Wat is Online Pesten? | Stop Pesten NU

084-8340086

Wat is Online Pesten?

Online pesten, ook wel cyberpesten genoemd, is een vorm van pesten die plaatsvindt via digitale media en online platforms. Het wordt vaak gezien als een aanvulling op ander pestgedrag en kan ernstige gevolgen hebben voor de slachtoffers. Hier is een korte uitleg over online pesten en de ernst ervan:

Wat is Online Pesten?

Online pesten, of cyberpesten, is het pesten van anderen via digitale communicatiemiddelen zoals sociale media, berichten-apps en online forums. Het kan verschillende vormen aannemen, waaronder het maken van kwetsende opmerkingen, het verspreiden van vernederende foto's of video's, het creëren van nepaccounts om anderen te belasteren, en meer.

Het onderscheidt zich door drie belangrijke kenmerken:

  1. Het stopt nooit
    Online pesten kan 24/7 doorgaan, wat de kwetsbaarheid van het slachtoffer vergroot. Bestanden, zoals gedeelde foto's en video's, kunnen zich snel verspreiden en zijn moeilijk te verwijderen, zelfs als het pesten stopt.

  2. Op afstand
    Omdat online pesten zich op afstand afspeelt, is de impact ervan vaak minder zichtbaar, maar niet minder ernstig. Het kan een groot publiek bereiken als het op openbare platforms plaatsvindt.

  3. Anonimiteit
    Sommige pesters handelen anoniem via nepaccounts, wat hen een gevoel van minder toezicht geeft. Ze kunnen zich bewust verschuilen achter online anonimiteit, hoewel ze hun slachtoffers vaak in het echte leven kennen.

 

► Lees er alles over in het Kenniscentrum Online Pesten

 

Impact van Online Pesten

Online pesten heeft dezelfde schadelijke bedoelingen als offline pesten, maar het verschilt in vorm en bereik. Slachtoffers kunnen te maken krijgen met kwetsende opmerkingen, chantage met compromitterende foto's of video's, negeren door een groep, haatreacties, en meer. Enkele van de opkomende vormen van online pesten zijn naming, cancel cultuur, doxing, shaming, exposen, sexting, shame sexting en sextortion.

Het belangrijkste verschil met offline pesten is dat online pesten nooit lijkt te stoppen, wat slachtoffers het gevoel geeft nergens veilig te zijn. Daarnaast is online pesten niet altijd zichtbaar en kan het vaak anoniem gebeuren, waardoor het voor slachtoffers moeilijk is om te ontsnappen aan de emotionele schade en vernedering die het met zich meebrengt.

Het is van cruciaal belang om bewust te zijn van de ernst van online pesten en maatregelen te nemen om slachtoffers te ondersteunen, daders ter verantwoording te roepen en preventie en bewustwording te bevorderen. Online pesten kan diepgaande en langdurige gevolgen hebben voor de fysieke en emotionele gezondheid van jongeren, en daarom moeten we er actief tegen optreden.