Artikelen / Nieuws | Stop Pesten NU

084-0035994

Artikelen / Nieuws

26/02/2021

The Systematic Application of Network Diagnostics to Monitor and Tackle Bullying and Victimization in Schools

Tessa M. L. Kaufman1 & Gijs Huitsing1 & Rick Bloemberg1 & René Veenstra1

26/02/2021

Nederlandse jongeren zeggen minder vaak negatieve online-ervaringen, zoals cyberpesten of online seksueel misbruik, te hebben gehad sinds de corona-uitbraak. 

Dat meldt het Safer Internet Centre Nederland (SICN) op basis van een onderzoek 1164 jongeren van 12 tot en met 25 jaar. Voor de uitbraak van corona had een derde (33%) van de jongeren weleens een negatieve ervaring op het internet, tijdens corona slechts ruim een kwart (28%), stelt het SICN. 

25/02/2021

Het parket van Antwerpen wil 30 mannen en vrouwen die bij de politie van Antwerpen en het zogeheten Veiligheidskorps werk(t)en voor de rechter brengen wegens het systematisch pesten van collega’s. Vijftien van hen zouden zich ook nog eens moeten verantwoorden wegens racisme, zo meldt Het Laatste Nieuws.

24/02/2021

In Frankrijk zijn vijf verdachten opgepakt voor het met de dood bedreigen van een scholiere die op Instagram kritische video’s over de islam had geplaatst. Dat maakte Gérald Darmanin, minister van Binnenlandse Zaken, gisteren op Twitter bekend. De 17-jarige Mila noemde de islam een ‘schijtreligie’ en zei dat er alleen ‘haat’ in de Koran staat. Ze kreeg daarna doodsbedreigingen en kon niet meer naar school. In totaal zijn nu 13 personen gearresteerd in verband met de zaak.

23/02/2021

Mathias Vergels, die in ‘Thuis’ de rol van Lowie vertolkt, werd vroeger jarenlang gepest. Hij komt nu naar buiten met zijn verhaal in de strijd tegen pestgedrag.

22/02/2021

 

Vandaag gaat de Vlaamse Week tegen Pesten van start. Een zeer gevoelig onderwerp dat móét aangekaart worden om de ernst ervan in te zien, want pesten kan een grote invloed hebben op ons psychisch welzijn, ook op oudere leeftijd. Toch is antipestcoach en auteur van het boek ‘PESTitude‘ Ellen Somers ervan overtuigd dat niet alleen plagen, maar ook pesten om liefde vragen is. Ze spreekt uit eigen ervaring en legt ons uit waarom deze week zo belangrijk is.

20/02/2021

Victimization Experiences and Mental Health Outcomes Among Grades 7 to 12 Students in Manitoba, Canada. Ashley Stewart-Tufescu, Samantha Salmon, Tamara Taillieu, Janique Fortier & Tracie O. Afifi

19/02/2021

Instagram haalde honderden accounts offline die (vermoedelijk) waren gehackt en daarna zijn verkocht. Niet alleen zouden wachtwoorden zijn gestolen om in te kunnen loggen, ook zouden hackers mensen hebben gechanteerd en gepest om toegang te krijgen tot waardevolle accounts.

18/02/2021

De ouders van de overleden Maryana uit Boven-Hardinxveld hun verhaal in televisieprogramma De Nieuwe Maan. Eind vorig jaar kwam de 14-jarige Maryana om het leven door zelfdoding. Volgens haar ouders Ed Flameling en Corita Both werd ze jarenlang gepest in Boven-Hardinxveld en via sociale media.

17/02/2021

Some of these things are obvious, some are not. Some are easy and some are hard. We hope you’ll find some  supportive tips to help you take a step up the ladder instead of staying still or going down.

16/02/2021

In Nederland rukt een nieuwe vorm van identiteitsfraude op, waarbij criminelen de Instagramprofielen van populaire jongeren en influencers klonen om via een valse ‘pornosite’ bankrekeningen te plunderen. Instagram bevestigt dat het de laatste weken verschillende Nederlandse nepaccounts heeft moeten verwijderen. Diverse instanties spreken van een serieus probleem dat in omvang lijkt toe te nemen.

16/02/2021

Fleur van Groningen is journaliste, columniste en cartooniste. In haar vrije tijd houdt ze van schilderen, iets wat ze enorm bevrijdend vindt. Dat bevrijdende gevoel komt er voor haar na jarenlang gepest en een depressie die haar op een dieptepunt bracht. In 'Touché' vertelt ze over het pesten en over hoe ze haar zoon wil behoeden van pestgedrag. Fleur ervaarde al vanaf een jonge leeftijd hoe het voelt als mensen over je grenzen gaan. Nooit leerde ze om voor zichzelf op te komen, grenzen stellen was dus lang een opgave voor de journaliste. 

15/02/2021

Eerstejaars studenten van de opleiding Mediavormgeving kregen als opdracht een video te maken over maatschappelijke onderwerpen voor 12-jarigen. Hoe kun je een maatschappelijk onderwerp, zoals pesten, filmen op een manier dat jongens en meisjes van 12 jaar er naar gaan kijken? Studenten Damon en Meggy @rivormedia bedachten daar wat op. Een animatie als video!

14/02/2021

De Wikimedia Foundation heeft voor het eerst een universele gedragscode gepubliceerd, waarmee desinformatie en intimidatie op Wikipedia bestreden moet worden. In de regels staat uitgelegd wat gebruikers wel en niet mogen op het platform.

Het gaat om regels die voor alle gebruikers wereldwijd gelden. Volgens Wikipedia moet de standaard zorgen voor een "diverse, inclusieve en toegankelijke" groep van mensen die aan de site bijdragen.

13/02/2021

Sinds donderdag is ‘Big Brother’ een nieuwe bewoner rijker: de flamboyante Jerrel (25). Maar niet alle bewoners lijken gecharmeerd te zijn van de make-up-artiest. Zijn gemene opmerkingen zorgen voor een hoop ophef in het huis, en dan met name bij Michel (36) en Jill (22). "Jerrel is al aangesproken op zijn gedrag", bekijk hier het gesprek dat Jerrel hierover heeft met Michel.

12/02/2021

Tijdens De Vlaamse Week tegen Pesten lanceert Ketnet ook een campagne om ouders te sensibiliseren voor cyberpesten. Pesten wordt steeds minder zichtbaar. Online kan het blijven doorgaan. Dag en nacht.

Daarom maakt Ketnet een opvallende en emotionele campagne waarin dit fenomeen wordt aangekaart. Zo nodigen we ouders, leerkrachten, vertrouwenspersonen,... uit om over pesten te praten met kinderen.

11/02/2021

CORONA BLIJKT SOMS AANLEIDING VOOR PESTGEDRAG

Hoewel bijna de helft van de Belgische werknemers door de coronacrisis vaak van thuis moesten werken, is het aantal conflict- en pestgevallen op de werkvloer in 2020 in verhouding niet significant gedaald. Van het totaal aantal dossiers behandelden we het afgelopen jaar een even groot aandeel aan conflict- en pestdossiers als in 2019.

10/02/2021

Aldi moet een ontslagen werkneemster twee ton meegeven als ontslagvergoeding. Ze werd gepest door haar leidinggevende, nadat ze eerder tevergeefs naar een hogere functie solliciteerde. Zo noemde hij haar dik. "We krijgen volgende week tenten in de aanbieding, ook jouw maat zit erbij."

De vrouw was in 1992 begonnen bij Aldi als kassière, maar was inmiddels opgeklommen tot expeditiemanager, een logistieke functie. Toen er een baan als distributiemanager vrijkwam, solliciteerde ze. Ze vertelde dit niet aan haar directe baas, die met verlof was.

09/02/2021

Besef, er worden nog altijd zonder toestemming foto's en persoonsgegevens van meiden online gegooid om hen te exposen. Die gegevens belanden in Telegramgroepen met soms duizenden personen. Dat is niet alleen vervelend, maar kan ook serieuze gevolgen hebben voor de dames in kwestie. Ze worden lastiggevallen en geïntimideerd en in sommige gevallen zelfs bedreigd of gechanteerd. Hoewel dit een probleem is dat al een aantal jaar aan de gang is, lijkt er niet echt een einde aan te komen. Wie zit er achter deze acties? Waarom is het zo moeilijk om de daders op te sporen?

08/02/2021

Deskundige Jacobien Erbrink kijkt er niet van op, van pestgedrag in het verzorgingshuis. Ouderdom kan frustraties brengen. Maar dan hoef je anderen het leven toch niet zuur te maken? ‘Túúrlijk wel, dat is een héél goeie reden’.

06/02/2021

Laat ons met goed nieuws beginnen: de jongste 8 jaren dalen de pestcijfers in Vlaanderen. Werd tien jaar geleden nog een kwart van de Vlaamse 10- tot en met 18-jarigen gepest, dan gaat het vandaag om één jongere op zes (16,5%). Dit is een belangrijke daling.

Het groepje van zwaar gepeste kinderen en jongeren blijft, ondanks alles, stagneren op ongeveer 3%.

05/02/2021

Verzonnen berichten, bewerkte video’s en cijfers die te mooi lijken om waar te zijn. Vraag jij je weleens af of iets echt zo is?  En waarom mensen nepnieuws eigenlijk delen. Ook vind je er uitlegvideo’s over hoe algoritmes en deepfakes werken.

04/02/2021

Dear Dave: Some of my fellow employees are bullied by some very cruel coworkers, and I can tell that it hurts them greatly. These workplace bullies mostly leave me alone, because they know I will not put up with their malicious behaviors. However, I have some fellow employees that are so intimidated by the bullies that they actually call in sick in order to not have to deal with the harassment. My manager does nothing to put a stop to the bullying, because she believes the bullies may turn on her. It is all so sad, and good people have left our department because of it.

03/02/2021
Criminelen zijn gehaaid, dat weten we. Toch tuinen we massaal in hun online oplichtingstrucs. Was het schadebedrag in 2019 nog 26 miljoen euro, in 2020 was dit zo'n 50 miljoen euro. Oplichting wordt steeds persoonlijker en geraffineerder, voorspelt de Fraudehelpdesk voor 2021. Want criminelen zullen vooral gebruik maken van pretexting. Wat dit is, leggen we uit. 

Wat is pretexting?

Met pretexting creëert een crimineel een gevoel van vertrouwen tussen zichzelf en de persoon die hij op wil lichten.

Pagina's