Arthur Japin: 'Kinderen die pesten willen je dood hebben, je uitschakelen' | Stop Pesten NU

084-8340086

Arthur Japin: 'Kinderen die pesten willen je dood hebben, je uitschakelen'

Mensen denken dat pesten kinderspel is, en dat je je beter moet verweren. Maar dat is niet zo. Kinderen die je pesten willen je dood hebben, letterlijk. Ze willen je uitschakelen", zegt schrijver Arthur Japin in MISCHA!. "Als je dan 18 jaar bent en je moet aan het leven beginnen dan denk je, hier kom ik nooit los van. Maar dat is toch niet waar."

#240 - Arthur Japin - Speel podcast af

Door de worsteling is Japin schrijver geworden. "Dat is het schitterende aan het gebrek. Je mist iets, en dat hebben al mijn figuren eigenlijk, door hun achterstand, door het niet-passen, of door een strijd die ze moeten leveren. Daardoor komen ze vooruit. Als je middenin de ellende zit, heb je er niks aan. Maar het is goed te weten dat dingen een plek kunnen krijgen en je verder kunnen helpen."

Thuisonderwijs

Volgens Japin was thuisonderwijs als enige een oplossing geweest. "Als je zo overgevoelig bent, en dat kwam natuurlijk ook door de situatie thuis, dan had dat kunnen helpen." De schrijver denkt overigens ook dat pesten "onuitroeibaar" is: "Het is een manier van een groep om te overleven. Een natuurlijke selectie, waarbij een slachtoffer valt. Het gebeurt overal, in verschillende gradaties. Als ik op scholen spreek probeer ik het altijd te benoemen, en dat zijn er in iedere klas altijd twee of drie mensen die weten waar ik het over heb."

 

Bron: NPO Radio 1