600.000 Nederlanders gepest door collega, vooral in transportsector | Stop Pesten NU

084-0035994

600.000 Nederlanders gepest door collega, vooral in transportsector

Meer dan 600.000 Nederlanders zeggen gepest te worden door collega's. Dat blijkt uit cijfers die de onderzoeksredactie van RTL Nieuws heeft opgevraagd bij de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Vooral in de transportsector wordt veel gepest.

Tenminste 1 op de 10 mensen in de transportsector zegt in het afgelopen jaar gepest te zijn door collega's. Het gaat zowel om vrachtwagenchauffeurs, als mensen die zich bezighouden met laden en lossen en overslag. Alleen bij sociale werkplaatsen wordt meer gepest. Daar zegt minstens 12 procent te maken te hebben met pestgedrag door collega's.

104 beroepsgroepen

De inspectie heeft pestgedrag in kaart gebracht voor 104 verschillende beroepsgroepen. Per beroepsgroep is te zien hoeveel mensen er gepest worden door collega's. Ook is te zien hoe vaak mensen te maken krijgen met geweld en intimidatie, conflicten hebben met hun werkgever en hoeveel mensen zeggen dat ze ziek zijn geworden door hun werk.

Top 5:

Meest gepest: 

 1. Sociale werkplaatsen (minstens 12,2 procent)
 2. Goederenvervoer over de weg (minstens 10,2 procent)
 3. Beveiliging en opsporing (minstens 10,2 procent)
 4. Drukkerijen (minstens 9,6 procent)
 5. Restaurants (minstens 9,1 procent) 

Minst gepest: 

 1. Primair onderwijs (maximaal 4,8 procent) 
 2. Thuiszorg (maximaal 5,4 procent)
 3. Speur- en ontwikkelwerk (maximaal 5,8 procent)    
 4. Gehandicaptenzorg (maximaal 5,9 procent)
 5. Peuterspeelzaal, kinderopvang (maximaal 5,9 procent)

Bekijk hier hoeveel er in jouw beroepsgroep wordt gepest. 

Eerst grapjes

Een vrachtwagenchauffeur die gepest wordt, vertelt anoniem: "Ik kreeg op mijn eerste dag al te horen: 'Dit lukt je niet'. Dat komt omdat ik vrij klein en smal ben en daardoor volgens bepaalde collega's moeite zou hebben om chauffeur te zijn. Daar begonnen de treiterijen mee. Eerst waren het grapjes, maar op een gegeven moment wordt het echt heel vervelend."

 

Voorzitter Arthur van Dijk van branchevereniging Transport en Logistiek Nederland schrikt van de hoge cijfers. Uit hun eigen peilingen komen volgens hem namelijk lagere percentages. "Je wilt natuurlijk helemaal niet dat er gepest wordt. Je moet met plezier naar je werk gaan, dus het moet heel goed uitgezocht worden waarom dit cijfer zo hoog is."

Cultuur bepalend

Volgens bestuurslid Irma Vaan van de beroepsvereniging arbeids- en organisatiedeskundigen zijn er verschillende de redenen waarom er in de ene sector meer wordt gepest dan in de andere. "Het heeft te maken met de cultuur in sector. Zijn er veel mannen of juist veel vrouwen? En ook het opleidingsniveau speelt mee." 

Ook in sectoren waar mensen niet zeker zijn van een baan wordt meer gepest. "Er zijn nu eenmaal mensen die aan andermans stoelpoten gaan zagen als ze bang zijn dat ze ontslagen worden", zegt Vaan.

Wat te doen bij pesten? 

Word je zelf gepest of zie je het gebeuren bij collega's? TNO heeft een online wegwijzer ontwikkeld die kan helpen bij het herkennen van pestgedrag en advies geeft over hoe je het gedrag kunt aanpakken. 

Als je zelf wordt gepest, zijn er volgens de wegwijzer 5 stappen te nemen: 

 1. Trek een grens
 2. Bespreek het gedrag
 3. Praat erover met iemand die je vertrouwt
 4. Leg de situatie vast en zoek hulp
 5. Maak een melding

Bekijk hier de hele 'wegwijzer pesten'. 

Meer op rtlnieuws.nl:
Zoveel wordt er gepest in jouw beroepsgroep

Tip van de redactie

Tip van onze redactie met interessante informatie over pesten en online pesten (cyberpesten):