Ik word gepest ... ik heb hulp of advies nodig | Stop Pesten NU

084-0035994

Foutmelding

You may not view this site from your current location.

Ik word gepest ...

Thomas is vroeger gepest. Gepest worden is een verschrikkelijk gevoel wat ik zelf jammer genoeg ook heb mogen meemaken. En niemand zou dit moeten meemaken. Of je nou jong of oud bent. En als het wel zo is, hoop ik dat je steun kan halen uit dit nummer. Want hoe eenzaam of gekwetst je je soms ook voelt. Je bent nooit alleen en er is altijd iemand die er voor je is. 'You will be found'  Ik weet dus heel goed hoe verschrikkelijk het is en hoe eenzaam je je kunt voelen.' Thomas Cammaert zegt Ik STOP pesten nu

- Thomas Cammaert

 

Praat erover. Want als jij niet praat, bescherm je de dader

Misschien wil je het liefst het pesten zo snel mogelijk vergeten, er niet meer aan denken en er niet over praten. Dat is begrijpelijk. Maar het pesten houdt meestal niet op als niemand er iets over weet. Ook als je niet meer gepest wordt of zelf niet meer pest, kun je nog last hebben van de gevolgen. Dat is heel normaal. Maar hoe ga je daarmee om? En praten over pesten, hoe doe je dat eigenlijk. 

Waarom is het zo moeilijk (ook voor volwassenen) om hardop te zeggen dat je gepest wordt? Patricia Bolwerk van stichting Stop Pesten Nu legt het je uit, zie video.  Zie ook de YouTube afspeellijst 'Tips als je gepest wordt'

 

Beloof mij 1 ding: Praat erover

►  Dat is moeilijk en spannend. Maar als je het niet vertelt kan niemand je helpen om het pesten te stoppen.

► Schrijf eerst op wat je wilt vertellen. Kies iemand uit die je vertrouwt.

► Ga naar die persoon toe en zeg “Hallo, ik wil iets belangrijks vertellen. Heeft u even tijd?”

► Vertel dan waar je mee zit. Leg uit wat er gebeurt. Vertel hoe je je voelt. Ben je bang, boos of verdrietig? Je hoeft niet alles te vertellen. Alleen wat jij wilt zeggen.

► Bepaal zelf wat er daarna gebeurt en zeg dat duidelijk.

► Bijvoorbeeld dat je nog een keer wil praten, dat je hulp wilt of dat diegene met je meegaat om het aan iemand anders te vertellen.

► Durf je er echt met niemand over te praten? Schrijf dan op een briefje dat je wordt gepest en geef het aan iemand die je vertrouwt.

Praat er alsjeblief over met iemand die jij vertrouwt. Je opa, oma, een buurvrouw, je ouders of juf. Het maakt niet uit wie. Je kan ook bijvoorbeeld gratis bellen, chatten of mailen met de organisaties onderaan deze pagina. Samen kan je bedenken wat je kan gaan doen.

Denk niet: Als ik niks zeg dan stopt het vanzelf, want het stopt niet vanzelf.​

 

- Charly Luske 

De jonge Charly wordt vroeger nooit uitgenodigd voor partijtes van klasgenootjes: “Ik heb daar wel tranen om gelaten. Ligt dit nou aan mij? Of ligt dit aan hen”, zegt hij tijdens een interview. De situatie draait 180 graden als hij plotseling een mega groeispurt krijgt en letterlijk boven zijn pesters staat.

- Kim Kötter 

“Toen ik naar de middelbare ging, werd ik in het tweede jaar teruggezet naar de mavo. Ik wilde dat niet, maar de mentor beslist. En daar ging het mis.” “De groep was al gevormd, en ik werd de nerd van de klas. Je hebt geen legertje met mensen om je heen, bij wie je je prettig voelt. Ik was een heel onzeker meisje, deed niet mee met wat zij allemaal wilden, had geen enorme merken aan en deed nooit iets wat niet mocht. Maar dat heeft – ook op de lange termijn – heel veel effect gehad.” Had Kim op de middelbare school een toets, dan werd ze door haar klasgenoten van tevoren het hoekje ingedreven. “‘Jij gaat mij al die antwoorden geven en als je niet helpt, dan weten we jou te vinden.’ Tijdens de toets schopten ze tegen mijn stoel aan of trokken ze aan mijn bh-bandje: ‘Geef de goede antwoorden’. ”Wat er nu al tegen pesten kan worden gedaan? Daar heeft Kötter wel wat ideeën over. “Geen cijfers meer voorlezen voor de klas. Kinderen geen eigen team laten kiezen met gym en ook geen groepjes laten maken in de klas. In mei werd Muck vijf, en kon hij niet kiezen wie hij wilde uitnodigen. Ik heb alle jongens uitgenodigd, volgend jaar doen we ook de meisjes.” “Begin de basis goed. Als je niet wordt gekozen voel je je altijd overgeslagen, minderwaardig. Dat had ik ook heel lang, dat onzekere. Zelfs tijdens Expeditie Robinson: ik voelde mij weer dat kind van school. Bang om niet gekozen te worden. Dat gun je gewoon niemand.”

 

Geef jezelf NOOIT de schuld

 • Zelfs al bekruipt je dat gevoel, toch mag je je niet neerleggen bij wat je overkomt.
 • Jij moet je niet schamen of verontschuldigen voor de pesterijen.
 • Het zijn de pesters die fout zijn en hun houding moeten aanpassen.

Blijf dromen, blijf dingen doen waar jij blij van wordt of waar jij goed in bent. Laat niemand je wijs maken, dat je iets niet kunt, of dat je niet goed genoeg bent. Pesters zijn onzeker. Zij zijn jaloers op jou. Nu horen wij jou denken: "Jaloers op mij? Dat kan toch niet? Waarop dan?". Misschien weet je nu nog niet waar ze jaloers op zijn, maar geloof ons, dit ga je nog wel ontdekken als je ouder wordt. Iemand die ECHT zelfvertrouwen heeft pest namelijk niet! Die vindt zichzelf en ook anderen goed. Alleen mensen die onzeker zijn pesten anderen of doen met de pesters mee. Je bent niet de enige die gepest is of wordt. Heel veel bekende personen zijn vroeger gepest! Maar er zijn een aantal dingen die jij kan doen zodat het pesten bij jou stopt!

Geef jezelf NOOIT de schuld. Het is NOOIT jouw fout als je gepest wordt  Zelfs al bekruipt je dat gevoel, toch mag je je niet neerleggen bij wat je overkomt. Waarom praten helpt

Als je praat over pesten, kan dat enorm opluchten. Je voelt je dan minder alleen, en je kunt samen bedenken hoe je het kunt oplossen. Praat erover met je ouders, vrienden, een oom of tante, of iemand anders die je vertrouwt.

Is de pester iemand van je school, bij jou op de sportclub, in het bejaardentehuis of op het werk? Probeer er dan ook met een leidinggevende, coach, leraar, mentor of vertrouwenspersoon over te praten. Zij kunnen je helpen om het pesten aan te pakken. Je school moet ervoor zorgen dat iedereen zich veilig voelt, dus dat mag je ook van ze verwachten.

Ook pestkoppen profiteren van het feit als jij niemand iets durft te vertellen. Hierdoor durven zij dan weer door te gaan, ze weten dat ze dan toch niet geconfronteerd worden met hun gedrag. In feite maken wij het met name voor de pestkoppen makkelijk door hier niet over te praten en wij maken het voor ons zelf moeilijker. 

Kies iemand die je vertrouwt om mee te praten. Het moet iemand zijn waar jij je veilig voelt en dat jij het gevoel hebt dat hij/zij respectvol met jouw verhaal omgaat. Zoek dan samen naar oplossingen en meldt dat jij niet wil dat iedereen het weet.

Geef duidelijk aan dat jij zoekt naar een goede oplossing zonder dat de pestkoppen gelijk weten dat dit van jou afkomstig is. Als je durft mag je het uiteraard openlijk oppakken en bespreekbaar maken maar de keuze hiervoor ligt bij jou. Jij moet je hier fijn bij voelen. 

 

- Daniel Stosic (Junior Ambassadeur voor Sitchting Stop Pesten Nu)

‘Ik ben vroeger veel gepest omdat ik anders was dan anderen. Ik had een staartje en droeg andere kleding en hield heel erg van dansen’, vertelt Daniël. Tijdens het buiten spelen moest hij altijd opletten wie er waren. ‘Door een groepje van vier kinderen werd ik eerst geplaagd, maar op een gegeven moment begonnen ze ook te duwen en te schoppen. Dat was echt niet fijn en ik voelde me buitengesloten. Daarom ging ik niet meer zo vaak naar buiten. Luister naar zijn verhaal'. Daniel werd bekend met zijn auditie bij Holland Got Talent waar hij een Golden Ticket won.

 

Wist jij dat ... Jessie J 'Who's Laughing Now' heeft geschreven omdat ze vroeger gepest werd? 

 

Laat het stoppen! 'Het pesten moet nu stoppen', dat is sneller gezegd dan gedaan.

Niemand vraagt erom om gepest te worden. Pesten is de manier van de pester om zich sterker te voelen. Lachen ze je uit omdat je het goed doet? Dan zal het meestal niet helpen om minder goed je best te doen. De pesters vinden dan wel een andere reden om je uit te lachen, uit te sluiten of te kleineren.

De pester stopt pas echt als hij geen aandacht meer krijgt van de groep. Een goede sfeer in je groep is het tegengif tegen pesten. Dat heb je zelf natuurlijk maar voor een stukje in handen. Vergeet ook je leerkracht, docent, leider of coach niet, die speelt een belangrijke rol. Een goede sfeer bouw je samen.

Het is NOOIT jouw schuld dat je gepest wordt. Maar je wil natuurlijk vooral dat het pesten zo snel mogelijk ophoudt.

- Francis van Broekhuizen

"Als je elke dag hoort dat je lelijk, dik en stom bent, dan laat dat diepe sporen na." Haar hele basisschooltijd werd Francis namelijk flink getreiterd: "Dan werd ik uitgescholden voor brillenjood, hoe lelijk ik was, hoe een stom kind ik was, kreeg ik een stomp in mijn gezicht." 

- Stef Smits (Junior Ambassadeur bij Stichting Stop Pesten Nu)

Hij blies eind augustus iedereen weg met zijn auditie bij Holland's Got Talent. De toen 9-jarige Stef Smit uit Best werd bekend om zijn zangtalent, maar ook voor zijn voorliefde voor glitterhakken. Het optreden op tv kreeg ook een keerzijde. Stef werd er op zijn school om gepest. Daarom heeft hij nu een liedje uitgebracht tegen pesten.

De allerbelangrijkste tip, voor alle andere tips, is dan ook: Praat erover! Zolang niemand weet dat je het lastig hebt, is het niet alleen nog lastiger voor jou. Het is dan ook moeilijker voor anderen om te helpenNeem iemand in vertrouwen en zoek steun

 • Blijf niet met je probleem zitten.
 • Zoek iemand die je kan vertrouwen, die echt wil luisteren: een vertrouwenspersoon, een juf, een meester, je ouders, opa of oma.
 • Heb de moed om te praten over wat je raakt. Zoek een rustig moment om het te vertellen.
 • Zeg duidelijk dat je niet wil dat hij/zij meteen iets onderneemt!
 • Vraag vooral om te luisteren en mee na te denken over een volgende stap, om het pesten te stoppen.

 

- Georgine Verbaan

De actrice was vroeger het pispaaltje van de klas. "Uitsluiten, nooit mee mogen doen, mijn tas of brood afpakken, met mijn spullen gooien terwijl ik er tussen stond. Kinderen zijn wreed als je afwijkt van de norm. Ook werd ze afgerekend op haar uiterlijk. "Op de middelbare school werden er grappen gemaakt over mijn figuur, maar dat vond ik niet zo erg. ‘Waar is Georgina? Dat hangt van de wind af.’ Of: ‘Tien Georgina’s op een rij: streepjescode.’ O ja: ‘Georgina met een petje is een punaise.’ Ze vinden altijd wel iéts", vertelt ze.“Ik ben heel erg anti-pesten en anti-uitsluiten geworden. Toen ik naar de middelbare school ging, nam ik me voor: ik ga het helemaal anders doen; ik moet een imago creëren, de status van outsider cultiveren. Ik werd de clown van de klas met een grote bek."

 

Praat erover met iemand die JIJ vertrouwt

Als je hebt bedacht met wie je wilt gaan praten, kan het helpen om van tevoren op een briefje te schrijven wat je wilt vertellen of vragen. Het is niet gek als je het spannend vindt. Een briefje kan je dan helpen wanneer je even niet meer weet wat je wilt zeggen, of wanneer je het moeilijk vindt.

Schrijf bijvoorbeeld op wat er gebeurd is, hoe je je voelt en waar je bang voor bent. Heb je vragen? Schrijf die dan ook op. Verder is het ook goed om op te schrijven wat je van de ander verwacht. Wat wil je dat diegene doet en wat juist niet? Misschien wil je dat iemand eerst liever alleen luistert, of wil je dat diegene niets doet zonder dat jij het weet. Het is fijn om dit uit te spreken. Weet ook dat je niets hoeft te vertellen wat jij niet wilt. Jij bepaalt wat je wanneer en met wie deelt.

Het is NOOIT jouw fout als je gepest wordt.

Het kan spannend zijn om je kwetsbaar op te stellen en over je gevoelens te praten. Maak het makkelijker door een rustig moment uit te kiezen om je verhaal te vertellen, op een rustige plek. Geef aan dat je het moeilijk vindt om erover te praten. De ander kan er dan rekening mee houden dat het moeilijk is, de tijd voor je nemen en goed luisteren. Het kan prettig zijn het gesprek dus van te voren te plannen. Laat de persoon met wie je wil praten weten dat het belangrijk is en dat je graag even samen wilt praten, zonder anderen erbij.

 

Wist jij dat mensen met ECHT zelfvertrouwen NOOIT pesten?

Mensen met ECHT zelfvertrouwen pesten nooitMensen die echt zelfvertrouwen hebben vinden zichzelf oké en ieder ander ook! Zij respecteren dat ieder mens anders is en mag zijn. Zij laten anderen in hun waarde. Deze zelfverzekerde (echt sterke & echt stoere) mensen zullen een ander NOOIT klein maken, uitlachen, kwetsen of vernederen, zij helpen hen juist omhoog.

 

Strong people don't put others down ... they lift them up.

Sterke mensen duwen een ander niet naar beneden, maar helpen ze juist omhoog.

 

Praten over de gevolgen

Ook wanneer je niet meer wordt gepest, is het goed om iemand te vertellen over je ervaringen. Vertel hoe het ging en wat je er nu bij voelt. Misschien voel je je sinds die tijd eenzaam, vaker down of boos. Of ben je bang om naar school te gaan, of vertrouw je andere jongeren niet meer en vind je het moeilijk om vrienden te maken. Als je zelf hebt gepest, voel je je misschien schuldig. Dat is niet gek of raar, het is juist goed dat je daar nu anders over denkt. Dat betekent dat je ook voor jezelf stappen hebt gemaakt. Toch wil dat niet zeggen dat je er geen last meer van hebt. Praten met iemand die je vertrouwt kan helpen om je weer beter te voelen en hulp te krijgen bij de problemen die je ervaart. Pesten kan gevoelens van eenzaamheid, minderwaardigheid en uitzichtloosheid veroorzaken, met soms zelfs zelfmoordgedachten. Blijf daar niet mee rondlopen, maar praat erover. Dat lucht vaak op. 

 

- Chantal Janzen 

Nu zeer succesvol in de showbizz, maar vroeger werd ze gepest. Omdat ze als jong meisje opviel vanwege een brilletje en sproeten, vonden leeftijdsgenootjes het ontzettend grappig om Chantal te treiteren. Nog altijd geraakt zegt ze over haar pestverleden: ”Ik was de pispaal van de klas. Dat heeft een groef in mijn zelfbeeld achtergelaten.” 

 

Hurt people, Hurt people

Wist je dit over Pesters & Meelopers?

 • Pesters & Meelopers hebben weinig eigenwaarde, weinig zelfvertrouwen en een laag zelfbeeld.
 • Zij zijn ooit zelf ergens beschadigd en hebben dit geen plek kunnen geven. 
 • Om deze reden hebben zij het voor zichzelf nodig om een ander klein te maken, te kwetsen of vernederen zodat zij zichzelf daardoor zogenaamd groot, sterk of stoer denken te voelen.

  Hurt people, hurt people. Whole people, heal people.
  Mensen met pijn doen anderen pijn. Mensen die geen pijn hebben, helpen anderen.

 

Stichting Stop Pesten Nu heeft niet de mogelijkheid om iedereen individueel hulp te bieden. Wij vinden het wel belangrijk, dat jij over jouw (hulp)vraag met iemand kan praten om te kijken wat jij het beste kan doen.  Om deze reden houden wij bij, bij welke organisaties jij terecht kunt! 

 

Breng snel een bezoekje aan ...

CBF

Stop Pesten Nu - Peter Aerts► Kenniscentrum Pesten 
- - - - - - - - - 
► Kenniscentrum Online pesten ~ Cyberpesten
- - - - - - - - - 
► Kennisbank ~ Inclusief Downloadcentrum
- - - - - - - - - 
► Lesideëen & Lesmaterialen ~ Pesten & Online Pesten
- - - - - - - - - 
► Dag tegen Pesten ~ Landelijk, Jaarlijks 19 april
- - - - - - - - - 
►  Week tegen Pesten ~ Nationaal & Internationaal