loondoorbetaling voor werkgevers.   

17/01/2023

Op haar veertiende deelt Robin Griffin (24) een naaktfoto van een meisje bij haar op school, zonder haar toestemming. Een paar jaar later is Robin zelf slachtoffer van online shaming als er een naaktfoto rondgaat en mensen denken dat zij het is. “Mensen zeiden dingen als: jij verdient het niet om te leven, vieze slet.”

16/01/2023

Pesten, het blijft een lastig onderwerp! Vaak bestrijden we het pas als het al aan de gang is. Maar hoe voorkom je het? Door aan het begin van het schooljaar meteen voor een veilige en positieve sfeer in de klas te zorgen! Want ontstaat er een teamgevoel, dan vermindert de behoefte om te pesten. Deze Week Tegen Pesten draait dan ook om positieve groepsvorming. Een blik op hoe je hieraan kunt werken.

15/01/2023

Bestaat de ideale klasindeling? Nee! De ideale klasindeling bestaat niet.

Voordat je een klasindeling kiest is het belangrijk om te weten wat jij wilt bereiken bij je leerlingen

  • Concentratie tijdens een toetsenweek?
  • Samenwerking in kleine groepjes? 

of

  • Minder getetter en gewiebel?

Eerst leerdoel, dan klasopstelling 

14/01/2023

Deze studie onderzocht de differentiële effecten van twee vormen van percepties van adolescenten van de prosocialiteit, agressie en populariteit van leeftijdsgenoten op vriendschapsselectie. Rapporten van individuen over het gedrag van hun leeftijdsgenoten (dyadische percepties) en de geaggregeerde rapporten van klasgenoten (reputatiepercepties) werden ontrafeld.

Pagina's